Snit af målinger: Alternativet går tilbage

RISBJERG-SNITTET: Efter lang tids fremgang tøver vælgerne nu med opbakningen til Uffe Elbæks Alternativet, viser gennemsnit af meningsmålinger.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Morten Øyen

Alternativet har været en af de seneste års store himmelstormere i dansk politik.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.
 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Men efter den første måned af 2017 ser partiet ud til at have tabt noget af pusten og er igen tilbage på valgresultatet fra 2015.

Det fremgår af det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Frem til maj sidste år var det blot tre år gamle parti kun gået frem, men siden er tilbagegangen kommet snigende. Og siden november er partiet gået tilbage fra 12 til 9 mandater.

I længden bliver et parti bedømt på, hvor meget det flytter. Og her har Alternativet ikke flyttet særlig meget.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Ifølge Kasper Møller Hansen viser snittet, at partiet ”har mistet pusten”.

”Alternativet er meget båret af Uffe Elbæks karismatiske hippie-jeg, men det er svært at holde pusten oppe, når man er i parlamentarisk spil, hvor partiet ikke betyder så meget. Så er det svært at holde gryden i kog,” siger han.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Ældre partier har flere styrkepositioner
Mens Alternativet er tilbage på valgresultatet, så ligger Radikale, SF og Enhedslisten over 2015-valget. Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det ældre partier, som med tiden har fået en stærkere organisation, flere styrkepositioner og bedre formår at fremstå mere handlingsorienterede end Alternativet.

”Den alternative politikudvikling og de gøglede gags skabte stor opmærksomhed om partiet og var en klar styrke i opstartsfasen. Men i længden bliver et parti bedømt på, hvor meget det flytter. Og her har Alternativet ikke flyttet særlig meget,” siger Erik Holstein.

Mange partier med grøn profil
Ifølge Kasper Møller Hansen ligger Alternativet ”stadig pænt”, men dykker partiet under valgresultatet, kan det hurtigt blive ”bekymrende” for det unge parti.

”Vælgerne har kun stemt en gang før på partiet og kan være svære at holde på. Og så er der mange partier om buddet med en grøn profil,” siger Kasper Møller Hansen og peger på SF, Radikale og Enhedslisten, og Konservative i blå blok.

Det nye snit af målinger viser, at Venstre går frem, men at blå blok straffes, fordi Nye Borgerlige nu er under spærregrænsen. 

Der er stadig klart rødt flertal med 94 mandater, mod 81 til de borgerlige partier.

Læs hele artiklen på Altinget:christianborg. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00