Sygeplejersker: Manglende selvstændigt ansvarsområde går ud over svækkede ældre

S-regeringen vil give sygeplejersker mulighed for at udføre flere opgaver, som i dag er forbeholdt læger. Forslaget bliver kritiseret kraftigt af Lægeforeningen. Men sygeplejerskerne ser det som en oplagt mulighed for at løfte behandlingen af særligt svækkede ældre i den kommunale sygepleje.

Sygeplejerskerne i kommunerne bruger enormt meget tid på at vente i et telefonrør til den praktiserende læge for at få godkendt relativt simple behandlinger, lyder det fra sygeplejerskernes formand. 
Sygeplejerskerne i kommunerne bruger enormt meget tid på at vente i et telefonrør til den praktiserende læge for at få godkendt relativt simple behandlinger, lyder det fra sygeplejerskernes formand. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der skal ikke længere være krav om godkendelse fra en læge, hvis en sygeplejerske vil tage en blodprøve, sy et mindre sår sammen eller give væske i drop til eksempelvis dehydrerede og svækkede ældre.

Sådan lyder et forslag i regeringens nyligt fremlagte sundhedsudspil. Her lægges der op til at give sygeplejersker mulighed for selvstændigt at udføre visse opgaver, som i dag er forbeholdt læger.

Forslaget er de seneste dage blevet mødt med eftertrykkelig modstand fra særligt Lægeforeningen. Blandt andet i et debatindlæg i Altinget, hvor foreningen udtrykker bekymring for uklar ansvarsfordeling og svækket patientsikkerhed.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00