Debatten alle venter på

VALGKAMP: Hele nationen ser med, når Obama og Romney tørner sammen i deres første debat. Romney kan håbe på en mulighed for at vende nedturen. Og historien viser, at det kan ske.
Foto: Ericci8996/Wikimedia Commons
Marie Louise Gørvild

Den amerikanske valgkamp går ind i sin afgørende fase i næste uge, når hele den amerikanske nation tuner ind på det første møde mellem præsident Obama og udfordreren Mitt Romney.

Rammen for vaskeægte valgkamps-drama er sat i Denver, når de to kamphaner står over for hinanden i den første af tre tv-transmitterede live-debatter med emnet 'indenrigspolitik'. Og meget er på spil for begge kandidater. Budskaber og sætninger er testet intenst over de sidste mange uger, og kandidaterne har taget tid ud af deres stramme kampagnekalender for at øve alle tænkelige scenarier igennem.

På onsdag afsløres det, hvilke kugler lejrene har støbt - og om de rammer målet!

Den klassiske nedtoning af forventninger
Det mest sikre tegn på, at debatten er nær, er den obligatoriske ros af modstanderen. Begge lejre prøver at spille 'underdog' for derved at sænke forventningerne. For det er bedre at overraske end at skuffe. Selvom både Obamas strategiske rådgiver, David Axelrod, og hans tidligere pressechef Robert Gibbs har været ude at rose Mitt Romneys debatevner, er det dog Romney, der går i ringen som en svækket mand med den største udfordring.

Fakta

Live præsidentdebatter 2012:

  • 3. oktober i Denver, Colorado (Obama v. Romney)
  • 11. oktober i Danville, Kentucky (Biden v. Ryan)
  • 16. oktober i Hempstead, New York (Obama v. Romney)
  • 22. oktober i Boca Raton, Florida (Obama v. Romney)

Kilde: NPR.org

Hvilken farve har Romneys kanin?
Romney har haft en periode med dårlige meningsmålinger og uheldige pressehistorier. Senest betød et skjult kamera, at han måtte redegøre for udtalelser om, at det ikke er hans job at bekymre sig om de 47 procent af vælgerkorpset, der ifølge Romney er på offentlige overførsler.

Denne primetime-duel er en oplagt mulighed for at bringe nye emner på banen og vende skuden. Det betyder dog, at der skal gambles. Det er ikke nok at køre de sikre svar af - der skal en kanin op af hatten. Spørgsmålet er, hvad det kan være?

Hvordan synes du selv, det går?
Lidt inspiration kan Romney hente ved at kigge tilbage i historien på debatter, der ændrede en valgkamp. Et godt sted at starte for den trængte kandidat er i 1980, hvor udfordreren Ronald Reagan i sin debat med den siddende præsident, Jimmy Carter, stillede et direkte og effektfuldt spørgsmål til vælgerne: Er I bedre stillet end for fire år siden? Denne frase blev omdrejningspunktet for valgkampen, og resultatet blev som bekendt, at vælgerne svarede 'nej' til spørgsmålet og afsatte Jimmy Carter efter kun en enkelt periode i Det Hvide Hus.

Et lignende spørgsmål er også en farlig målestok for Obama. Økonomisk krise og besvær med at genskabe tabte arbejdspladser betyder, at dette spørgsmål har et negativt svar hos mange vælgere. Særligt de middelklassevælgere, som Obama appellerer til. Præsidentens vigtigste opgave for debatten er derfor at finde en overbevisende forklaring på, hvorfor det ikke går helt så godt endnu.

Romney skal genintroduceres til den amerikanske befolkning
Romney har dog en balancegang at tage hensyn til. Obama-lejren har med stor effekt fået tegnet et billede af Romney som en overklassemand uden forståelse for den almindelige amerikaner. Med adgang til folks stuer i bedste sendetid har Romney nu en mulighed for at bløde sit image op i befolkningen. Vi vil derfor se en Romney, der i bløde vendinger vil forklare, hvorfor han er den rette leder for hele landet. Alle 100 procent.

0:000:00