Brostrøm afviser at bruge almen praksis til Covid-vaccination

Almen praksis egner sig ikke til massevaccination mod Covid-19, sagde Søren Brostrøm på et pressemøde onsdag. Han opfordrer de praktiserende læger til at tage aftenvagter i vaccinationscentrene. Regeringen har foreslået nye restriktioner, som ventes vedtaget torsdag.

Der er ikke fagligt grundlag for at fremrykke tredje stik, mener Søren Brostrøm.
Der er ikke fagligt grundlag for at fremrykke tredje stik, mener Søren Brostrøm.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

"Tredje stik er helt, helt afgørende."

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Her blev det endnu engang slået fast, at regionerne arbejder på at få kapaciteten op i vaccinationscentrene, men at der mangler medarbejdere.

Alligevel er der ingen planer om at give de praktiserende læger mulighed for at vaccinere mod Covid-19 i deres klinikker. PLO-formand Jørgen Skadborg har ellers undret sig over, at almen praksis ikke er tænkt ind i vaccinationsplanen og foreslået, at den bil, som henter blodprøver hos landets praktiserende læger, medbringer en ampul per læge med seks doser. På den baggrund har PLO regnet sig frem til, at de praktiserende læger vil kunne give 100.000 vaccinationer om ugen.

Når vi skal have tempo og volumen i den her massevaccinationsindsats, så kan der være nogle barrierer i forhold til at bruge almen praksis.

Søren Brostrøm
Direktør, Sundhedsstyrelsen

Men det forslag bider umiddelbart ikke på Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm:

"Når vi skal have tempo og volumen i massevaccinationsindsatsen, så kan der være nogle barrierer i forhold til at bruge almen praksis," svarede han, da Altinget spurgte ind til sagen.

Brostrøm fortalte, at i forbindelse med influenzavaccination af børn har Sundhedsstyrelsen fået tilbagemeldinger om svær tilgængelighed hos de praktiserende læger.

"Vi hører fra børneforældrene, at det kan være svært at komme igennem og få en tid. Bare for at vise, at vi hele tiden skal tage hensyn til, hvordan vi får mest flow, og det gør vi altså bedst i vaccinationscentrene, når det handler om den her massevaccination," sagde han.

Sundhedsstyrelsens direktør understregede dog, at de praktiserende læger i høj grad har mulighed for at bidrage:

"Vi vil meget gerne have, at de praktiserende læger og deres personale fra lægehusene går ned og tager nogle aftenvagter i vaccinationscentrene," sagde han.

Har handlet rettidigt

Flere ordførere har over for Altinget givet udtryk for, at alle sejl skal sættes til i arbejdet med at få mere tempo på revaccination. I denne uge har borgere over 65 år, der er inviteret til tredje stik, oplevet ventetider på op til fire uger for at bestille tid.

På pressemødet blev sundhedsministeren og myndighederne spurgt, om man var kommet for sent i gang med at opskalere kapaciteten i vaccinationscentrene.

Søren Brostrøm besvarede spørgsmålet og afviste præmissen:

"Vi har handlet rettidigt," sagde han og henviste til, at Danmark er kommet længere med udrulningen af tredje stik end mange andre lande.

Onsdag advarede EU’s agentur for smitteforebyggelse og kontrol (ECDC) i en ny risikovurdering om, at "den potentielle byrde af sygdom fra deltavarianten bliver meget stor i december og januar", medmindre landene indfører nye restriktioner og sætter fart i revaccination.

ECDC anbefaler medlemsstaterne at overveje at give et tredje stik til alle voksne over 18 år, med prioritet for borgere over 40 år.

Borgerne skal vide, at vi har vurderet både gavn og potentielle skadevirkninger.

Søren Brostrøm
Direktør, Sundhedsstyrelsen

Søren Brostrøm mener dog ikke, at der på nuværende tidspunkt er fagligt grundlag for at nedsætte intervallet mellem andet og tredje stik, sådan som det er sket i blandt andet Tyskland, Italien, Frankrig og England. 

"Borgerne skal vide, at vi har vurderet både gavn og potentielle skadevirkninger, sådan at man kan stole på vores vaccineanbefalinger. Og vi går ikke på kompromis med hverken dokumentation eller godkendelse fra lægemiddelmyndighederne," sagde Brostrøm med henvisning til, at booster-vaccinen er godkendt til brug seks måneder efter andet stik i vaccinationsprogrammet.

Restriktioner ventes godkendt 

På pressemødet præsenterede Magnus Heunicke en række ønsker til restriktioner og tiltag. Det drejer sig blandt andet om udvidet brug af mundbind i blandt andet kollektiv transport og detailhandlen samt krav om coronapas på statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Disse ønsker skal behandles af Folketingets Epidemiudvalg, hvor partierne er repræsenteret. Epidemiudvalget tæller 21 folketingsmedlemmer, og der må ikke være flertal i udvalget imod regeringens forslag, hvis de skal gennemføres.

Ifølge Ritzau er der flertal for de nye restriktioner, som træder i kraft mandag 29. november, hvis de bliver stemt igennem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00