Hans Andersen
 svarer 
Peter Hummelgaard

Hans Andersen (V) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om ministeren kan bekræfte, at en vognmand, der før lovens ikrafttrædelse har fået tilladelse til at godskørsel baseret på en landsdækkende kollektiv overenskomst for chauffører, der var anerkendt og godkendt før lovens ikrafttrædelse, fortsat kan anvende denne tilladelse efter lovændringerne er trådt i kraft

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 185, Spørgsmål 2
Kan ministeren bekræfte, at en vognmand, der før lovens ikrafttrædelse har fået tilladelse til at godskørsel baseret på en landsdækkende kollektiv overenskomst for chauffører, der var anerkendt og godkendt før lovens ikrafttrædelse, eksempelvis overenskomsten mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus, fortsat kan anvende denne tilladelse efter lovændringerne er trådt i kraft?

Svar fra mandag den 25. maj 2020
”Kan ministeren bekræfte, at en vognmand, der før lovens ikrafttrædelse har fået tilladelse til at godskørsel baseret på en landsdækkende kollektiv overenskomst for chauffører, der var anerkendt og godkendt før lovens ikrafttrædelse, eksempelvis overenskomsten mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus, fortsat kan anvende denne tilladelse efter lovændringerne er trådt i kraft?” Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Transport- og Boligministeriet, der oplyser følgende:

”Det påhviler den enkelte virksomhed at sikre, at virksomheden til enhver tid lever op til kravene i godskørselsloven om bl.a. løn- og arbejdsvilkår. For så vidt angår landsdækkende kollektive overenskomster efter forslaget til § 6, stk. 3, nr. 3, medfører dette, at disse overenskomster ikke må afvige entydigt og væsentligt fra det samlede omkostningsniveau i de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår, der findes i de kollektive overenskomster for chauffører, der er indgået af de på godskørselslovens område mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område.

Således kan en tilladelse tilbagekaldes, hvis indehaveren af en tilladelse må antages ikke længere at opfylde godskørselslovens § 3, stk.

1, nr. 3, om god skik inden for branchen, som følge af, at vedkommende i forbindelse med udøvelse af erhvervet groft eller gentagne gange har overtrådt bestemmelserne i bl.a. § 6, stk. 3.

For virksomheder, der i dag har en gyldig tilladelse, betyder dette, at virksomheden må rette henvendelse til Færdselsstyrelsen, hvis der er tvivl om, hvorvidt virksomheden lever op til godskørselslovens krav. Det vil herefter være op til Færdselsstyrelsen at vurdere, hvorvidt kravene er opfyldt. 25. maj 2020 J.nr.

2020 - 3714 Det bemærkes, at det følger af lovforslagets § 5, stk. 2, at for indehavere af en tilladelse, der er meddelt før lovforslagets ikrafttræden, finder de nye bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår først anvendelse den 1. juli 2021, og indtil da finder de hidtil gældende regler anvendelse. Det betyder, at virksomheder med en gyldig tilladelse har frem til den 1. juli 2021 til at omstille sig til den nye regulering.

I god tid inden den dato forventes det afklaret, hvorvidt en række kollektive overenskomster, f.eks. overenskomsten mellem Arbejdsgiverforeningen KA og Det Faglige Hus, opfylder kravet i forslaget til § 6, stk. 3, nr. 3.

Desuden kan transportministeren i særlige tilfælde efter ansøgning fra en indehaver af en tilladelse tillade, at de nye bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår først skal opfyldes på et senere tidspunkt end den 1. juli 2021. Det forudsættes dog, at dispensationsadgangen kun vil blive anvendt i de helt særlige tilfælde, hvor en indehaver af en eksisterende tilladelse måtte blive ramt så atypisk hårdt, at opfyldelse af det foreslåede krav til løn- og arbejdsvilkår pr. 1. juli 2021 vil få karakter af et ekspropriativt indgreb.”
0:000:00