Debat

Industrien tager ansvar og er rigtig godt på vej

DEBAT: Virksomhederne er godt med, når saltindholdet skal nedsættes i fødevarer, og vi har også selv et ansvar for at holde øje med saltkrukken. Læs Ole Linnet Juuls bidrag til debatten om saltindhold her.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer                                

Saltindholdet i fødevarer er allerede lavere i dag end for blot få år siden. Fødevarevirksomhederne tager deres del af ansvaret for danskernes sundhed. Derfor er virksomhederne allerede i fuld sving med at nedsætte indholdet af salt i produkterne. Jeg vil derfor mane bekymringerne og kritikken i jorden fra henholdsvis Lise Beha Erichsen, HjerneSagen og Preben Vestergaard Hansen, Metropol, i jorden i Altinget den 23.2.12. F.eks. er indholdet af salt i forårsruller siden 2004 nedsat med mellem 30 og 50 %, og indholdet af salt i udvalgte morgenmadsprodukter fra 1999 til 2010 er reduceret med mere end 50 %. Industrien er altså rigtig godt på vej!

I Saltpartnerskabet er indsatsen for at sænke niveauet af salt i fødevarerne frivilligt, og det er den helt rigtige vej at gå. I fødevarebranchen har vi på flere områder gode erfaringer med at rykke udviklingen ad frivillighedens vej, og et "saltpoliti" baseret på lovgivning er ikke vejen frem. Det er der heldigvis enighed om i partnerskabet og med Fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Og lad os slå det fast med det samme: Arbejdet med at reducere indholdet af salt i fødevarerne er teknisk kompliceret. Det handler nemlig ikke bare om smag, men bl.a. også om fødevaresikkerhed, holdbarhed, tekstur og konsistens. Derfor tager det tid at arbejde hen imod et lavere indhold af salt i fødevarerne. Og derfor er det også vigtigt, at vi hver især selv holder øje med saltkrukken på bordet, og holder igen med det hvide drys på ægget og spørger efter mindre salt mad i kantinen på arbejdspladsen.

DI Fødevarer arbejder tæt sammen med vores virksomhedsmedlemmer i forhold til Saltpartnerskabet. Det betyder, vi har forholdt os realistisk og konstruktivt kritisk til arbejdet med de vejledende reduktionsmål for salt i fødevarer (saltlisterne). Saltlisterne skal ses som et arbejdsredskab for industrien. I DI Fødevarer vil vi fortsætte arbejdet med at stille skarpt på, hvad der er teknisk og sikkerhedsmæssigt muligt i forhold til at sænke saltindholdet i fødevarerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00