Debat

Reformer på arbejdsmarkedet, tak

DEBAT: Den stigende ledighed må ikke bruges som påskud til at stoppe nødvendige reformer på arbejdsmarkedet, skriver Mette Rose Skaksen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.
Mette Rose Skaksen er arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.
Mette Rose Skaksen er arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.Foto: Dansk Industri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der bør gennemføres reformer, der sikrer, at færre personer går på efterløn. Der skal kigges på tilgangen til førtidspension. Vi skal have styrket incitamenterne for jobsøgning ved at kigge dagpengesystemet efter i sømmene.

Mette Rose Skaksen
Arbejdsmarkedspolitisk chef i DI

Af Mette Rose Skaksen
Arbejdsmarkedspolitisk chef i DI

Vi er nu gået ind i et nyt år, hvor den økonomiske situation unægtelig ser noget mere sort ud end i de sidste år. Finanskrisen og den økonomiske afmatning er ved at sætte sit præg på det danske arbejdsmarked. Ledigheden er så småt begyndt at stige. En udvikling, der ventes at tage kraftigt til i det nye år.

Arbejdsmarkedet må ikke tages som gidsel
Hvis man ser på efterårets forløb på den politiske scene, kan man have sine bange anelser om, at den stigende ledighed vil gøre arbejdsmarkedsreformer til tabu på Christiansborg og al snak om reformer vil forstumme.

Jeg vil gerne advare kraftigt imod på den måde at tage arbejdsmarkedspolitikken som gidsel i en økonomisk lavkonjunktur.

Langt fra ledighedsniveauet under Nyrup
Ledigheden er aktuelt på knap 48.000 personer. Det laveste niveau i over 30 år. Og betydeligt under de godt 125.000 ledige, som var det laveste ledighedsniveau under den seneste højkonjunktur i 2001. Selvom alt tyder på, at der de næste par år bliver flere ledige, vil vi langt fra nå tidligere tiders høje ledighedsniveauer - i 90'erne nåede ledigheden helt op på omkring 300.000 personer.

Nyrup-regeringen startede i 1990'erne en proces med at reformere det danske arbejdsmarked, herunder dagpengesystemet. En proces som VK-regeringen blandt andet med velfærdsaftalen fra 2006 har fortsat. Disse reformer betød, at ledigheden faldt voldsomt. Reformerne har samtidigt øget arbejdsudbuddet og skabt sunde strukturer på arbejdsmarkedet.

Sunde strukturer på arbejdsmarkedet
De sunde strukturer på arbejdsmarkedet nyder vi godt af i dag. Og derfor skal reformprocessen fortsætte. Ikke mindst set i lyset af, at der i de kommende år er mange seniorer, som går på pension, mens færre unge træder ind på arbejdsmarkedet. Derfor vil nye reformer på arbejdsmarkedet være en nødvendighed for at sikre, at virksomhederne har den kvalificeret arbejdskraft, de har brug for, når den økonomiske udvikling vender igen. Samtidig vil reformerne bidrage til at finansiere danskernes velfærd, der ellers kommer under pres.

Nytårsønske: Stop ikke reformprocessen
Der bør gennemføres reformer, der sikrer, at færre personer går på efterløn. Der skal kigges på tilgangen til førtidspension. Vi skal have styrket incitamenterne for jobsøgning ved at kigge dagpengesystemet efter i sømmene. Selvfølgelig under hensyntagen til, at dagpengesystemet skal fungere som et socialt sikkerhedsnet på et fleksibelt arbejdsmarked.

Endelig skal vi have sikret en effektiv beskæftigelsesindsats, hvor der ikke kun tages hensyn til de kommunale pengekasser, men også hensyn til virksomhedernes behov for arbejdskraft. Det nye kommunalt forankrede beskæftigelsessystem bliver for alvor sat på en prøve i en periode, hvor ledigheden ventes at stige kraftigt. Her skal systemet vise sit værd ved at sikre en aktiv jobsøgning, samt forebygge at de "svage" ledige bliver yderligere marginaliseret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00