Dansk Erhverv og HK vil lære nye MF’er om den danske model

ALLIANCE: Den danske model er under hårdt pres og skal tilpasses fremtidens arbejdsmarked. Arbejdsgivere og fagforbund forsøger nu i fællesskab at aflive myter i begge sider af folketingssalen.

Politikerne skal kende og anerkende værdien af den danske model, mener HK og Dansk Erhverv. Her ses modellen i aktion under overenskomstforhandlingerne på det private område i 2014.
Politikerne skal kende og anerkende værdien af den danske model, mener HK og Dansk Erhverv. Her ses modellen i aktion under overenskomstforhandlingerne på det private område i 2014.Foto: Hans Søndergaard/DI
Søren Elkrog Friis

”Den danske model? Hedder hun ikke Helena Christensen?” Nogenlunde sådan faldt ordene fra Ryanairs topchef David O’Brien på et pressemøde tidligere i år.

Det var ment som en morsomhed, men udsagnet dækker samtidig over en åbenlys udfordring for det danske aftalesystem, som det omkostningsbevidste irske flyselskab på ingen måde følte sig bundet af.

Den danske model er under pres. Det mener både fagforbundet HK og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.

Normalt befinder de sig på hver sin side af forhandlingsbordet, men i dag deles de om værtsrollen, når nyvalgte folketingsmedlemmer tropper op for at høre om, hvad den danske model kan byde på - og hvor den trænger til udvikling.

Hvis du ikke tuner din bil eller er opmærksom på, at der er nogen, som har lavet en ny vej, så bliver vi sgu sat af.

Kim Simonsen
Forbundsformand, HK

“Det er sådan en slags friendly fire-arrangement. Nogen gange møder politikerne kun den danske model, når det hele koger omkring en konflikt. Derfor vil vi gerne vise, at vi står sammen om den danske model, og at den er værd at bevare og udvikle,” siger Kim Simonsen, der er forbundsformand for HK.

Den danske model er hverken rød eller blå
Dansk Erhverv og HK vil starte en ny fælles tradition, hvor nyvalgte folketingsmedlemmer får muligheden for at blive ‘klædt på’ omkring den særlige måde, som det danske arbejdsmarked er arrangeret på.

Selvfølgelig er der også områder, hvor vi strides. Men vi vil godt signalere, at vi har et samarbejde og en fælles interesse i at værne om vores særlige system.

Laurits Rønn
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Det handler blandt andet om at aflive myter i debatten i begge sider af folketingssalen. For den danske model er hverken rød eller blå, understreger parterne.

“Det er ikke altid, at alle er klar over, hvad der ligger i den danske model. Selvfølgelig er der også områder, hvor vi strides. Men vi vil godt signalere, at vi har et samarbejde og en fælles interesse i at værne om vores særlige system,” siger Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv.

22 ud af 27 lande i EU har en lovbestemt mindsteløn. Dansk Erhverv og HK vil blandt andet minde politikerne om, at ingen af arbejdsmarkedets parter i Danmark ønsker, at løn og arbejdstid skal reguleres ved lov. Hverken gennem direktiver fra EU eller ved indblanding fra Folketinget.

“Vi må stå fast på, at løn og arbejdstid er et nationalt dansk anliggende, som aftales mellem arbejdsmarkedets parter,” siger Laurits Rønn.

Forandre for at bevare
Men arbejdsmarkedet forandrer sig hastigt. International konkurrence, outsourcing af job, ny teknologi og flydende arbejdstider er alt sammen med til at sætte den danske model under pres.

Derfor er det også nødvendigt at tilpasse systemet, så det passer til fremtidens arbejdsmarked. Dansk Erhverv og HK er enige om, at man må forandre for at bevare.

“Jeg vil ikke sige, at den danske model er decideret truet, men hvis du ikke tuner din bil eller er opmærksom på, at der er nogen, som har lavet en ny vej, så bliver vi sgu sat af,” siger Kim Simonsen.

Men det forudsætter opbakning og respekt, hvis den danske model skal udvikle sig. Og opbakning får man kun, hvis nye generationer af politikere, lønmodtagere og arbejdsgivere kender fordelene ved den danske model, mener parterne.

De seneste års konflikter på det offentlige område, som er endt med regeringsindgreb, er heller ikke noget, som klæder den danske model, understreger Kim Simonsen.

Dansk Erhverv er enig.

“Vi føler, at vores konfliktløsningsmodel er lidt underkendt, så det er vigtigt for os at fortælle de nye folketingsmedlemmer om rollefordelingen,“ siger Laurits Rønn.

Opvarmning til trepartsforhandlinger
Kim Simonsen ser også samarbejdet med Dansk Erhverv som en slags opvarmning til næste års trepartsforhandlinger.

“Der er jo en del folketingsmedlemmer, som aldrig har deltaget i en trepart. De behøver ikke nødvendigvis at være enige, når de går herfra, men så har vi i hvert fald et bedre fundament at diskutere videre fra,” siger HK-formanden.

14 nyvalgte folketingsmedlemmer fordelt på næsten alle partier har taget imod invitationen. Én af dem er Karina Due fra Dansk Folkeparti.

“Det er et rigtigt godt initiativ, at de går sammen om at lave det her. Det giver da mig en forventning om, at det bliver et mere objektivt indhold, end hvis de holdt hver deres arrangement,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Due

Fhv. MF (DF), fhv. regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, fhv. byrådsmedlem, Silkeborg Kommune
kontorassistent (Handelsskolen Silkeborg 2009)

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

Laurits Rønn

Viceadministrerende direktør, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00