Færøernes "grand old man" vender tilbage

FIK DU LÆST: Når det nyvalgte folketing samles, bliver det med et gensyn til færøske Edmund Joensen, der blev valgt til Folketinget første gang i 1994 og er en varm fortaler for rigsfællesskabet.

Foto: Steen Brogaard / Folketinget
Andreas Krog

Denne artikel blev bragt første gang 11. juni 2019.

74-årige Edmund Joensen fra det liberale parti Sambandspartiet tog med mere end 1.800 stemmer det ene af Færøernes to pladser i Folketinget. Joensen sad i Folketinget fra 1994 til 1998 og fra 2007 til 2015.

Når han indvilgede i at tage endnu en tur i Folketinget, så hænger det blandt andet sammen med at Sambandspartiet gerne vil have den plads i Folketinget tilbage, som man mistede ved valget i 2015, da netop Joensen ikke blev genvalgt.

Og så har Edmund Joensen stadig appetitten på politik i behold.

Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

"Politik er nok en bacille, man ikke helt kan komme af med," pointerer Edmund Joensen, der har bestridt alle ledende politiske poster på Færøerne, idet han både har været lagmand, formand for Lagtinget, formand for Sambandspartiet og medlem af Folketinget.

Han har ikke ført valgkamp og kun deltaget i en enkel debat. Men det betyder ikke noget, når man er en mangeårig central spiller i færøsk politik.

"Han er meget folkelig og vellidt blandt de konservative samt en markant figur i sit nærmiljø," forklarer socialdemokratiske Javnaðarflokkurins genvalgte folketingsmedlem Sjúrður Skaale, der nu skal repræsentere Færøerne i Folketinget sammen med Edmund Joensen. 

Øget udenrigspolitisk spillerum
Med Edmund Joensens valg bliver det samtidig et farvel til Magni Arge fra løsrivelsespartiet Tjóðveldi, der i valgkampen har kørt massiv kampagne på behovet for snarlig færøsk selvstændighed. Flere iagttagere peger på, at det kan have været medvirkende til at give Sambandspartiet og Edmund Joensen et godt valg, da de færinger, der ikke vil hurtig løsrivelse, har stemt imod Tjóðveldi.

Joensen forsikrer, at han dog vil fortsætte den kamp for øget udenrigspolitisk spillerum til Færøerne, som Magni Arge var meget optaget af, og som også lagmand Aksel V. Johannesen har højt på prioriteringslisten.

"Jeg vil arbejde for, at Færøerne får større beføjelser på det udenrigspolitiske område," siger Edmund Joensen, der også har fokus på grænsehindringer for færinger.

Edmund Joensen (t.h.) i 1997 sammen med den daværende danske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (i midten), og Grønlands daværende landsstyreformand, Jonathan Motzfeldt. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix. 

Anstrengt forhold
Sambandspartiet er Venstres færøske søsterparti og samler det borgerlige konservative Færøerne, som vil bevare rigsfællesskabet. Partiets medlemmer og støtter kaldes af politiske modstandere med et glimt i øjet for "sambands-omma'er", hvilket kan oversættes til "Sambands-bedstemødre".

Edmund Joensen var både lagmand og medlem af Folketinget i midten af 1990'erne, da en hård økonomisk krise hærgede Færøerne, tusindvis af færinger flyttede fra øerne og forholdet mellem Danmark og Færøerne var ganske anstrengt. Det skyldtes hovedsageligt den såkaldte bankkrise.

Edmund Joensen fløj til Danmark torsdag aften og var fredag til møde med socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der er udnævnt til kongelig undersøger. Joensens parti er som nævnt søsterparti til Venstre, og mandatfordelingen er faldet sådan ud, at de færøske mandater ikke spås nogen afgørende rolle i de kommende ugers spil om regeringsdannelse.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Edmund Joensen

Fhv. MF (Sambandsflokkurin)
Erhvervsdrivende

Magni Arge

Fhv. MF (T), medlem, Lagtinget (orlov), fhv. adm. direktør, Atlantic Airways
exam.art.færøsk/nordisk sporg og litteratur (Fróðskaparsetur Føroya), BA samfundsfag (Aarhus Uni), tillægsuddannelse i journalistik (DJH 1987), jura studier (Fróðskaparsetur Føroya)

Sjúrður Skaale

MF (JF), næstformand, Færøudvalget
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00