Trine Pertou Mach
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Kan de Nexter-artilleripjecer, der i januar 2023 blev besluttet doneret til Ukraine, anvendes til affyring af konventionsstridig klyngeammunition?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Forsvarsudvalget, Spørgsmål 126

Vil ministeren redegøre for, om de Nexter-artilleripjecer, der i januar 2023 blev besluttet doneret til Ukraine, eller andet dansk-doneret eller dansk-finansieret krigsmateriel doneret til Ukraine siden 24. februar 2022, kan anvendes til affyring af konventionsstridig klyngeammunition? I bekræftende fald ønskes oplyst, om danske myndigheder har betinget sig, at det pågældende materiel ikke anvendes på denne måde, samt – i givet fald – hvordan det kontrolleres, at det ikke sker.

Svar fra mandag den 29. april 2024

Vil ministeren redegøre for, om de Nexter-artilleripjecer, der i januar 2023 blev besluttet doneret til Ukraine, eller andet dansk-doneret eller dansk-finansieret krigsmateriel doneret til Ukraine siden 24. februar 2022, kan anvendes til affyring af konventionsstridig klynge-ammuni– hvordan det kontrolleres, at det ikke sker.

– såfremt der foretages mindre tekniske ændringer – anvende klyngeammunition.

Danmark har sammen med mere end 100 andre stater tiltrådt Oslokonventionen, som bl.a. forbyder brug og produktion af klyngeammunition eller at hjælpe, tilskynde eller foranledige andre til brugen af klyngeammunition. Danmark efterlever konventionen, hvis forbud og udbredelse Danmark i sagens natur bakker op om. Ukraine har ikke tiltrådt Oslo-konventionen og er således ikke forpligtet af denne.

Danske donationer af artilleri- og mortersystemer til Ukraine er ikke sket med henblik på at blive brugt til at anvende klyngeammunition.

Danmark har ved flere lejligheder gjort Ukraine opmærksom på Danmarks forpligtelser efter Oslo-konventionen, herunder via instruktion gennem ambassaden i Kiev. Danmark har samtidig understreget forudsætningerne om, at danske donationer anvendes i overensstemmelse med folkeretten, herunder den humanitære folkeret.

Der gennemføres ikke kontrol ift. ukrainernes anvendelse af artillerisystemerne, idet de er overdraget til Ukraine og operativt indsat under ukrainsk ledelse.

0:000:00