Blå blok henter vælgere retur fra Socialdemokratiet

VÆLGERVANDRINGER: Siden valget har Socialdemokratiet hentet vælgere fra Dansk Folkeparti og Venstre, men udviklingen er begyndt at vende, viser ny analyse af vælgervandringerne.

Hvis man vælger en skarp holdning i udlændingepolitikken, skal den være ideologisk og ikke taktisk funderet.
Hvis man vælger en skarp holdning i udlændingepolitikken, skal den være ideologisk og ikke taktisk funderet.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Morten Øyen

Regnestykket er stadig i plus for Socialdemokratiet, men det er begyndt at gå den forkerte vej.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Interviews er foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/7-17 til 1/10-17. I alt er der 10.868 interviews med i analysen.

For de blå vælgere, som Mette Frederiksens (S) parti har kunnet tiltrække siden valget, vender i stor stil tilbage til Dansk Folkeparti og Venstre.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden folketingsvalget i 2015, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af godt 10.800 Gallup-interview.

Analysen viser, at Socialdemokratiet ved årsskiftet havde hentet over 65.000 vælgere over midten siden folketingsvalget. Det tal er nu skrumpet med knap 30.000 vælgere, som er vendt retur til blå blok.

Hvis man vælger en skarp holdning i udlændingepolitikken, skal den være ideologisk og ikke taktisk funderet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

De fleste er gået til Dansk Folkeparti, mens omkring 12.000 vælgere er vendt retur til Venstre.

Er blevet for defensiv
Politisk kommentator Erik Holstein er ikke overrasket over, at vælgerne igen vender retur til Dansk Folkeparti, der er ved at genrejse sig oven på Meld- og Feld-nedturen sidste efterår.

”Det bør til gengæld bekymre Socialdemokratiet, at de taber stemmer til Venstre. For det burde være en gave for Mette Frederiksen og co., at regeringen har lavet et forslag til en skattereform, der er mest til glæde for de velstillede,” siger Erik Holstein.

Han vurderer, at en del af forklaringen på Socialdemokratiets aftagende tiltrækningskraft på de blå vælgere skal findes i, at partiet er blevet for taktisk og defensivt. Senest i hele burkadiskussionen.

”Her sidder man og lurepasser og melder først partiets stilling ud i det øjeblik, man ved, hvordan Venstre stiller sig. Det er simpelthen for svagt. Hvis man vælger en skarp holdning i udlændingepolitikken, skal den være ideologisk og ikke taktisk funderet,” siger Erik Holstein.

Ud af kaos
Når vælgerne begynder at vende retur til Venstre, hænger det sammen med, at formand og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) troværdighed er blevet bedre, fortæller Kasper Møller Hansen.

Han henviser til approval ratings foretaget af Gallup og Epinion, som viser, at vælgerne er begyndt at se mere mildt på Venstre-formanden i sammenligningerne med Mette Frederiksen.

”Den udvikling går hånd i hånd med den vælgerbevægelse fra Socialdemokratiet, som Venstre ellers mistede i den første del af valgperioden,” siger Kasper Møller Hansen.

 

Se hele analysen af vælgervandringerne for alle partier på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00