Lindø-lukning og lufthavns-kollaps kan fremover udløse økonomisk plaster til kommuner

UDLIGNINGSREFORM: Forsikringsordning styrkes, så kommuner fremover vil modtage et særligt tilskud, hvis bruttoledigheden stiger markant mere end i nabokommunerne.

Flyene holder stille i Kastrup Lufthavn, og ledigheden boomer som følge deraf i Tårnby og Dragør Kommune, hvor de fleste lufthavnsansatte bor. En lille nyskabelse i aftalen om udligning kan måske være et plaster på såret.
Flyene holder stille i Kastrup Lufthavn, og ledigheden boomer som følge deraf i Tårnby og Dragør Kommune, hvor de fleste lufthavnsansatte bor. En lille nyskabelse i aftalen om udligning kan måske være et plaster på såret. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Da Lindø-værftet lukkede i 2011, var det ikke alene en katastrofe for tusindvis af skibsværftets ansatte, men også for kommunekassen i Kerteminde Kommune.

Samme scenarie er lige nu under udvikling i Tårnby og Dragør, hvor coronakrisens indflydelse på luftfartsbranchen allerede nu skaber trængsel på jobcentrene.

Men med aftalen om reform af udligningssystemet har aftalepartierne styrket en allerede eksisterende forsikringsordning, som holder hånden under kommuner, der oplever stor stigning i antallet af forsikrede ledige sammenlignet med udviklingen i landsdelen.