Folkebevægelsens nye formand: Jeg lod mig overtale til titlen

FIK DU LÆST: For første gang i Folkebevægelsen mod EU’s historie har bevægelsen valgt en formand. Læs eller genlæs Altingets interview med kvinden, der skal stå i spidsen for Folkebevægelsen mod EU's nye politiske periode. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Denne artikel blev bragt første gang på Altinget EU den 19. november 2019. 

Folkebevægelsen mod EU er i en helt ny periode af dens liv.

Bevægelsen står for første gang uden noget mandat i Europa-Parlamentet, og spørgsmålet om, hvorvidt organisationen overhovedet stiller op til næste parlamentsvalg, er stadig uafklaret.

Men nye tider kræver nye metoder også for Folkebevægelsen mod EU, som nu for første gang har udpeget en formand for partiet.

Fakta
Blå bog
Susanna Dyre-Greensite er 24 år gammel, har en dansk-amerikansk baggrund og er opvokset i USA.

Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og arbejder til daglig som marketingkoordinator.

Susanna Dyre-Greensite blev medlem af Folkebevægelsen mod EU i 2015 op til afstemningen om retsforbeholdet.


Kilde: folkebevaegelsen.dk

Valget er faldet på Susanna Dyre-Greensite, der tidligere har været talsperson i Folkebevægelsen mod EU. Hun fortæller, at valget blandt andet faldt på hende på grund af hendes uddannelse og bopæl.

”Flere tænkte, at det var godt at have en profil, der var ung, boede i byen, var akademiker og kunne henvende sig til nogle af de grupper, vi ikke tidligere har være så gode til at få fat i,” siger Susanna Dyre-Greensite.

Jeg gør det ikke for at hedde noget, men fordi jeg tror på EU-modstanden

Susanna Dyre-Greensite
Formand for Folkebevægelsen mod EU

Hun understreger, at hun ikke har haft nogen personlig ambition om at få en titel. Men flere pegede på hende som formand, og derfor valgte hun at tage posten på sig.

”Jeg lod mig overtale,” siger Susanna Dyre-Greensite og fortæller, at motivationen for hende handler om sagen og ikke om titler.

”Jeg blev beæret, og jeg tager gerne det ansvar på mig. Men jeg gør det ikke for at hedde noget, men fordi jeg tror på EU-modstanden,” siger hun.

Formand i frokostpauserne
En af de andre grunde til, at det netop er Susanna Dyre-Greensite, der er blevet formand i bevægelsen, er ifølge hende selv både baggrunden som talsperson i bevægelsen, men også hendes akademiske baggrund som statskundskaber.  

”Jeg kan ret hurtigt sætte mig ind i de sager, der kommer fra EU og tage kvalificeret stilling til dem. Og så handler det også om det lavpraktiske. Jeg har tid til at være formand udover mit arbejde. Jeg er ikke engageret i noget parti eller nogen fagforening som mange af de andre,” siger hun og fortsætter:

”Og så bor jeg i København og kan nemt tage ind på sekretariatet efter arbejde. Der er mange forskellige ting, der har spillet sammen.”

Det lyder som om, at det meget har været nogle praktiske ting, der har spillet en rolle?

”Det kan man godt sige, ja. Men det praktiske er jo vigtigt for, at det hele kan fungere.”

Susanna Dyre-Greensite fortæller, at den største forskel fra at have et medlem af Europa-Parlamentet til nu at have en formand er, at det hele bliver mere baseret på de frivillige i bevægelsen, og at hun som den nyvalgte formand desuden har et arbejde at passe ved siden af formandskabet.

”Mit job som formand varetages mest om aftenen, i weekenden eller i frokostpauserne, som det er tilfældet lige nu,” siger hun og lader et hurtigt grin undslippe igennem telefonrøret.

EU-modstanden skal gøres relevant
Susanna Dyre-Greensite tror, at der er en masse, der enten ikke ved, hvad Folkebevægelsen mod EU er eller som har en fejlopfattelse af, hvad bevægelsen går ind for. Derfor mener hun, at hendes vigtigste opgave fremadrettet er, at alle danskere ved det:

”Mit mål er at sprede viden om, hvem vi er, hvad vi går ind for og så gennem det arbejde at prøve at få nogle flere med,” siger hun.

Hvad skal der til for, at I når det mål?

”Vi skal være meget mere synlige både i traditionelle medier med for eksempel læserbreve, men også på de sociale medier. Og så skal vi også have folk ud og tale om bevægelsen i gadebilledet.”

Hvad bliver din største udfordring?

”At gøre det tydeligt, hvorfor EU-modstand stadigvæk er relevant i dagens Danmark. Der er mange, der på forhånd afskriver EU-modstand, dels fordi de er nervøse over, hvordan Brexit har udspillet sig, og fordi danskerne ikke er lige så skeptiske, som de har været. Så er det mit arbejde at forklare, at danskerne stadigvæk er relativt skeptiske.”

"Det er det eneste, jeg har sagt ja til"
Det er stadig usikkert, hvorvidt Folkebevægelsen mod EU stiller op til næste europaparlamentsvalg. Susanna Dyre-Greensite fortæller, at beslutningen om, hvorvidt man skal starte underskriftsindsamlingen for at blive opstillingsberettiget igen, er blevet overladt til landsledelsen.

”Det vigtigste kommer til at være, at vi igangsætter indsamlingen på det rigtige tidspunkt,” siger hun og fortsætter:

”Lige nu er der stadig så meget usikkerhed i forhold til, hvordan Brexit udspiller sig, at det ikke ville være klogt at starte en underskriftsindsamling. Men vores vigtigste opgave lige nu er heller ikke et parlamentarisk fokus, men at få fortalt om os selv som en græsrodsbevægelse.”

Hvis I stiller op igen, bliver det så dig som formand, der skal være spidskandidat?

”Nej,” siger hun hurtigt og holder en lille pause, før hun tilføjer:

”I hvert fald ikke automatisk. Nu har jeg bare sagt ja til at være formand og synliggøre folkebevægelsen. Det er det eneste, jeg har sagt ja til.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanna Dyre-Greensite

Formand, Folkebevægelsen mod EU
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00