Debat

PA-chef: Sæt politisk fokus på AI ved at genoplive Disruptionrådet

Politikere og fagbevægelse taler slet ikke nok om kunstig intelligens, selvom den vil påvirke store dele af arbejdsstyrken. Det er tid til at genoplive distruptionrådet og sætte fokus på teknologien, skriver Christian Hannibal.  

Selvfølgelig er sexisme, nedslidning, seniorpension og store bededag vigtige emner, men kunstig intelligens burde have været hovedtemaet i de fleste 1. maj-taler, skriver Christian Hannibal.
Selvfølgelig er sexisme, nedslidning, seniorpension og store bededag vigtige emner, men kunstig intelligens burde have været hovedtemaet i de fleste 1. maj-taler, skriver Christian Hannibal.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Christian Hannibal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Måske var det til at forvente, at omtalen af arbejdernes internationale kampdag kom til at handle om Lizette Risgaard og det faktum, at socialdemokraterne de fleste steder var persona non grata til de mange arrangementer med røde faner rundt om i landet.  

Men hvis en historiker engang skal forske i, hvad fagbevægelsen gik og talte om, lige da kunstig intelligens-tsunamien begyndte at rulle ind over os, så tror jeg, at vedkommende vil undre sig.  

For hvor var de flammende taler om, hvordan arbejderen skulle sikre sin plads i en verden, hvor teknologien buldrer afsted? Hvor var kravene om, at (efter-)uddannelsen af arbejdsstyrken skulle komplet gentænkes i lyset af kunstig intelligens? 

Hvis de taler blev holdt et sted i landet, ramte de i hvert fald ikke medierne.  

Det er paradoksalt, for kunstig intelligens burde have været hovedtemaet i de fleste 1. maj-taler. Selvfølgelig er sexisme, nedslidning, seniorpension og store bededag vigtige emner.  

Men hvad mon kommer til at betyde mest for den gennemsnitlige arbejdstager over de næste fem år: en tabt helligdag eller kunstig intelligens, der allerede nu kan erstatte en lang række jobfunktioner?  

Fremtiden er nu 

Siden efteråret 2022, hvor ChatGPT 3,5 blev lanceret, og AI-tjenester som Midjourney blev mainstream, burde det stå lysende klart hos enhver fagforeningsboss, at vi står i en skelsættende periode for det danske arbejdsmarked. 

Det er sigende, at det er i toppen af den digitale branche, at erkendelsen af den dramatiske udvikling er tydeligst.

Regeringen, der jo ønsker at tage ansvar i en tid, hvor Danmark står over for flere, mere komplekse og kritiske udfordringer, taler ikke om den teknologiske udvikling som netop én af disse komplekse og kritiske udfordringer.   

Christian Hannibal
Tech-chef, Rud Pedersen

"Når vi har en kunstig intelligens med så stor kraft, skal vi simpelthen stoppe med at uddanne eksempelvis tolke og mennesker, der administrerer og alt muligt andet, som vil blive erstattet i den næste tid. Vi skal stoppe med det – lige nu. Vi skal stoppe med at fortælle de mennesker, at deres job ikke er truet af kunstig intelligens, og de skal stoppe med at sige det til sig selv – for så ignorerer man virkeligheden, og så kommer man ikke i gang med noget andet." 

Sådan sagde CEO André Rogaczewski fra Netcompany i et længere interview i Berlingske dagen inden, de røde faner kunne foldes ud.

De bekymrede ord blev ledsaget af en opfordring om, at alle burde bruge to timer på ChatGPT for at forstå, hvad den kan, og hvordan den kan påvirke ens job.  

For denne signatur er der ingen tvivl: Der er et før og et efter, at man har prøvet et af de nye AI-værktøjer. Har man først set ChatGPT skrive en aldeles glimrende faglig tekst om et komplekst emne på formfuldendt dansk på få sekunder, så har man set ind i fremtiden, og fremtiden er her nu. 

Mange vil blive påvirket 

Vi ved ikke, hvor mange jobs der vil forsvinde, og vi må indtil videre konstatere, at beskæftigelsen i Danmark er på det højeste niveau nogensinde samtidig med, at vi er mere digitale end nogensinde. Så hvis robotten har taget dit job, har du formentlig fundet et andet job i mellemtiden.  

Men i disse år – ja, i disse måneder – trykkes den teknologiske speeder helt i bund, og Goldman Sachs har blandt andet forudset, at to ud af tre jobs vil blive påvirket af teknologien.

Læs også

Alligevel tales der blandt danske beslutningstagere alt for lidt om kunstig intelligens. 

Regeringen, der jo ønsker at tage ansvar i en tid, hvor Danmark står over for flere, mere komplekse og kritiske udfordringer, taler ikke om den teknologiske udvikling som netop én af disse komplekse og kritiske udfordringer.   

I regeringsgrundlaget fra december 2022 står der således intet nævnt om kunstig intelligens. Og selvom man har oprettet et selvstændigt digitaliseringsministerium med Marie Bjerre (V) som flittig minister, er det ikke tilstrækkeligt i forhold til at få de omvæltninger, teknologien bringer med sig, op på den politiske dagsorden.  

Genopliv Disruptionrådet 

Så tillad mig at komme med et forslag til regeringen: Hvad med at starte med at genoplive Disruptionrådet? 

Rådet, der blev nedsat i 2017 med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) for bordenden, samlede en række eksperter og beslutningstagere fra blandt andet fagbevægelsen og erhvervslivet. "Vi skal gøre Danmark klar til fremtiden og drage fordel af de muligheder, som robotter, kunstig intelligens og nye forretningsmodeller skaber," var omkvædet.

Lad os komme i gang med at tale om, hvordan teknologien omkalfatrer vores arbejdsmarked og så få truffet beslutninger, der kan stille Danmark, Europa og Vesten så stærkt som muligt. 

Christian Hannibal
Tech-chef, Rud Pedersen

Jeg har talt med folk, der selv sad med i Disruptionrådet, der syrligt har kaldt det for Danmarkshistoriens dyreste efteruddannelsesforløb. Man brugte enorme ressourcer på at få en række centrale ministre til at forstå, hvad digitalisering gik ud på.  

Men ærlig talt: Hvis et regeringsråd med statsministeren for bordenden er det, der skal til for at få helt centrale beslutningstagere til at begynde at forholde sig til teknologiens påvirkning af vores samfund, så må det være investeringen værd.  

Lad os komme i gang med at tale om, hvordan teknologien omkalfatrer vores arbejdsmarked og så få truffet beslutninger, der kan stille Danmark, Europa og Vesten så stærkt som muligt.  

Lad os investere i uddannelse, anvendelse og udvikling af de nye løsninger. Lad os sætte os forrest i toget, når vi nu ved, at det rent faktisk kører.  

Et gammelt kinesisk ordsprog lyder, at når forandringens vinde blæser, er der nogle, der bygger læhegn, mens andre bygger vindmøller. Begge tilgange kan være fornuftige nok. Men i Danmark ignorerer vi lige nu, at stormen for længst er gået i land. Det er næppe en god strategi.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hannibal

Politisk chef, TikTok Danmark
cand.scient.pol.

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00