Bog: Trump ville have kontrol med Grønlands sjældne jordarter

Få uger før Trumps tilbud om at købe Grønland var ejeren af et grønlandsk mineprojekt i Det Hvide Hus for at briefe Trumps rådgivere om mulighederne for udvinding af sjældne jordarter og den politiske situation i Grønland, fremgår det af en ny bog.

Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Donald Trump var i sin tid som USA's præsident stærkt optaget af at sikre USA adgang til sjældne jordarter. Og få uger før Trumps opsigtsvækkende tilbud i august 2019 om at købe Grønland havde en række topfolk fra Trump-administrationen og de amerikanske efterretningstjenester et møde med i Det Hvide Hus med ejeren af et grønlandske mineprojekt med sjældne jordarter.

Ejeren af minen, australieren Greg Barnes, blev med få dages varsel indkaldt til mødet, der handlede om hvordan Grønland kunne være med til at sikre USA adgang til jordarternes mineraler, som bliver brugt til blandt andet vindmøller, elbiler, computere, mobiltelefoner, kampfly og anden avanceret teknologi.

Det fremgår af journalist Martin Breums nye bog ”Grønland og den amerikanske forbindelse”, der udkommer onsdag.

Fokuseret på sjældne jordarter
Greg Barnes ejer mineselskabet Tanbreez, der har licens til at udvinde sjældne jordarter ved bjergkæden Kringlerne i Sydgrønland. Han fortæller i bogen selv om mødet i Det Hvide Hus, hvor omkring 15 repræsentanter fra Trumps stab, det amerikanske udenrigsministerium og flere efterretningstjenester deltog.

“Mødet var fuldstændig fokuseret på sjældne jordarter, og deres spørgsmål handlede ikke kun om den aktuelle situation, men også om, hvor vi er på vej hen, og om den politiske situation i Grønland. Jeg var virkelig imponeret over niveauet og deres viden om Grønland,” siger Greg Barnes i bogen.

Kina ville få monopol
I august 2020 fik Barnes og Tanbreez efter omkring 10 års forarbejde den endelige tilladelse til udvinding af sjældne jordarter ved Kringlerne. Det var således ejeren af et af de mest fremskredne mineprojekter i Grønland, som blev hasteindkaldt til møde med Trump-administrationen.

Kort tid efter mødet udstedte Donald Trump en såkaldt præsidentiel ordre til den amerikanske forsvarsminister om at sikre leverancerne af sjældne jordarter til den amerikanske våbenindustri gennem opkøb af sjældne jordarter i udlandet. Hvis ikke USA gjorde noget drastisk, frygtede Trump, at Kina ville få monopol på leverancerne af jordarterne. Og det ville være katastrofalt for den amerikanske teknologiudvikling og -produktion.

Svare igen på trussel fra Rusland
Martin Breum argumenterer i bogen for, at Trump-administrationens vision om at overtage Grønland ”hvilede på dugfriske strategier og analyser”, og at det i præsidentens logik ville ”bidrage til at opfylde USA's mest essentielle behov for sikkerhed.”

Med ejerskab over Grønland ville USA kunne slå to fluer med ét smæk. På den ene side ville man kunne svare igen på den konkrete militære trussel fra Rusland, som blandt andet landets genåbning af baser i Arktis er udtryk for i Washingtons øjne. På den anden side ville man kunne stikke en kæp i hjulet på Kina's ambitioner om at få monopol på de sjældne jordarter.

Hektiske dage
Foruden historien om mineejerens besøg i Det Hvide Hus, så afdækker bogen blandt andet hvad der foregik i kulisserne i den danske regering og centraladministration i de hektiske dage i august 2019, hvor en udtalelse fra statsminister Mette Frederiksen om, at købstilbuddet var absurd, til sidst førte til, at Trump aflyste et besøg i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00