Høring af bekendtgørelse om grundlagsrente for livsforsikringsselskaber

Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om grundlagsrente for livsforsikringsselskaber i høring. Hele udkastet kan downloades nedenfor.

Formålet med bekendtgørelsen er at understøtte § 21, stk. 4, hvorefter de beregningselementer, der lægges til grund ved beregning af forsikringspræmier, tilbagekøbsværdier og fripolicer, skal vælges med forsigtighed. 

På baggrund heraf og på grund af det lave renteniveau er det derfor besluttet at nedsætte grundlagsrenten fra 1 pct. p.a. til 0 pct. p.a. Nedsættelsen er beregnet efter samme metodik, som blev anvendt og offentliggjort ved den seneste ændring af grundlagsrenten i 2010.

I den gældende bekendtgørelse fastsættes en mulighed for, at Finanstilsynet kan fastsætte en anden maksimal grundlagsrente for forsikringsaftaler, der indgås i en anden valuta end danske kroner, i overensstemmelse med artikel 20 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/83/EF af 5. november 2002 om livsforsikring (livsforsikringsdirektivet). Livsforsikringsdirektivet ophæves med ikrafttrædelsen af solvens II-direktivet, men indholdet af artikel 20 videreføres i solvens II-direktivet artikel 76-86, som i henhold til lov om finansiel virksomhed § 283, stk. 3, vil blive implementeret ved bekendtgørelse om værdiansættelse af aktiver og passiver, herunder forsikringsmæssige hensættelser. Denne bekendtgørelse er endnu ikke udstedt, og i udkastet er henvisningen derfor ændret således, at der i stedet henvises til regler udstedt i medfør af § 283, stk. 3, i lov om finansiel virksomhed.

Bekendtgørelsen er desuden blevet revideret med henblik på at skabe en større sproglig og strukturel klarhed. Der er med denne revision ikke tilsigtet en indholdsmæssig ændring af kravene i forhold til den gældende bekendtgørelse.

Udkastet til bekendtgørelse om grundlagsrente for livsforsikringsselskaber erstatter bekendtgørelse nr. 1369 af 8. december 2010 om grundlagsrente for livsforsikringsselskaber og træder i kraft den 1. januar 2016.

Udkastet er desuden sendt i høring hos en række organisationer. 

Finanstilsynet skal anmode om eventuelle bemærkninger til udkastet senest den 26. maj 2015.

Bemærkninger kan sendes pr. e-mail på [email protected] og [email protected] eller pr. post til Finanstilsynet, Århusgade 110, 2100 København Ø, Att.: Jens Henrik Laursen og Natasja Uldall Svennevig.

Kontaktperson: Natasja Uldall Svennevig

Direkte tlf.nr.:+45 41 93 35 38

Eventuelle høringssvar offentliggør Finanstilsynet her på Høringsportalen. Svarene kan læses i 5 måneder efter høringsfristen er udløbet.

Finanstilsynet er en styrelse i Erhvervs- og Vækst­ministeriet. Fi­nans­til­sy­nets pri­mære op­gave er at føre tilsyn med den finan­sielle sek­tor. Des­uden deltager Fi­nans­til­synet inden for sit an­svarsområde i lov­giv­nings- og EU-arbej­de om den finansielle sektor.

Myndighed: Finanstilsynet
Type: Bekendtgørelser
Høringsfrist: 26-05-2015
Status: Igang


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget