S har ingen dagpengepolitik

DAGPENGE: For anden gang i træk går S til valg uden noget bud på, hvordan dagpengesystemet bør se ud. Trepartsforhandlinger lød svaret i 2011, og nu peger partiet på en kommissionsrapport. Det er en farlig strudsestrategi, siger valgforsker.

Socialdemokratiet er på vej i valgkamp for anden gang i træk uden at have nogen dagpengepolitik.
Socialdemokratiet er på vej i valgkamp for anden gang i træk uden at have nogen dagpengepolitik.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Jørgen Skadhede

Socialdemokratiet er på vej i valgkamp for anden gang i træk uden at have nogen dagpengepolitik.

Partiet har hele tiden været modstandere af dagpengereformen fra 2010. Men hverken ved valget i 2011 eller her og nu har S noget bud på, hvordan dagpengesystemet skal se ud i stedet. På alle de væsentlige punkter om periodens længde, genoptjening og satserne mener S officielt ikke noget.

I 2011 lød svaret i valgoplægget ”Fair Løsning”, at det skulle arbejdsmarkedets parter afklare i en trepartsforhandling efter valget. Den forhandling faldt siden til gulvet med et brag. I dag lyder svaret, at man må afvente og se, hvad dagpengekommissionen anbefaler, når dens rapport lander efter næste valg.

Forsker: Farlig strategi for S
”Det er en strudsestrategi, hvor man bare udsætter problemet. Det er en potentiel farlig strategi, fordi sagen bare ulmer videre, og det kan jo fortsætte i det uendelige, så længe der ikke er intern enighed i partiet om kursen på dagpengeområdet,” siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Strudsen er nødt til at trække hovedet op af hullet inden alt for længe. For Socialdemokratiets egen skyld vil jeg da håbe, at de kommer med et dagpengeudspil inden valget, for ellers kan det blive en lang og ubehagelig valgkamp for dem.

Rune Stubager
Valgforsker ved Aarhus Universitet

Han henviser til, at flere folketingsmedlemmer fra S åbent har kritiseret partilinjen på dagpengeområdet, og hvor den tidligere boligordfører Jan Johansen (S) for nylig stemte imod partilinjen i folketingssalen, da Enhedslisten stillede forslag om at halvere genoptjeningsperioden.

Med strategien om at henvise til trepartsforhandlinger eller en dagpengekommission køber partiledelsen sig noget tid. S-ledelsen har hidtil kunnet håbe på, at økonomien forbedrer sig i en grad, så problemet med de mange, der mister dagpengene, forsvinder af sig selv.

Men det når næppe at ske, inden der skal være valg senest i september 2015, påpeger Rune Stubager.

”Det er en strategi, hvor man forsøger at undgå at sige for meget. De kan håbe på, at færre bliver arbejdsløse, det er trods alt den vej, det går i øjeblikket, og så vil problemet automatisk blive mindre. Men jeg tror godt, at partiledelsen er klar over, at den ikke går i længden,” siger Rune Stubager.

”Strudsen er nødt til at trække hovedet op af hullet inden alt for længe. For Socialdemokratiets egen skyld vil jeg da håbe, at de kommer med et dagpengeudspil inden valget, for ellers kan det blive en lang og ubehagelig valgkamp for dem,” siger Rune Stubager.

Laustsen: Nødvendigt med udspil inden valget
Han peger på, at S-kernevælgernes tålmodighed i forhold til dagpengeområdet er ved at være tyndslidt.

Det samme kan siges om tålmodigheden hos de mest oprørske medlemmer af folketingsgruppen. Eksempelvis nordjyske Bjarne Laustsen (S), der er tidligere metalarbejder. Han har flere gange peget på, at det er tvingende nødvendigt, at partiet kommer med et selvstændigt udspil om dagpenge inden næste valg.

”Vi bliver nødt til at komme med en klar og enslydende melding op til valget om, hvad vi synes, der skal ske med dagpengene. Når Helle sagde på kongressen, at vi vil have et nyt dagpenge-system, så ved man jo godt, at journalisterne spørger ind til, hvad vi så vil have i stedet. Det må vi have et svar på. Det er rimeligt, at folk forventer, at vi har et bud på det,” siger Bjarne Laustsen.

Han har gjort sig til talsmand for, at jobrotation og uddannelse i ledighedsperioden kommer til at tælle med som genoptjening i dagpengesystemet på linje med ustøttet beskæftigelse.

”Jeg så gerne et system, hvor vi belønner de såkaldt arbejdsløse, som holder sig i gang med jobrotation eller opkvalificerer sig gennem uddannelse. Det bør tælle med i genoptjeningen af dagpengene. Det vil øge trygheden og gøre vores arbejdsmarked mere robust, fordi man øger tilskyndelsen til at opkvalificere sig og gøre sig attraktiv for arbejdsgiverne, så de ledige hurtigere kommer i job,” siger Bjarne Laustsen.

Han mener desuden, at det er helt urimeligt, at jobrotation ikke tæller med som genoptjening, når vækstpilotordningen for akademikere gør.

S: Dumt at komme med konkret udspil
Hos Socialdemokratiets ledelse ønsker politisk ordfører Ole Hækkerup (S) ikke at stille op til interview om kritikken.

Han henviser i stedet til partiets arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

Bjarne Laustsen siger, at det kun er rimeligt, at folk forventer, at Socialdemokratiet har et bud på, hvordan dagpengesystemet bør se ud. Er du uenig i det?

”Nej, det ved jeg ikke, hvad jeg skal sige til. Men jeg tror, at inden vi når et valg, så vil man få en bedre fornemmelse af, hvad Socialdemokratiet mener om det her,” siger Lennart Damsbo-Andersen.

Vil I komme med et konkret dagpengeudspil inden valget, der tager stilling til, hvordan I mener, at systemet bør indrettes?

”Det tror jeg ikke. Det vil være rigtig dumt at komme med et konkret udspil, inden kommissionen kommer med dens anbefalinger. For så giver det jo ikke nogen mening at nedsætte en kommission. Men man kan forvente, at vi sætter ord på, hvilken opgave kommissionen skal løse. Trygheden i dagpengesystemet er væk, og mange er utrygge, også selvom de har et job. Det skal vi have rettet op på,” siger Lennart Damsbo-Andersen.

Hvis du klikker på linket nedenfor, kan du læse et uddybende interview med Lennart Damsbo-Andersen, hvor han svarer på kritikken af Socialdemokratiets dagpengepolitik eller mangel på samme.

Se uddybende interview

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00