Danske EU-parlamentarikere skraber bunden i stemmedeltagelse

FRAVÆR: De danske EU-folkevalgte er blandt de dårligste til at passe deres afstemninger i EU-Parlamentet, viser en ny optælling. 

Sådan ser det ud, når EU-parlamentarikerne stemmer elektronisk – når de altså gør det.
Sådan ser det ud, når EU-parlamentarikerne stemmer elektronisk – når de altså gør det.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke AlbrechtsenCecilie Gormsen

BRUXELLES: Danmarks 13 medlemmer af Europa-Parlamentet kæmper med at sidde klar ved knapperne, når nye lovforslag skal vedtages i EU’s lovgivende forsamling.

Det viser nye tal fra analysevirksomheden VoteWatch, der har opgjort de 2.377 elektroniske afstemninger, som har været afholdt i det første halvandet år, siden det nye parlament trådte sammen for første gang. Her indtager de danske parlamentarikere samlet set en 23.-plads blandt EU's 28 medlemmer.

I gennemsnit har de danske parlamentarikere deltaget i 86 procent af afstemningerne mod 96 procent blandt østrigerne og 95 procent blandt malteserne og kroaterne. Dårligst placeret ligger grækerne, der i snit har stemt i 83 procent af afstemningerne. 

Stemmeprocent for alle medlemsstater
Rangeret efter parlamentarikernes gennemsnitlige stemmeprocent

 

Periode: 1. juli 2014 – 17. december 2015
Kilde: www.votewatch.eu 

Ikke alle afstemninger i Parlamentet er elektroniske. Nogle foregår ved håndsoprækning og bliver dermed ikke systematisk registreret. Men de elektroniske afstemninger giver ifølge VoteWatch et solidt billede af, hvem der deltager i de plenarsamlinger, hvor EU’s love og regler afgøres.

Blandt de danske parlamentarikere ser man en tydelig forskel mellem rød og blå blok. Øverst ligger Socialdemokraternes Christel Schaldemose, der har deltaget i 99 procent af afstemningerne. Herefter kommer partifællen Ole Christensen, Radikales Morten Helveg og så endnu en socialdemokrat, Jeppe Kofod.

Nederst på listen ligger Jens Rohde (R), der har deltaget i 70 procent af afstemningerne. Det placerer ham på en 714.-plads ud af de i alt 751 EU-folkevalgte. Lige i hælene på ham kommer hans tidligere partifælle i Venstre Ulla Tørnæs på en 711.-plads. DF’s Morten Messerschmidt kommer ind som nummer 672.

Jens Rohde peger på to forhold, der gør, at han befinder sig helt nederst i feltet. Den første er, at han som medlem af byrådet i Viborg nogle gange må vælge mellem, hvilke af sine politiske hverv han vil passe.

”Jeg ved godt, at der nogle gange er nogle tætte afstemninger, hvor det kan have stor betydning. Men jeg har et mandat i byrådet, og der bliver jeg nødt til at fordele sol og vind lige. Så det afhænger af, hvilke sager der er på, når kalenderne ramler sammen. Det styrer jeg jo desværre ikke selv,” siger Jens Rohde.

Det andet er, at et nært familiemedlem er sygt, hvilket betyder, at han også i det næste halve års tid regner med, at der er nogle afstemninger, han bliver nødt til at springe over.

”Man kan jo ikke få sygeorlov eller noget, der ligner,” siger han med henvisning til Parlamentets interne regler, der betyder, at det ikke er muligt at få en vikar i en periode, som det for eksempel er i Folketinget. Heller ikke hvis parlamentarikeren selv er syg eller for eksempel skal på barsel.

Kendisser på bunden
Helt nederst i stemmeregistret ligger Storbritanniens højlydte EU-kritiker Nigel Farage fra UK Independence Party på plads nummer fire fra bunden med 44,72 procents deltagelse.

Tredjenederst ligger franske Front Nationals tidligere leder Jean-Marie Le Pen, der siden valget er raget uklar med både sit gamle parti og dets nye leder, hans datter Marine Le Pen. Han har kun stemt i 36,10 procent af afstemningerne.

Nederst i fordelingen ligger det irske medlem af den konservative ECR-gruppe, Brian Crowley. Han har ikke stemt i en eneste afstemning det seneste halvandet år.

Læs hele artiklen her og se, hvorfor Venstre og Dansk Folkeparti også ligger lavt på listen (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00