15. december: Pia Kjærsgaard

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard.
Oliver de Mylius

Pia Kjærsgaard, 62 år, har været i Folketinget siden 1984. Oprindeligt blev hun valgt ind for Fremskridtspartiet, men var i 1995 med til at stifte Dansk Folkeparti og har siden været formand for partiet. Hun er uddannet på Købmandsskolen i København og har blandt andet tidligere arbejdet som hjemmehjælper. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har snart været her i 26 år, så det er noget tid siden. Der var en interesse for samfundet, og dengang var det Fremskridtspartiet, som slog nogle gevaldige slag i bolledejen, og som jeg synes var spændende. Det var der jo 500.000 mennesker, der syntes ved partiets første valg. Jeg blev engageret, og så har det kørt lige siden.

Interessen for politik stammer ikke fra mit hjem. Mine forældre stemte altid, men det var ikke noget med, at vi sad og diskuterede politik ved middagsbordet. Min familie tog diskussionen op til valgene, men ellers ikke.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at få Dansk Folkeparti mere og mere grundfæstet i det politiske landskab. Nu havde vi lokalvalgene i november, hvor vi fik endnu mere fodfæste ude i kommunerne og det samme ved europaparlaments-valget, mens vi jo allerede har godt fodfæste i Folketinget. Så det handler om, ved hvert valg, at vokse stille og roligt og få mere og mere indflydelse. Og måske komme i regering en dag - det kan man jo ikke vide.

Mere konkret er mit politiske mål at værne om Danmark, den nationale identitet og stoltheden over at være dansk.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Anders Fogh Rasmussen var da inspirerende for mig igennem det tætte samarbejde, vi havde fra 2001, og indtil han forlod stillingen som statsminister til fordel for generalsekræterjobbet i NATO. Det var da en statsminister med autoritet. Han var meget målrettet, men også god til at samarbejde og lytte til Dansk Folkepartis ønsker. Bortset fra det sidste år, hvor der kun stod én ting i hovedet på ham, nemlig at finde et job i udlandet, så synes jeg, han gjorde det rigtig godt.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Det er svært - jeg har ikke så stor respekt for de andre af forskellige årsager. Han er jo ikke en direkte modstander, men jeg har stor respekt for Claus Hjort Frederiksen. Han er så utroligt loyal over for sit parti, uanset hvad. Ved valget i 2001 sad han sammen med Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen. Nu er de væk, men han holder ved. Det har jeg respekt for.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Det er meget svært at koble af. Men jeg dyrker da motion, og man kan jo ikke have en mobiltelefon med i svømmehallen. Det er godt, at den ligger inde i skabet i et par timer. Så må man samle op bagefter på de beskeder, der ligger.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Det var faktisk Fritz Helmuths erindringer "Med mellemrum", som jeg kan anbefale. Det var hyggelig læsning, og også rørende, når han skrev om sin barndom. Jeg tror, han har haft en meget hård barndom, men han skrev om det på en fin måde. Det er en rigtig god bog. Men det er nu ikke meget skønlitteratur, jeg får læst - mest når jeg er på ferie. Ellers er det mest faglig læsning.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det tror jeg bestemt. Hvis vælgerne vil have mig. Og hvis jeg en dag ikke længere er i politik, så er jeg en glad folkepensionist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)









0:000:00