Fagforbund sagsøger staten for misbrug af vikarordning

Sagen om Erhvervsstyrelsens omfattende brug af coronavikarer skal nu afgøres i en faglig voldgiftsret. Akademikerne kalder det social dumping og mener, at staten har brudt overenskomsten. Også vikarbureauet Moment hives for retten.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Staten kan se frem til at skulle forsvare brugen af vikarer under coronakrisen for en dommer.

Siden begyndelsen af coronakrisen har Erhvervsstyrelsen haft flere hundrede vikarer ansat til at forvalte hjælpepakker til erhvervslivet.

Det er en omgåelse af både vikarloven og overenskomsten for akademikere i staten, mener Akademikerne, som nu stævner Erhvervsstyrelsen og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen for en faglig voldgiftsret, som er domstol i tvister mellem arbejdsmarkedets parter.

Vi må desværre konstatere, at vi i denne sag har oplevet en meget firkantet arbejdsgiver, som ikke har været i stand til at se egne fejltagelser

Lars Qvistgaard
Formand for Akademikerne

"Vi er med sagen om disse vikarbureau-ansættelser slet og ret vidne til statslig social dumping," siger Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, i en pressemeddelelse.

Dialog gav ingen løsning
Forbruget af vikarer i staten er det seneste år øget markant. Arbejdsvilkårerne for vikarerne har dog været genstand for hård kritik. Blandt andet efter artikler i Altinget, som har afdækket flere omfattende Covid-19-udbrud blandt vikarerne, som til forskel fra fastansatte i staten ikke har ret til løn under sygdom.

Skatteminister Morten Bødskov (S) - som er ansvarlig for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, har tidligere tilkendegivet, at der skulle findes en løsning.

Over vinteren og foråret har HK Stat, HK Privat, Ingeniørforeningen IDA*, DM, Djøf og hovedforbundet Akademikerne ligget i forhandlinger med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Men nu har Akademikerne altså tabt tålmodigheden - og vælger nu at gå rettens vej.

Krads kritik efter forhandlinger 
Hovedorganisationen vil forhindre det, de kalder "misbruget af vikarbureauansættelser", som gør det muligt for styrelser at have medarbejdere gående på ringere løn- og arbejdsvilkår end almindeligt ansatte. 

Læs også

"Det er helt grotesk, at der er statsansatte, der ikke får løn under sygdom eller ret til frihed med løn under barns første sygedag. Og uden tryghed for en ordentlig og fair behandling fra arbejdsgiver, fordi ansættelsen foregår på en anden overenskomst end en, vi har været med til at indgå aftale om," siger Lars Qvistgaard.

Erhvervsstyrelsen har hentet vikarerne fra vikarbureauet Moment, hvor de er omfattet af en overenskomst mellem HK Privat og Dansk Erhverv, som altså giver ringere vilkår end styrelsens fastansatte akademikere.

Lars Qvistgaard kommer med en krads kritik af den statslige arbejdsgivers tilgang til de drøftelser, der skulle have kastet en løsning af sig.

"Arbejdsgiver har på intet tidspunkt vist vilje til, at de ønsker at indgå en aftale med os eller at fjerne problemet på anden vis. Vi må desværre konstatere, at vi i denne sag har oplevet en meget firkantet arbejdsgiver, som ikke har været i stand til at se egne fejltagelser," siger han.

Sagen kort

Statens coronavikarer

Altinget afdækkede i vinteren 2021 statens brug af vikarer i deres håndtering af coronakrisen.

Her kunne Altinget fortælle om større smitteudbrud blandt vikarerne i både Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiets smitteopsporing

Vikarerne er er ansat igennem vikarbureauet Moment og har ikke ret til løn under sygdom. De er dækket af en overenskomst mellem HK Privat og Dansk Erhverv.

Regeringen udtalte dengang, at man ville samle de relevante parter til en dialog om en løsning.

I Erhvervsstyrelsen er cirka 250 vikarer ansat til at håndtere sagsbehandlingen af de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet.

I Rigspolitiet blev cirka 1020 vikarer ansat i smitteopsporingsarbejdet, mens Styrelsen for Patientsikkerhed hyrede cirka 200 vikarer ind.

 

Et brud på vikarlov og overenskomst?
Ifølge Lars Qvistgaard bryder Erhvervsstyrelsens vikarloven, som siger, at vikarer, der er ansat igennem et vikarbureau, skal have samme vilkår, som hvis de var ansat direkte i styrelsen.

Samtidig mener han også, at den statslige arbejdsgiver omgår overenskomsten for akademikere i staten, når de igennem mange måneder bruger vikarer med akademikerbaggrund til at udføre sagsbehandling, men på ringere vilkår.

"Arbejdsgiver har med fuldt overlæg overtrådt de forhandlingsretlige regler og omgået overenskomsten, og derfor har vi en klokkeklar sag," siger han.

Også Moment stævnes og indbringes for Arbejdsretten. Ifølge Akademikerne har de ikke overholdt vikarlovens princip om ligebehandling.

Statens vikarforbrug er steget dramatisk i 2020, og her har Moment været en af to hovedleverandører af den omstridte ordning. 

Morten Højberg, administrerende direktør i Moment, udtaler til Altinget:

"Vi er ærgerlige over dette tiltag, da vi altid tilstræber at følge gældende overenskomster og gældende lovgivning."

Altinget har også forelagt Akademikernes kritik for Erhvervsstyrelsen og for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, men de ønsker ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt. 

 

*Ingeniørforeningen IDA er tilføjet efter udgivelsestidspunktet for artiklen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00