Bred koalition af europæiske politikere vil tvinge sociale hensyn ind i offentlige udbud

En tværpolitisk alliance af EU-parlamentarikere vil gøre det obligatorisk for kommuner, regioner og stat at stille krav til ansattes vilkår og brug af lærlinge, når de hvert år køber ind for store milliardbeløb.

En alliance på tværs af fire af de største partigrupper i Europa-Parlamentet ønsker en revision af udbudsdirektivet for at sikre større hensyn til medarbejderne, når offentlige myndigheder i EU køber ind.<br>
En alliance på tværs af fire af de største partigrupper i Europa-Parlamentet ønsker en revision af udbudsdirektivet for at sikre større hensyn til medarbejderne, når offentlige myndigheder i EU køber ind.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Billigst skal ikke altid være bedst, når offentlige indkøbere skal vælge mellem tilbud fra forskellige leverandører til for eksempel byggeprojekter.

Det mener politikere på tværs af fire af de største partigrupper i Europa-Parlamentet. De er gået sammen om nye krav, der skal pålægge de offentlige myndigheder i EU at tage flere sociale hensyn, når de hvert år køber ind for tusindvis af milliarder kroner.

Målet er at få en kommende EU-Kommission til at åbne det såkaldte udbudsdirektiv og gøre det obligatorisk at stille krav om, at alle, der byder på offentlige kontrakter, skal acceptere medarbejders ret til at indgå kollektive aftale, og at virksomheder skal ansætte lærlinge.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00