Statens vikarforbrug er eksploderet under coronakrisen

FORSTÆRKNING: Coronakrisen har presset embedsværket så hårdt, at statens udgifter til vikarer er øget fra 4 til 160 millioner kroner. De mange ekstra hænder burde være ansat på ordinære vilkår, mener fagforeninger.

Staten brugte 160 millioner på vikarer i 2020. Skatteminister Morten Bødskov giver coronapandemien skylden. 
Staten brugte 160 millioner på vikarer i 2020. Skatteminister Morten Bødskov giver coronapandemien skylden. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mads Mose VikkelsøSøren Elkrog Friis

Statens forbrug af vikarer er steget dramatisk i 2020.

Det viser en opgørelse fra Økonomistyrelsen over statens udgifter til vikarer, som Altinget har fået aktindsigt i.

Mens staten i 2019 brugte knap 4 millioner kroner på vikarer fra enten Moment eller Adecco, kunne de to vikarbureauer tilsammen fakturere staten for 160 millioner kroner i 2020.

Det er en stigning på 4000 procent.

Vikarforbruget er for stort. Og det kan efter vores opfattelse være en omgåelse af HK Stats overenskomst, når statslige arbejdsgivere vælger ikke at bruge den overenskomst, de har i forvejen, og løser deres behov for arbejdskraft gennem vikarbureauer.

Rita Bundgaard
Formand, HK Stat

Skatteminister Morten Bødskov (S) - der som ansvarlig for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen også fungerer som arbejdsgiver på statens område, begrunder den store stigning med coronapandemien.

"Vi står midt i en historisk pandemi, som har skabt en helt ekstraordinær situation i vores samfund. Det gælder også for en række af de samfundskritiske opgaver, som vi som myndigheder har skulle løse med kort tidsfrist. Det har været vanskeligt at planlægge denne ekstraordinære indsats, og det har derfor været nødvendigt at anvende vikarer," skriver han i en mail til Altinget.

Stigning bekymrer fagforbund
Arbejdsvilkårerne for statens vikarer har på det seneste været genstand for kritik. Det sker efter artikler i Altinget, som har afdækket flere omfattende Covid-19-udbrud blandt vikarerne, som til forskel fra fastansatte i staten ikke har ret til løn under sygdom. 

Læs også

Den massive stigning i statens vikarforbrug understreger behovet for gode arbejdsforhold, mener den akademiske fagforening DM.

Formand Camilla Gregersen anerkender, at coronakrisen har skabt behov for ekstra mandskab, men understreger, at man godt kan ansætte på ordinære vilkår, selv om det er midlertidigt. 

"At vi nu kan se, at omfanget er så stort, understreger for mig nødvendigheden af at sikre gode arbejdsvilkår. Det har staten en særlig forpligtigelse til - især når man skal løse opgaver i en svær tid," siger hun.

HK Stat finder det problematisk, at staten henter forstærkning gennem private vikarbureauer.

"Vikarforbruget er for stort. Og det kan efter vores opfattelse være en omgåelse af HK Stats overenskomst, når statslige arbejdsgivere vælger ikke at bruge den overenskomst, de har i forvejen, og løser deres behov for arbejdskraft gennem vikarbureauer," siger formand Rita Bundgaard.

Erhvervsministeriet storforbruger vikarer
Den såkaldte SKI-aftale (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) betyder, at staten skal anvende enten Moment eller Adecco, når der skal bruges vikarer.

Opgørelsen fra Økonomistyrelsen viser, at statens udgifter til de to vikarbureauer har svinget mellem 3 og 11 millioner kroner årligt fra 2016 til 2019, men i 2020 er vokset til 160 millioner kroner.  

Artiklen forsætter efter grafen.

Særligt Erhvervsministeriet og Justitsministeriet tegner sig for det store udgiftsspring i 2020. Det skyldes, at arbejdsbyrden med hjælpepakker og smitteopsporing i Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet har været så massiv, at man har indhentet forstærkning gennem vikarbureauet Moment.

Erhvervsministeriet har således brugt 84 millioner kroner på vikarhjælp i 2020, mens Justitsministeriet har brugt 51 millioner kroner, viser opgørelsen.

Erhvervsministeriet kan ikke svare på, om det store vikarforbrug i 2020 vil fortsætte i 2021.

"Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at estimere udgifterne til brug af vikarer, da behandlingen af ansøgninger til regeringens hjælpepakker fortsat pågår," oplyser ministeriet i en mail til Altinget. 

Kritiserer staten for at omgå overenskomst
Vikarerne hos Moment og Adecco er dækket af en privat overenskomst mellem HK Privat og Dansk Erhverv, men den giver ikke ret til løn under sygdom. Der har heller ikke været hverken tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant tilknyttet vikarerne i Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet.

HK Stat mener, at staten på den måde har omgået overenskomsten.

"De statslige arbejdsgivere vælger måske at ansætte vikarer fra private firmaer frem for at ansætte på den ordinære overenskomst – midlertidigt eller permanent – for ikke at belaste deres lønbudget, men i stedet udnytte driftsbudgettet. Men den måde at bruge pengekasserne på ændrer ikke ved, at de med den udstrakte brug af vikarer - som vi ser det - omgår vores overenskomst med staten," siger Rita Bundgaard.

Skatteminister Morten Bødskov oplyser, at der lokalt arbejdes på initiativer og foregår dialog mellem parterne og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

"Det er klart, at der er behov for at vi ser på de sager, som blandt andet Altinget har sat fokus på," skriver han i en mail til Altinget.

Dokumentation

Statens coronavikarer

Altinget har gennem de seneste uger afdækket statens brug af vikarer i deres håndtering af coronakrisen.

I Erhvervsstyrelsen er cirka 250 vikarer ansat til at håndtere sagsbehandlingen af de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet.

I Rigspolitiet er cirka 1020 vikarer ansat i smitteopsporingsarbejdet, mens Styrelsen for Patientsikkerhed har hyret cirka 200 vikarer ind.

Vikarerne er hyret ind via vikarbureauet Moment og har ikke ret til løn under sygdom.

De er dækket af en overenskomst mellem HK Privat og Dansk Erhverv.

Både Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen har været ramt af større smitteudbrud blandt vikarerne i december.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Rita Bundgaard

Formand, HK Stat, formand og chefforhandler, CFU, formand, OAO-Stat
diplomuddannelse i offentlig forvaltning

0:000:00