Nyt snit af målinger: EL høster vælgere på Socialdemokratiets OK18-nedtur

RISBJERGSNITTET: Med opbakning fra næsten hver tiende vælger står Enhedslisten til det bedste resultat i årevis. Forklaringen skal findes i Socialdemokratiets håndtering af OK18 og en slagkraftig Pernille Skipper, siger valgforsker. VLAK-blokken får laveste tilslutning nogensinde.

Enhedslisten står til 9,4 procent af stemmerne ifølge det nyeste Risbjerg-snit. "Pernille Skipper har vist sig som en værdig arvtager til Johanne Schmidt-Nielsen," siger valgforsker.
Enhedslisten står til 9,4 procent af stemmerne ifølge det nyeste Risbjerg-snit. "Pernille Skipper har vist sig som en værdig arvtager til Johanne Schmidt-Nielsen," siger valgforsker.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Socialdemokratiets positionering i OK18-dramaet tærer på tilliden til partiet. I stedet ser vælgerne ud til at søge mod de partier, der utvetydigt har støttet op om de offentlige lønmodtageres krav under hele forhandlingsforløbet.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

Her står Socialdemokratiet til 26,4 procent af stemmerne. Et dårligere resultat end de seneste måneders snit, hvor partiet har fået mellem 28 og 29 procents tilslutning.

”De offentligt ansatte vil have klare udmeldinger: Er I med os eller ej? De giver ikke meget for Socialdemokratiets forklaring om, at de i respekt for den danske model ikke vælger side,” siger Kasper Møller Hansen.

Læs også

Stor opbakning til Enhedslisten
Foruden S-nedturen bider Kasper Møller Hansen særligt mærke i, at Enhedslisten med 9,4 procent og 17 mandater står til det bedste resultat i årevis.

Det skal tolkes som en cadeau til Pernille Skipper, der har taget over som frontfigur efter Johanne Schmidt-Nielsen, som er gået på barsel og står til at ryge ud af folketingsgruppen på grund af Enhedslistens rotationsprincip.

”Pernille Skipper har foreløbigt vist sig som en værdig arvtager til Johanne Schmidt-Nielsen. Hun har markeret sig knivskarpt i OK18-debatten, og så står hun klar til at snuppe faldne socialdemokratiske vælgere, hver gang partiet tager et skridt til højre i udlændingepolitikken. Hun taler med samme indignation som Johanne Schmidt-Nielsen, og vælgerne ser ud til at tage godt imod hende som Enhedslistens de facto-partileder,” siger valgforskeren.

Artiklen fortsætter under grafen

Dårligt nyt for regeringspartierne
I den blå lejr er det nyeste Risbjerg-snit beskæmmende læsning for regeringspartierne.

Kun lidt over hver fjerde vælger, 27,7 procent, ville sætte kryds ved V, K eller LA, hvis der var valg i dag. Det er det dårligste snit for VLAK-blokken nogensinde.

I sidste måned stod Venstre ellers til den største opbakning siden valget i 2015, men falder fra 19,5 til 19 procent, mens også Konservative går tilbage.

Og når Liberal Alliance 7. april inviterer til landsmøde og ti års jubilæum i København, er det ikke vælgeropbakningen, som får champagnepropperne til at springe.

Partiet står til otte mandater mod de nuværende 13 og får kun støtte fra 4,7 procent af vælgerne.

”LA har forsøgt at være i offensiven med DR-nedskæringer og en bilbro over Kattegat. Men selv hvis broen kommer, står den altså først klar i 2030, og det er fugle på taget i forhold til de store skattelettelser, der er partiets mærkesag, og som man ikke har leveret på,” siger Kasper Møller Hansen.

Foruden LA’s lave tilslutning balancerer Nye Borgerlige stadig på spærregrænsen, men står med 2 procent af stemmerne til at komme i Folketinget i øjeblikket. 

Rød blok fører samlet set med 50,9 procent af stemmerne mod blå bloks 48,6 procent.

Læs hele artiklen og find snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00