Forskere tvivler på effekterne af udlicitering

KONFERENCE: Arbejdsmarkedets aktører mødtes til konference, hvor effekterne af offentligt-privat samarbejde skulle diskuteres.

Alle taler om det. Ingen ved det. Sådan kunne konklusionen være på Offentligt Ansattes Organisationers (OAO) konference om offentligt-privat samarbejde (OPS). Her forsøgte en række aktører at diskutere, hvorvidt man på baggrund af indenlandske som udenlandske erfaringer, kunne sige noget konkluderende om effekterne ved OPS.

Thomas Bredgaard, lektor ved AAU, har forsket i udlicitering indenfor beskæftigelsesområdet. Med baggrund i Australien og Holland - lande som begge har udliciteret deres beskæftigelsesområder - nævnte Thomas Bredgaard tre grunde til, at de udliciterede: højere effektivitet, bedre kvalitet og mindre bureaukrati. Netop Australien kunne HK/Kommunals repræsentant, Bodil Otto, sige noget om. Hun havde netop været på tur til Australien, hvor hun havde talt med de ansatte på beskæftigelsesområdet.

''Det man oplever, det er nogle medarbejdere, der ikke kun har øjnene på den jobsøgende, og hvad der er det bedste for vedkommende. Her bliver man også nødt til at gøre det, der kan betale sig bedst muligt for den arbejdsgiver, som man har. Ellers har man ikke noget job efter næste udbudsrunde,'' sagde hun.

Ingen påviselige effekter
Der var generel enighed blandt forskerne, der var tilstede, om, at det er svært at sige noget om det at sætte offentlige opgaver i udbud, da den danske offentlige sektor er blandt de mest effektive i verden.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00