Marlene Harpsøe
 svarer 
Mette Kierkgaard

Vil ministeren redegøre for definitionen af begrebet helhedspleje?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

, Spørgsmål 54

Vil ministeren redegøre for definitionen af begrebet helhedspleje?

Svar fra mandag den 12. februar 2024

”Vil ministeren redegøre for definitionen af begrebet helhedspleje?” Svar:

Det er et centralt element i regeringens udspil til en ældrereform og i en kommende ældrelov, at fremtidens ældrepleje i højere grad skal tage afsæt i den enkelte ældres selvbestemmelse, sammenhæng og helhed i plejen, medarbejdernes faglighed og i kontinuitet.

Derfor foreslår regeringen, at der i forbindelse med en ny ældrelov indføres krav om helhedspleje og en ny borgernær visitation.

I fremtiden skal hjælpen tildeles i form af rummelige pleje- og omsorgsforløb, der giver fleksibilitet og handlerum til, at de medarbejdere, der er omkring den ældre, i dialog med denne løbende kan justere i hjælpen ud fra den ældres aktuelle ønsker og behov.

I tilknytning til en ny borgernær visitation i rummelige pleje- og omsorgsforløb foreslår regeringen, at der indføres et krav om helhedspleje. Krav om helhedspleje indebærer konkret, at én leverandør har det samlede ansvar for at kunne levere al hjælp, der indgår i de nye pleje- og omsorgsforløb.

Udgangspunktet for indholdet i pleje- og omsorgsforløbene vil være de nuværende kerneydelser i ældreplejen. Dvs. personlig og praktisk hjælp, genoptræning, som ikke sker i tilknytning til sygehusindlæggelse samt rehabiliterende og vedligeholdende indsatser.

Helhedspleje betyder således, at både offentlige og private leverandører skal kunne levere al hjælp inden for pleje- og omsorgsforløbene. Formålet med helhedspleje er at sikre en sammenhængende og koordineret hjælp og med færrest mulige forskellige hjælpere i den ældres hjem.

0:000:00