Debat

Magistrenes A-kasse: Dagpengeforslag spiller hasard med den danske model

Folketingets politikere bør arbejde på at gøre det mere attraktivt for virksomheder at ansætte nyuddannede akademikere. Og det er ikke dagpengeforringelser, der er brug for, hvis det skal lykkes, skriver Per Clausen.

Mere end fire ud af ti dagpengemodtagere hos Magistrenes A-kasse er på den såkaldte dimittendsats og vil blive ramt hårdt på økonomi, det kan få vidtrækkende konsekvenser, skriver Per Clausen.
Mere end fire ud af ti dagpengemodtagere hos Magistrenes A-kasse er på den såkaldte dimittendsats og vil blive ramt hårdt på økonomi, det kan få vidtrækkende konsekvenser, skriver Per Clausen.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære politikere, tænk jer godt om, inden I med et snuptag fjerner flere tusinde kroner fra de nyuddannede, som for en stund har brug for dagpenge, imens de vinder fodfæste på arbejdsmarkedet. 
 
Det er et voldsomt indgreb, der er lagt op til i den politiske aftale mellem regering, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

På grund af Christiansborg-fnidder er det uvist, præcist hvordan det ender, men vi frygter det værste.

Virkelighedsfjern model

Så lad mig skære det ud i pap: Mere end fire ud af ti dagpengemodtagere hos Magistrenes A-kasse er på den såkaldte dimittendsats og vil blive ramt hårdt på økonomien. En tredjedel af dagpengene – eller 4.322 kr. om måneden - vil politikerne skære væk. 

Læg dertil, at politikerne spiller hasard med hele dagpengesystemet – det system, som alverdens lande misunder os.

Hvis forslaget gennemføres, bliver startsatsen så lav, at mange unge helt vil droppe et medlemskab af en a-kasse

Per Clausen
formand for Magistrenes A-kasse

Hvis forslaget gennemføres, bliver startsatsen så lav, at mange unge helt vil droppe et medlemskab af en a-kasse. Og hvem skal så finansiere dagpengene for os alle sammen i fremtiden? 
 
Argumentet for at nedsætte de nyuddannedes dagpenge er, at de så bliver mindre dovne og mere motiverede til at komme i arbejde. Det tankespind kan kun være fostret i en virkelighedsfjern model i Finansministeriet.  

Skidt begyndelse på liv efter studie

Nu kan jeg kun tale for vores egne medlemmer. De bruger altså ikke fem til seks år på universitetet, fordi de har en drøm om at dandere den på dagpenge efterfølgende. Som Magistrenes A-kasse har dokumenteret, så kommer de nyuddannede også i job.

Det tager lidt længere tid, blandt andet fordi de dimitterer i samlet flok, mens jobmulighederne bliver slået op løbende hen over året. Tilmed har vi dokumenteret, at de søger bredt, både fagligt og geografisk. Så nej, drop mere pisk; de ledige har allerede fuld fart på, og faktisk skal vi helt tilbage til 2008 for finde en lavere ledighed. 
 
Hvis aftalen bliver ført ud i livet, opnår man kun, at den gennemsnitlige nyuddannede bliver 2.400 kroner fattigere på dagpenge, end på SU efter skat, ifølge beregninger fra Nordeas forbrugerøkonom. Sikke en begyndelse at få på sit nye liv efter studierne. 
 
I stedet bør politikere arbejde på at gøre det mere attraktivt for virksomheder at ansætte nyuddannede akademikere. For selvfølgelig er vi enige om, at det bedste vil være, at alle kommer i job den dag, de modtager deres eksamensbevis. Det er bare ikke dagpengeforringelser, der er brug for, hvis det skal lykkes. Det håber jeg, politikerne vil lytte til imens tid er. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00