Kommuner skal betale statens tilskud til friskoler

Ø-SAMFUND: Som et led i vækstudspillet vil regeringen give friskoler lov til at lave filialer på småøerne. Men gaven bliver ikke godt modtaget i kommunerne. De skal nemlig betale statens tilskud til friskolerne.

Kommunerne tvinges nu til at betale statens tilskud, hvis privat- eller friskoler vil lave filialer på en af landets 27 småøer.
Kommunerne tvinges nu til at betale statens tilskud, hvis privat- eller friskoler vil lave filialer på en af landets 27 småøer.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

”Det er godt nok en mærkelig gave. En urimelig gave. Den vil vi ikke have.”

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Lollands socialdemokratiske borgmester, Holger Schou Rasmussen, til et nyt skoleudspil fra regeringen, der ellers præsenterer det nye udspil som en fremstrakt hånd til Danmarks 27 ø-samfund.

Som et led i sit nye vækstudspil vil regeringen gøre det lettere for frie grundskoler på fastlandet at etablere filialer på småøerne. Det har den gamle Tvindlov hidtil sat en stopper for, men med lovændringen vil regeringen sikre bedre uddannelsestilbud på øerne.

Fremstrakt hånd – med girokort
Men den fremstrakte hånd fra regeringen rummer ikke bare en ændring af friskoleloven. Den indeholder samtidig et girokort – til kommunerne.

Fakta
På landets 27 småøer er der i dag otte folkeskoler med 5-30 elever. Med regeringens lovforslag, der skal behandles i næste folketingssamling, skabes der mulighed for at oprette friskoler som filialer til fri- eller privatskoler på fastlandet, uanset elevtallet på øerne. For ikke at tilskynde til flere kommunale nedlæggelser af folkeskoler på øerne lægger regeringen op til, at kommunerne skal betale den fulde udgift af statens tilskud pr. elev.
Det forventes, at de kommunale udgifter til frie grundskoletilbud på småøerne ikke vil være højere end udgifterne til et kommunalt skoletilbud – hvorfor forslaget er "udgiftsneutralt for det offentlige," som det hedder i et regeringsnotat.
Lovforslaget omfatter følgende 27 øer: Agersø, Anholt, Askø inkl. Lilleø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Baagø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjartnø, Hjortø, Lyø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø og Aarø.

Som et led i ændringen vil regeringen nemlig tvinge de pågældende kommuner til at afholde den fulde udgift af statens tilskud til eleverne på friskolerne.

Udspillet kommer efter en konkret sag på Fejø, hvor Lolland Kommune som et led i massive besparelser har set sig nødsaget til at dreje nøglen om på den kommunale Fejø Skole. Derfor knyttede øboerne store forhåbninger til positive tilsagn fra privatskolen Horslunde Realskole, der gerne ville overtage undervisningen på Fejø og gøre skolen til en filial af privatskolen inde på Lolland.

Hvis det her skal være med til at styrke øerne, så vil vi ikke være med til at styrke øerne.

Holger Schou Rasmussen
Borgmester for S i Lolland Kommune

Det satte lovgivningen imidlertid en stopper for. Derfor lægger undervisningsminister Christine Antorini (S) nu op til at ændre loven, så det bliver muligt for friskoler at lave filialer på småøerne.

V: Kommunerne straffes
Venstres folketingsmedlem og viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Høegh, står helt uforstående over for, at kommunerne nu skal betale for statens tilskud til privatskole-filialer på småøerne.

”Det lyder helt utroligt i mine ører. I Folketingets Landdistriktudvalg sagde ministeren, at hun forstod problematikken og arbejdede med et lovforslag. Men det blev ikke nævnt med et ord, at kommunerne skulle straffes ved at betale statens udgifter,” siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini forklarer kommunernes forpligtelse til at betale statstilskuddet således:

”Det er vigtigt, at børn så vidt muligt kan komme i skole i deres nærområde. Med forslaget vil vi samtidig sikre, at kommunerne fortsat ser en fordel i at have en lille folkeskole på småøerne, så alle børn i den undervisningspligtige alder kan få et godt og gratis undervisningstilbud.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00