12. december: Christian Juhl

JULEKALENDER: Bag dagens låge gemmer sig en folketingspolitiker, der læser islandske romantrilogier og slapper allerbedst af på sin gamle Nimbus.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Christian Juhl, arbejdsmarkedspolitisk-, og udenrigsordfører for Enhedslisten.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Christian Juhl, arbejdsmarkedspolitisk-, og udenrigsordfører for Enhedslisten. Foto: ft.dk
Jesper Birch

Hvis jeg har brug for at koble fuldstændig af for mig selv, så tager jeg min gamle Nimbus og kører derudad. 

Christian Juhl (EL)
Folketingspolitiker
Fakta

Christian Juhl er født 24. februar 1953 i Hejls. 

Han har siddet i Folketinget siden 15 september 2011 for Enhedslisten. Han er valgt i Sjællands Storkreds.  

Han er udenrigsordfører og arbejdsmarkedspolitisk ordfører.

Han er læreruddannet fra Silkeborg og har arbejdet som fagforeningsformand for det daværende SiD. Derudover har han en baggrund som miljøkonsulent og skovarbejder. 


Kilde: ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg følte mig provokeret af den stigende arbejdsløshed i 70'erne.

Det gjorde så, at jeg blev aktiv i fagforeningen og senere i politik.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

At skaffe arbejde til alle. Og hvis ikke folk kan få et arbejde, skal de behandles ordentligt. Jeg arbejder for, at vi får et mindre kynisk samfund, end vi har i dag, og det er langt ude, når det i Danmark kan lade sig gøre at blive valgt på et så egoistisk grundlag som det, Liberal Alliance er valgt på.

På internationalt niveau arbejder jeg for, at vi får mindre ulighed, end vi har i dag. Når omkring en fjerdedel af verdens befolkning lever for mindre end 15 kroner om dagen, så har vi langt igen.

I den anden ende er der så folk, der dør af overforbrug. Det er pinligt, at vi ikke kan fordele velstanden mere retfærdigt.

Hvilken politiker har inspireret dig?

Nelson Mandela har betydet utrolig meget for mange mennesket, og han er et symbol på retfærdighed. Jeg er meget inspireret af hans kamp for en bedre og mere retfærdig verden.

Men de rigtige helte er jo dem, der lever under radaren. De rigtige helte er dem, som går ude i plantagerne og bygger fagforeninger op, mens de kæmper for livet. Det er dem, der inspirerer mig mest.

Hvilke politisk modstander har du så størst respekt for?

Selvom jeg ikke er enig i regeringens politik, så beundrer jeg Mette Frederiksens (S) evne til at forhandle. Lone Loklindt (R) er også en meget dygtig forhandler.

Hvad er det, de kan rent forhandlingsteknisk?

De har en faglig indsigt i det, de snakker om. Derudover er de ærlige og løsningsorienterede. Vi er bestemt ikke enige om alt, men begge er altid villige til at finde løsninger.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at slappe af?

Jeg tager ud og diskuterer med mine gamle venner i fagforeningerne. Samtidig prøver jeg at slappe af med min familie i weekenderne. Det gør vi bedst, når vi er samlet i vores kolonihave og har slukket mobiltelefonerne.

Men når jeg har brug for at koble fuldstændig af for mig selv, så tager jeg min gamle Nimbus og kører derudad. Så er der lukket totalt af, og jeg kan ikke høre telefonen.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det må være to trilogier af den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson. For det første er der Reykjavik-trilogien fra 1980'erne med romanerne ”Ridderne af den runde trappe” (1984), ”Vingeslag i tagrenden” (1986) og ”Regndråbernes epilog” (1988). For det andet er der trilogien med ”Fodspor på Himlen” (1999), ”Drømme på Jorden” (2001) samt ”Navneløse Veje” (2003).

Jeg opfatter ham som den bedste nordiske forfatter, der er. Han har nogle fantastiske beskrivelser af den islandske natur og det islandske samfund. Jeg kan godt lide, at han både skriver abstrakt og konkret. Han er god til at skrive på en meget samfundsrelevant måde.

Jeg har også læst hans bog om Islands økonomiske krise. Han var meget aktiv i oprøret mod bankernes svineri.

Hvordan ser du din politiske fremtid? Er du stadigvæk politiker om 5 år?

Ja, det tror jeg. Jeg tager en periode mere på Christiansborg.

Lad os kigge tilbage på det politiske år, der gik. Er der noget, du fortryder?

Ja, jeg er ærgerligt over, at vi har lavet så få forlig med regeringen på det sociale område.

Det irriterer mig også, at vi har lavet så middelmådige finanslove, som vi gjorde i 2012 og 2013. Jeg havde forventet meget mere.

Hvad ser du så frem til i 2014?

Jeg ser frem til Koch-udvalgets anbefalinger. Forhåbentlig kan vi få en god diskussion om, hvad det er for et beskæftigelsessystem, vi vil have og hvordan vi kan forbedre situationen for de arbejdsløse og skabe nye arbejdspladser.

På det internationale plan håber jeg, at vi kan spille en mere offensiv rolle som fredsmægler i Israel-Palæstina-konflikten og i Syrien-konflikten. Danmark skal generelt gøre mere for at skabe fred og forsoning i stedet for at vælge den militære løsning. En militær løsning er kun allersidste udvej til at løse verdens konflikter.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00