Over to milliarder pensionskroner er investeret i Afrikas mest gældsplagede lande

Voksende gæld til private kreditorer forhindrer flere afrikanske lande i at investere basale ting som sundhed og rent drikkevand. Lidt over to milliarder af gælden er ejet af danske pensionskasser.

"Hvis I vil have vores lande til at tage hånd om klimaforandringerne, så start med at sætte vores gæld på pause," skrev Kenyas præsident, William Ruto, i et <a href="https://www.nytimes.com/2023/10/08/opinion/climate-change-africa-debt.html" target="" rel="">debatindlæg i New York Times</a> i oktober. I marts måtte offentligt ansatte i Kenya vente på at få deres løn, fordi landet i forvejen kæmpede for at betale af på gæld.
"Hvis I vil have vores lande til at tage hånd om klimaforandringerne, så start med at sætte vores gæld på pause," skrev Kenyas præsident, William Ruto, i et debatindlæg i New York Times i oktober. I marts måtte offentligt ansatte i Kenya vente på at få deres løn, fordi landet i forvejen kæmpede for at betale af på gæld.Foto: Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Skal vi bygge vindmøller og skoler, eller skal vi betale af på vores gæld? Den slags spørgsmål sidder flere og flere afrikanske lande med, efterhånden som deres gæld vokser.

Og den er vokset. Siden 2010 er Afrikas samlede statsgæld næsten tredoblet.

I Zambia brugte staten i 2021 flere penge på at betale af på offentlig gæld, end landet brugte på sundhed, uddannelse, vand og sanitet tilsammen.

Altinget logoVerdensmål
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget verdensmål kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00