Stadig ingen løsning for coronavikarer - nu ansætter staten 100 nye

Trods politisk pres har dialog om bedre vilkår for statens coronavikarer endnu ikke ført til resultater. Nu ansætter Erhvervsstyrelsen 100 nye vikarer. "Helt uacceptabelt," siger fagforbund, som er ved at miste tålmodigheden.

Staten omgår overenskomsterne med HK Stat ved at ansætte vikarer fra Moment, mener formand for HK Stat, Rita Bundgaard.
Staten omgår overenskomsterne med HK Stat ved at ansætte vikarer fra Moment, mener formand for HK Stat, Rita Bundgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisAndreas Wind

Der arbejdes på højtryk i Erhvervsstyrelsen for at håndtere ansøgninger og spørgsmål fra virksomheder om statens hjælpepakker.

For at overkomme sagspuklen ansætter styrelsen nu yderligere 100 vikarer, der som de 250 nuværende sagsbehandlere og telefonsupportere er hentet fra vikarbureauet Moment.

Forstærkningen vækker dog harme blandt flere fagforbund, som igennem længere tid har ligget i dialog med Erhvervsstyrelsen og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om bedre vilkår for statens coronavikarer.

"Det bærer brænde til bålet, at Erhvervsstyrelsen nu er igang med at ansatte yderligere 100 vikarer, når der fortsat ikke er fundet en løsning for de mennesker, der allerede arbejder der," siger Camila Gregersen, der er formand for den akademiske fagforening DM (tidligere Dansk Magisterforening, red.).

Har ikke ret til løn under sygdom
De 250 vikarer i Erhvervstyrelsen har været ansat siden april sidste år til at administrere coronahjælpepakker til erhvervslivet.

Arbejdsvilkårerne for vikarerne har på det seneste været genstand for hård kritik. Det sker efter artikler i Altinget, som har afdækket flere omfattende Covid-19-udbrud blandt vikarerne, som til forskel fra fastansatte i staten ikke har ret til løn under sygdom.

Fakta

Statens coronavikarer

Altinget har siden starten af 2021 afdækket statens brug af vikarer i deres håndtering af coronakrisen.

I Erhvervsstyrelsen er cirka 250 vikarer ansat til at håndtere sagsbehandlingen af de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet.

I Rigspolitiet er cirka 1020 vikarer ansat i smitteopsporingsarbejdet, mens Styrelsen for Patientsikkerhed har hyret cirka 200 vikarer ind.

Vikarerne er hyret ind via vikarbureauet Moment og har ikke ret til løn under sygdom.

Den såkaldte SKI-aftale (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) betyder, at staten skal anvende enten Moment eller Adecco, når der skal bruges vikarer.

Vikarerne hos Moment og Adecco er dækket af en privat overenskomst mellem HK Privat og Dansk Erhverv, men den giver ikke ret til løn under sygdom. Der har heller ikke været hverken tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant tilknyttet vikarerne i Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet.

Både Rigspolitiet og Erhvervsstyrelsen har været ramt af større smitteudbrud blandt vikarerne i december.

Skatteminister Morten Bødskov (S) - som er ansvarlig for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, har tidligere tilkendegivet, at der skulle findes en løsning.

Drøftelserne har dog indtil videre ikke båret frugt.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00