Ældre med højest løn vinder i arbejdskraft-aftale: ”Vil kunne øge uligheden”

En højtlønnet folkepensionist kan få mere end otte gange ud af den nye aftale om arbejdsudbud end en lavtlønnet. Det kan skabe ulighed, siger økonomer. 

Fredag præsenterede finansminister Nicolai Wammen sammen med SF, R, Kristendemokraterne og DF en ny aftale om at stille flere mennesker til rådighed for arbejdsmarkedet. Én af grupperne, som skal blive længere i job, er seniorer og pensionister.
Fredag præsenterede finansminister Nicolai Wammen sammen med SF, R, Kristendemokraterne og DF en ny aftale om at stille flere mennesker til rådighed for arbejdsmarkedet. Én af grupperne, som skal blive længere i job, er seniorer og pensionister.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

De ældre, som tjener mest, får mest.

Det er konsekvensen af de nye regler om at afskaffe modregning af pension, som er en del af fredagens aftale om arbejdskraft. Det fortæller to økonomer til Altinget.

”I kroner og ører får de højtlønnede ældre mest ud af aftalen,” konstaterer cheføkonom i Danica Pension, Mads Moberg Reumert.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, stemmer i.

”Dem, der tjener mest, får en positiv gevinst. Aftalen vil derfor kunne øge uligheden,” siger han.

I dag bliver ældre trukket i pension, hvis deres ægtefælle eller samlever er på arbejdsmarkedet, eller hvis de selv tjener mange penge.

Men de regler vil partierne bag aftalen nu skaffe af vejen – i håb om, at flere seniorer og pensionister fortsætter med at arbejde.

Fakta

Pensionsændringer i aftale om arbejdsudbud 

  • Folkepension, førtidspension og seniorpension vil ikke længere blive nedsat på grund af en ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst. Det skal bidrage til, at flere seniorer og pensionister vil fortsætte med at arbejde, fordi det ikke længere går ud over partnerens pension.
  • Modregningen af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg afskaffes.

Kilde: Regeringen

Otte gange så meget

I Danica Pension har Mads Moberg Reumert og kollegaerne regnet på tallene for, hvor meget ekstra ældre får i pension, og de starter med at se på en enlig pensionist.

Hvis den nye aftale bliver indført, vil en pensionist – som får 100.000 kroner i pension og tjener 150.000 kroner om året – få lidt mere end 8.600 kroner ekstra om året i folkepension.

Hvis en anden pensionist også får 100.000 kroner i pension, men i stedet tjener 350.000 kroner om året, vil det ekstra beløb i stedet være 70.000 kroner.

Det er mere end otte gange så meget.

”Gevinsten stiger, jo højere arbejdsindkomst den enlige pensionist har,” forklarer Mads Moberg Reumert, og uddyber, at det også gælder for pensionister, hvis partner tjener meget. Her kan beløbet blive fordoblet.

Været hårdest ramt

Professor Bo Sandemann Rasmussen forklarer, at det da også er de ældre med høje lønninger, som i dag bliver ramt hårdest af ordningerne om at modregne pension med løn.

Pension består som udgangspunkt af et grundbeløb på 6.547 kroner om måneden og et pensionstillæg, som for en enlig er 7.472 kroner om måneden før skat.

Hvis man har høje arbejdsindkomster, kan man i dag blive skåret eller helt miste både sit grundbeløb og tillæg, forklarer Bo Sandemann Rasmussen.

Men det vil den nye aftale ændre.

”For dem kan det nu bedre betale sig at arbejde, og de kan være mere fleksible i at tage flere timer, fordi deres folkepension ikke falder,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Fakta

Det får pensionister i gevinst af aftalen

Enlige:

  • En enlig pensionist – med private pensionsudbetalinger på årligt 100.000 kroner og en arbejdsindkomst på 150.000 kroner – får 77.831 kroner i pensionstillæg, som stiger til 86.481 kroner med den nye aftale. Det er en gevinst på 8.651 kroner.
  • Tjener pensionisten i stedet 350.000 kroner, stiger pensionstillægget fra 16.031 til 86.481 kroner. Her er gevinsten 70.451 kroner

Folkepensionistpar:

  • En folkepensionist – med årlig indkomst på 100.000 kroner ud over folkepensionen, og en ægtefælle som tjener 300.000 kroner – får 26.944 kroner i pensionstillæg, som stiger til 45.600 kroner med den nye aftale. Det er en gevinst på 18.656 kroner.
  • Gevinsten er højere, hvis partneren har en højere arbejdsindkomst. Den kan højest udgøre 45.600 kroner, som svarer til det fulde pensionstillæg for par.

Kilde: Danica Pension

Ikke alle ældre

Han vil ikke gisne om, hvilke fagområder der får størst fordel af forslaget, men siger, at vi ”måske ser ind i en skævhed i forhold til brancher”:

”På de fagområder, hvor der er flest, der ønsker at arbejde, når de når folkepensionsalderen, får de mest ud af det,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Cheføkonom Mads Moberg Reumert understreger også, at alle ældre ikke bliver omfattet af de nye regler.

”De pensionister, der kan og vil arbejde, og de pensionister, som har en ægtefælle, der kan og vil arbejde, får noget ud af aftalen. Hvis du er enlig, og ikke har et arbejde, bliver du ikke berørt. Det samme gælder i et par, hvor ingen arbejder.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00