Lindø-lukning og lufthavns-kollaps kan fremover udløse økonomisk plaster til kommuner

UDLIGNINGSREFORM: Forsikringsordning styrkes, så kommuner fremover vil modtage et særligt tilskud, hvis bruttoledigheden stiger markant mere end i nabokommunerne.

Flyene holder stille i Kastrup Lufthavn, og ledigheden boomer som følge deraf i Tårnby og Dragør Kommune, hvor de fleste lufthavnsansatte bor. En lille nyskabelse i aftalen om udligning kan måske være et plaster på såret.
Flyene holder stille i Kastrup Lufthavn, og ledigheden boomer som følge deraf i Tårnby og Dragør Kommune, hvor de fleste lufthavnsansatte bor. En lille nyskabelse i aftalen om udligning kan måske være et plaster på såret.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Da Lindø-værftet lukkede i 2011, var det ikke alene en katastrofe for tusindvis af skibsværftets ansatte, men også for kommunekassen i Kerteminde Kommune.

Samme scenarie er lige nu under udvikling i Tårnby og Dragør, hvor coronakrisens indflydelse på luftfartsbranchen allerede nu skaber trængsel på jobcentrene.

Men med aftalen om reform af udligningssystemet har aftalepartierne styrket en allerede eksisterende forsikringsordning, som holder hånden under kommuner, der oplever stor stigning i antallet af forsikrede ledige sammenlignet med udviklingen i landsdelen.

Dokumentation

De nuværende regler

Fra "Bekendtgørelse af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner":

§ 23 b. Der ydes et særligt tilskud til kommuner, hvor udviklingen i bruttoledigheden for forsikrede ledige i perioden fra 1. kvartal i året før tilskudsåret til 1. kvartal i tilskudsåret, jf. dog stk. 4, er væsentlig højere end udviklingen i landsdelen.

Stk. 2. Tilskuddet ydes til kommuner, hvor udviklingen i ledigheden i perioden fra 1. kvartal i året før tilskudsåret til 1. kvartal i tilskudsåret for de forsikrede ledige overstiger udviklingen i landsdelen tillagt 5 procentpoint. For disse kommuner beregnes tilskuddet som et af beskæftigelsesministeren fastsat beløb pr. bruttoledig ganget med det antal ledige, hvormed udviklingen i ledigheden i kommunen overstiger udviklingen i landsdelen tillagt 5 procentpoint fratrukket 0,01 pct. af kommunens budgetterede beskatningsgrundlag for tilskudsåret.

Stk. 3. Samtlige kommuner bidrager til de årlige tilskud efter stk. 2 i forhold til den enkelte kommunes andel af det samlede indbyggertal.

Stk. 4. Social- og indenrigsministeren fastsætter efter forhandling med beskæftigelsesministeren regler om fastsættelsen af det særlige tilskud til kommunerne.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00