Marlene Harpsøe
 svarer 
Sophie Løhde

Hvad vil det koste at tilbyde samtlige borgere med KOL en motionscykel eller et løbebånd som hjælpemiddel?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Sundheds- og Ældreudvalget, Spørgsmål 190

Ministeren bedes bidrage med et økonomisk estimat på, hvad det vil koste at tilbyde samtlige borgere med KOL en motionscykel eller et løbebånd som hjælpemiddel, samt svare på, hvad det vil koste, hvis dette gøres til en mulighed for borgere, der lider af KOL i svær eller meget svær grad. Om muligt bedes der tages højde for den forventede besparelse i form af færre genindlæggelser i begge beregninger. Der henvises til artiklen:

”Nyt forsøg viser vejen: Giv lungesyge et løbebånd, og lad dem så være”, avisendanmark.dk, 23. december 2023.

Svar fra onsdag den 31. januar 2024

”Ministeren bedes bidrage med et økonomisk estimat på, hvad det vil koste at tilbyde samtlige borgere med KOL en motionscykel eller et løbebånd som hjælpemiddel, samt svare på, hvad det vil koste, hvis dette gøres til en mulighed for borgere, der lider af KOL i svær eller meget svær grad. Om muligt bedes der tages højde for den forventede besparelse i form af færre genindlæggelser i begge beregninger. Der henvises til artiklen: ”Nyt forsøg viser vejen: Giv lungesyge et løbebånd, og lad dem så være”, avisendanmark.dk, 23. december 2023.” Svar:

Ifølge artiklen er der 320.000 danskere med KOL, hvoraf cirka halvdelen er bekendte med, at de har sygdommen samt cirka 50.000 danskere, der har KOL i svær eller meget svær grad. Det påpeges i artiklen, at der er et potentiale for at forebygge 40 pct. af genindlæggelser for KOL-patienter, hvis de får tilbud om løbebånd i eget hjem, samt at der er en omkostning på 6.000 kr. for et løbebånd.

For at kunne foretage en beregning af de samlede omkostninger ved et egentligt tilbud om en motionscykel til samtlige KOL-patienter samt besparelser i form af genindlæggelser, ville det bl.a. være nødvendigt at kende til omkostninger forbundet med indkøb af udstyr, levering heraf, vedligehold og udskiftning, administrative omkostninger, antal patienter, der ville tage imod tilbuddet samt, i hvor stort omfang genindlæggelser forebygges. Det er på det foreliggende grundlag således ikke muligt at beregne, hvad det ville koste, hvis borgere, der lider af KOL i svær eller meget svær grad ville få et sådant tilbud samt de forventede besparelser i form af færre genindlæggelser.

Jeg kan endvidere oplyse, at der er igangværende initiativer, som bl.a. vil komme personer med KOL til gavn. Som led i den nationale kvalitetsplan for det nære sundhedsvæsen har Sundhedsstyrelsen netop offentliggjort kvalitetsstandarder for patientrettet forebyggelse til borgere med kroniske sygdomme.

Kvalitetsstandarderne vil indeholde forpligtende kvalitetskrav- og anbefalinger til kommunale forebyggelsestilbud. Det skal sikre adgang til forebyggelsestilbud af bedre og mere ensartet kvalitet i kommunerne i form af fx tilbud om fysisk træning samt tilbud om sygdomsmestring og ernæringsindsatser. Det skal bl.a. understøtte, at man kan leve et godt liv med kronisk sygdom, samt bidrage til at forebygge, at kronisk sygdom udvikler sig og bliver mere behandlingskrævende senere i livet.

0:000:00