Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen står i et djævelsk dilemma om seniorpension

For socialdemokraterne vil en ny krig med fagforeningerne om seniorpension være katastrofal, og på Christiansborg spekuleres i en mulig studehandel i regeringen. Men et tilbagetog vil stille spørgsmål ved SVM-regeringens eksistensberettigelse. Opfordringen til en trepartsforhandling ligner Mette Frederiksens bedste chance. 

S-formand Mette Frederiksen: Forringelse af seniorpensionen underminerer hendes kernefortælling.
S-formand Mette Frederiksen: Forringelse af seniorpensionen underminerer hendes kernefortælling.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

De havde ikke set det komme. Og slet ikke i det omfang:

Regeringens planer om at beskære seniorpensionen og til gengæld forbedre Arne-pensionen en smule er på vej til at udløse et stormvejr, der kan være mere ødelæggende end krigen om store bededag. Styrken af det uvejr er kommet bag på den socialdemokratiske ledelse.

Derfor er rygterne begyndt at løbe på Christiansborg de sidste par uger. Selv ret højtstående socialdemokrater har spekuleret i, om der virkelig er grund til at bevæge sig ud i endnu en ødelæggende konfrontation med vælgerne i en situation, hvor sårene fra sidste slag langtfra er lægt.

Dokumentation

Det står i regeringsgrundlaget:

Regeringen vil...fremadrettet afskaffe seniorjobordningen og sammenlægge seniorpension og retten til tidlig pension til én ny ordning med to indgange: En rettighedsbaseret model og en visitationsmodel, der begge kan opnås op til tre år før folkepensionsalderen, med mulighed for tildeling af pension i halve år og
med et månedligt ydelsesniveau på ca. 15.000 kr.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00