Fri forskning skal forsvares med alle midler

FIK DU LÆST: Peter Munk Christiansen er udnævnt til ny formand for Det Frie Forskningsråd. Han vil kæmpe for at holde kommercielle og politiske interesser stangen og bruge sin betydelige viden om politiske processer til at opnå indflydelse. (Bragt første gang i december).
Foto: fi.dk
Mads Bang
Den frie danske forskning får en ny frontfigur til nytår.

Når professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen ved årsskiftet sætter sig i formandsstolen i Det Frie Forskningsråd, er det med en målsætning øverst på dagsordenen, som han fortæller i dette interview med Altinget | Forskning & Innovation.

Hvad er dine forskningspolitiske mærkesager?

"Det er at sikre en stærk placering for den frie forskning i forskningens fødekæde. Der er en tendens til, at man er meget optaget af innovation og den forskning, som er nær det kommercielle.

Innovation og kommerciel forskning er meget vigtigt, men man må ikke glemme, at der er noget, der ligger bag i forskningens fødekæde. Det er vigtigt, at innovation og kommerciel forskning bygger på god fri forskning.

Min opgave er at være formand for hele den frie forksning. I Det Frie Forskningsråd har vi en ideologi: Vi er fagligt blinde, og vi går efter den excellente forskning. Om det er tørt eller vådt, naturvidenskabeligt eller samfundsvidenskabeligt spiller ikke ind," siger Peter Munk Christiansen.

Fakta
Kort CV

Ansættelse:

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (2007-)

Professor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet (2003-2007)

Professor, Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning, Aalborg Universitet (1999-2003)

Lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (1989-1999)

Visiting scholar, Department of Political Science, MIT, Cambridge, USA. (1988-1989)

Adjunkt, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (1987-1989)

Ph.d.-studerende, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (1985-1987)

Fuldmægtig, Boligministeriet (1983-1985)

Uddannelse:

Ph.d. i statskundskab (1988)

Cand.scient.pol. (1983)

Andet:

Formand for Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv (2009-)

Medlem af Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv (2007-)

Medlem af NORFACE Network Board (2009-)

Medlem af Joint Committee for Nordic Research Councils for the Humanities and the Social Sciences (2009-)

Ph.d.-programudvalgsformand i statskundskab, Aarhus Universitet (2008-)

Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation

Langt størstedelen af Det Frie Forskningsråds forskning er naturvidenskabelig, hvordan har du som samfundsvidenskabelig tænkt dig at håndtere den del af formandsposten?

"Jeg repræsenterer ikke nogen forskningsgren.

Jeg kommer tilfældigvis fra samfundsvidenskaberne, men jeg repræsenterer den frie forskning, og jeg vil kæmpe for den frie forskning, lige meget om den er naturvidenskabelig, teknisk videnskabelig eller humanistisk.

Når det er sagt, så er jeg da klar over, at nogle områder har tættere kontakt til det innovative produktionssystem end andre. Det er vigtigt, og de bliver også tilgodeset i dag," konstaterer Peter Munk Christiansen.

Kommer det til at betyde noget for dit formandskab, at det politiske niveau er genstand for din egen forskning?

"Det kan godt være. Jeg mener, jeg har et nogenlunde skarpt blik for politiske processer. Og jeg kender de politiske processer, der kan se irrationelle ud i en teknisk forstand, men kan være ganske rationelle ud fra en politisk optik.

Det tror jeg har et stærkt blik for. Men min forgænger er professor i urinvejssygdomme, og jeg mener også, at han har et skarpt blik for den politiske proces," siger Peter Munk Christiansen.

Din forgænger, Jens Christian Djurhuus, har haft en markant rolle som kritiker af de regeringer, han har arbejdet under. Vil vi se dig i samme rolle?

"Det håber jeg da. Jeg er blevet sat til at være formand for en bestyrelse, som har en opgave her på jorden: At fremme den frie forskning med alle til rådighed stående midler - inden for de rammer vi har selvfølgelig.

Jeg synes, at Jens Christian Djurhuus har gjort et flot arbejde, som jeg gerne vil følge op," siger den nye formand.

Jens Christian Djurhuus mener, at den frie forskning er truet. Er du enig?

"Det mener jeg også, den er. Den er truet fra flere forskellige sider. Det politiske fokus på innovation med krisen og hele diskussionen af, hvad vi skal leve af i Danmark i fremtiden. Det er en vigtig diskussion, men vi skal ikke glemme, hvad den strategiske forskning bygger på. Og at der er noget, som ligger uden for den kommercielle forskning.

En anden trussel kommer fra universiteterne. Den frie forskning ville tidligere blive drevet på universiteterne med basismidlerne. Men universiteterne driver i mindre omfang fri forskning, for de bruger i stigende omfang midlerne på egne strategiske indsatser.

Man kan også sige, at vi ikke har så mange venner, fordi nogen af de stærke aktører kerer sig om meget andet end fri forskning. Jeg vil gøre en indsats for at få dem til også at kere sig mere om den frie forskning," siger Peter Munk Christiansen. 

Altinget.dk holder juleferie, men hver dag bringer vi udvalgte historier fra folketingsåret, der er gået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Munk Christiansen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1988)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Jens Christian Djurhuus

Professor emeritus, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1970) , dr.med. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00