Se Hønge og Støjberg diskutere uddannelse til flygtninge

AFVISNING: Inger Støjberg (V) afviste Karsten Hønges (SF) argument om, at FOA's overenskomster bliver misbrugt, når flygtninge skal i praktik i IGU-forløbet. Se diskussionen her. 

Henrik Axel Lynge Buchter

En snublesnor for ordningen kaldte SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, integrations-grunduddannelsen, det såkaldte IGU-forløb, i slutningen af april.

Det gjorde han, da integrationsministeren oplyste, at en eneforsørger med et barn mister 2.100 kroner om måneden, hvis man tilmelder sig et IGU-forløb frem for at blive på integrationsydelsen.

Men ved torsdagens samråd om sagen, som SF's Karsten Hønge havde indkaldt til, afviste integrationsministeren at gøre noget.

"Hvis jeg skal forstå Karsten Hønge korrekt, vil han enten have, at vi sætter integrationsydelsen ned, eller at vi går ind og lovgiver om overenskomster, som ligger til grund for aftalen om IGU-forløb. Det har vi fra regeringens side ikke tænkt os at gøre," lød det fra Inger Støjberg på samrådet.

Kan lave et løntillæg
Faldet på 2.100 kroner sker, hvis en eneforsørger med børn bliver ansat i en offentlig virksomhed, når flygtningen skal i praktik. I så fald kan timelønnen lyde på 49 kroner. Sådan er området nemlig reguleret igennem FOA's overenskomster.

"Men det giver ingen mening at tale om, at det her er båret af arbejdsmarkedets parter, når den part, der har overenskomsten, undsiger det. Måske har ministeren ikke hørt det - men alle andre har da hørt, at FOA mener, at de bliver misbrugt i den her sammenhæng," lød det fra Karsten Hønge, efter han havde afvist Støjbergs konklusioner om, at SF'eren enten ville sætte integrationsydelsen ned eller ændre i overenskomsterne.

Men Inger Støjberg anerkendte ikke argumentet om, at FOA skulle føle sig snydt.

"Jeg er fuldstændig uenig. FOA sad jo med ved de her forhandlinger. Og når vi så ender med en aftale, så er en aftale jo en aftale," svarede hun og tilføjede senere.

"Der står ingen steder, at det ikke er muligt at forhandle et løntillæg lokalt, hvis der er behov for det. Det kan kommunalbestyrelserne eller regionsrådsmedlemmerne jo bare beslutte sig for, at der skal være i deres område," tilføjede Inger Støjberg.

Drejer sig om seks procent
Ved samrådet oplyste ministeren samtidig, at der ikke findes konkrete beregner for, om flest kommer i praktik i offentlige eller private virksomheder. 

Hun forventer dog, at flest vil komme i praktik i en privat virksomhed. Kommer man det, vil en forsørger med et barn i stedet stige 1.700 kroner i ydelse i forhold til integrationsydelsen.

"Og så er det altså 2.000 kroner om måneden, hvis man kommer i offentlig praktik. Hvis kommunerne ønsker et løntillæg, tror jeg nok, de kommunale budgetter skulle kunne holde til - også i en tid med omprioriteringsbidrag," lød det fra ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00