Debat

Sygeplejersker: Mere selvbestemmelse til patienterne

DEBAT: Patienter kan få langt mere selvbestemmelse, end de har i dag. Det kræver blot, at vi følger med den teknologiske udvikling, der kan sikre, at patienterne i højere grad undgår turene til hospitalet, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Med ny teknologi kan patienterne få mere selvbestemmelse, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. 
Med ny teknologi kan patienterne få mere selvbestemmelse, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Foto: Dansk Sygeplejeråd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Teknologien gør det muligt at tale sammen og se hinanden, selvom patienten er derhjemme, og sygeplejersken er på hospitalet.

Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Der er masser af muligheder for at give patienter langt mere selvbestemmelse, end de har i dag. Mulighed for at kunne bestemme mere over sit eget liv ved blandt andet at undgå unødvendige besøg ved lægen, på hospitalet og i ambulatoriet.

Fakta
Folketingsvalget er overstået og snart vil en ny regering tage over.

I de kommende uger benytter Altinget: velfærdsteknologi lejligheden til at spørge en række centrale aktører: "Hvad skal en ny regering prioritere, hvis du kunne bestemme?"

Gennem de næste uger vil en bred vifte af aktører således komme med deres bud på, hvad der skal være øverst på dagsordenen med en ny regering.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 
Send dit indlæg til [email protected]

Det kræver blot, at vi følger med den teknologiske udvikling og udnytter teknologiens gode egenskaber til at sikre en kompetent sygepleje og behandling.

De teknologiske løsninger blomstrer op over det hele inden for det danske sundhedsvæsen, men der er mange ting, der skal tages stilling og hensyn til, når man bruger teknologien aktivt i sygeplejen.

Derfor har Dansk Sygeplejeråd engageret sig i et stort EU-projekt, hvor organisationer på tværs af landegrænser har undersøgt, hvordan man kan give den bedste sygepleje gennem brugen af teknologi inden for fem forskellige områder: forebyggelse, sammenhængende pleje og behandling, sygepleje inden for udvidede funktioner, lægemiddelordination og klinisk praksis.

Undgå turen til hospitalet
Netop projektet omkring ’klinisk praksis’ har Dansk Sygeplejeråd været en del af. Her har man set på forskning i brugen af teknologi i forhold til rehabilitering af KOL-patienter og hjertepatienter med netop det hovedmål at sikre sygeplejen via teknologien, så patienterne i højere grad undgår turene til hospitalet.

Det kan eksempelvis være opgaver som at holde øje med værdier og målinger, som ved brug af teknologi automatisk bliver sendt til hospitalet digitalt. Samtidig kan man fastholde den menneskelige kontakt, fordi teknologien gør det muligt at tale sammen og se hinanden, selvom patienten er derhjemme, og sygeplejersken er på hospitalet.

Guidelines til patienter
Dette projekt har nu resulteret i konkrete guidelines til alle patientgrupper inden for klinisk praksis, hvor det giver mening at udnytte teknologien som en del af sygeplejerskernes arbejde. Det er skabeloner, der fortæller, hvilke overvejelser man skal gøre sig, inden man tager teknologien i brug, etiske som praktiske aspekter, hvordan man implementerer det og bruger det.

Lignende guidelines er der for de øvrige fire områder i EU-projektet, og de er målrettet til at hjælpe på alle niveauer – fra sygeplejerske til afdelingsleder til den øverste ledelse – og kan være med til at skabe tryghed i processen.

Projektet bliver først endelig godkendt i EU-regi i løbet af efteråret, men når de officielle guidelines kommer, kan Dansk Sygeplejeråd kun opfordre alle til at tage dem i brug og dermed være med til at sikre en ordentlig brug af teknologien i sygeplejen fremadrettet. Til gavn for alle de mange patienter, der kan spare en del af turene til hospitalet. Og give dem lidt mere selvbestemmelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024