Danmarksdemokraterne: Brækkede hofter og tryksår er BUM-modellens indbyggede risici

Ældreplejens medarbejdere skal opleve, at de har tillid til deres faglige skøn, så de kan handle hurtigt og præcist. Øger man tilliden, så reducerer man også bureaukratiet og kan forebygge en række risici for de ældre, skriver Danmarksdemokraternes Marlene Harpsøe. 

Ældreplejens medarbejdere skal opleve en højere grad af tillid i udøvelsen af deres faglige skøn <i>(arkivfoto)</i>.&nbsp;
Ældreplejens medarbejdere skal opleve en højere grad af tillid i udøvelsen af deres faglige skøn (arkivfoto)Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marlene Harpsøe

Vi har mange dygtige medarbejdere i ældreplejen rundt omkring i landet. De skal anerkendes og vises det ansvar, som de er uddannede til.

Hver dag går de på arbejde og anvender deres kompetencer til at foretage faglige skøn, som skal tilgodese den enkelte borger i ældreplejen.

Temadebat

Efter 20 år med fritvalgsordning og den såkaldte BUM-model er afstanden mellem de to led nu blevet så stor, at det giver en række problemer, viser en analyse, Vive har lavet for Social-, Bolig- og Ældreministeriet. 

“Det går ikke, at der er så stor afstand mellem de medarbejdere, der kommer hos borgerne til dagligt, og dem, der tildeler hjælp og pleje,” siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Er det tid til et fundamentalt opgør med BUM-modellen? Eller er det misforstået at give et styringsprincip skylden for træghed og bureaukrati i den kommunale administration?

Hvis vi skal af med BUM-modellen, hvad skal så komme i stedet for? Det spørger Altinget Ældre om.

Hvis du vil bidrage til debatten, kan du skrive til [email protected] for at høre om mulighederne.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00