Ammitzbøll endeligt ude af R

OVERBLIK: Simon Emil Ammitzbøll har forladt den radikale folketingsgruppe. Han gør det i protest mod ledelsen, men kalder sig selv endnu mere radikal.
Maria Dalby
Fakta
Forløbet op til bruddet:

Simon Emil Ammitzbøll har flere gange gjort sig til talsmand for en anden linje end den nuværende radikale gruppeledelses, og han har på baggrund af en række opsigtsvækkende særstandpunkter beskrevet sit projekt som "borgerlig humanisme":

  • Han har i Det Radikale Venstres medlemsblad krævet et forbud mod forbud af nypuritansk karakter, i modsætning til ledende radikale, som har støttet rygeforbud på barer, kriminalisering af prostitutionskunder og forbud mod salg af alkohol til teenagere.

  • Den 15. marts 2008 gjorde han sig i TV2-nyhederne til talsmand for, at Det Radikale Venstres ældste folketingsmedlemmer skulle trække sig og gøre plads til yngre kræfter. Den radikale gruppeformand Margrethe Vestager var uenig i Ammitzbølls kritik og kaldte den radikale gruppe "erfaren". Radikal Ungdom bakkede op om kritikken.

  • I artikler i Ekstra Bladet (5. januar 2008) og i Jyllands-Posten (5. juni 2008) stillede han sig kritisk over for den radikale ledelses håndtering af valgkampen i 2007. Han kritiserede især ledelsens beslutning om at låse partiet fast til Socialdemokraterne.

  • I blandt andet Information og Weekendavisen har han langet hårdt ud efter ledelsens beslutning om at ville tillade religiøse symboler i danske retssale. Dette ser han som et svigt mod det håb om et sekulært samfund, som Det Radikale Venstre traditionelt har været eksponent for.

  • I september 2008 bragte Berlingske Tidende en kronik af Simon Emil Ammitzbøll. Her kritiserede han den radikale gruppeledelse for manglende konsekvens mellem udtrykte værdier og konkret politik samt for ikke at have lært af det radikale valgnederlag i 2007. Han opfordrede samtidig til, at Det Radikale Venstre åbnede for samarbejde med Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det var i den efterfølgende debat, han døbte sit projekt "borgerlig humanisme". Ammitzbøll var i USA, da kronikken blev bragt. Der deltog han i FN's generalforsamling. Både under opholdet i New York og ved sin hjemkomst fastholdt han sin kritik over for gruppeledelsen. En samtale mellem ham og Margrethe Vestager gav ikke afklaring, og den 13. oktober 2008 valgte han endeligt at forlade Det Radikale Venstre.


Kilde: Wikipedia

"Borgerlig humanisme". Sådan beskriver Simon Emil Ammitzbøl sit eget projekt. Han har længe været utilfreds med den radikale ledelse, og det begyndte allerede i marts, hvor han sagde, at de ældre medlemmer skulle give plads til de yngre.

Om sin udmeldelse siger han:
"Der har været længere tids uenighed om det politiske og strategiske sigte for de radikale. Men det afgørende for min beslutning om at forlade De Radikale er, at jeg er i en tillidskrise i forhold til den radikale ledelse. Jeg har ikke længere tillid til ledelsen."

I september hældte han så yderligere benzin på bålet, da han i en kronik offentliggjort i Berlingske Tidende kritiserede Margrethe Vestager og ledelsen for ikke at følge den strategi, som hovedbestyrelsen var blevet enige om.

Han skrev blandt andet:

"Udlændingepolitikken har stået centralt i dansk politik de seneste 10-15 år. Den skabte problemer i SR-samarbejdet, den var medvirkende til Nyrups fald, den har været motivationsfaktor for radikale græsrødder, og den har været en af hovedårsagerne til, at Det Radikale Venstre har måttet foretrække Socialdemokraterne frem for de borgerlige. Men med Socialdemokraternes og SFs kraftige tilnærmelser til regeringen og Dansk Folkeparti i disse sager er spørgsmålet, om udlændingepolitikken stadig kan bruges som figenblad for at vælge S frem for VK. Som jeg ser det, er afstanden efterhånden lige stor, og hvad i alverden skulle dog gøre, at det skulle være nemmere at påvirke S end VK? Med Ny Alliances forsvinden fra den politiske scene er der atter plads til et borgerligt midterparti, der kan trække VK i den rigtige retning. Tør Det Radikale Venstre blive dette parti? Partiledelsen turde i valgkampen ikke engang følge folketingsgruppens og hovedbestyrelsens beslutning om at se mulighederne i et politisk samarbejde med VK, hvis der ikke blev flertal for en SR-regering. Spørgsmålet er derfor, om vi har modet til at gribe chancen, eller om Det Radikale Venstre efter seks år uden for indflydelse fortsat vil sidde med foldede hænder og vente på, at de gode gamle dage vender tilbage..."

Simon Emil Ammitzbøll fylder den 20. oktober 31 år. Han har været medlem af Folketinget siden 2005. Han har tidligere været formand for Radikal Ungdom. I Folketinget har han gjort sig bemærket som integrationsordfører, hvor han har været i stærk opposition til regeringen. Han har talt åbent om sin homoseksualitet og er gift med Henning Olsen. Han er født i Hillerød.

Dokumentation

Om Simon Emil Ammitzbøll fra Wikipedia:

Simon Emil Ammitzbøll (født 20. oktober 1977 i Hillerød) er en dansk folketingspolitiker. BA i socialvidenskab fra Roskilde Universitetscenter i 2003. Han er tidligere landsformand for Radikal Ungdom og blev valgt til Folketinget for Det Radikale Venstre i Storstrøms Amtskreds 8. februar 2005 og genvalgt 13. november 2007. Før det havde han gjort sig bemærket som en flittig debattør og medvirkende i tv-programmet FC Zulu. Simon Emil Ammitzbøll forlod, efter længere tids uoverensstemmelser mellem den radikale gruppeledelse og ham selv, den 13. oktober 2008 Det Radikale Venstre og blev løsgænger i Folketinget.

Biografi:

Parlamentarisk karriere
Det Radikale Venstres retsordfører, kulturordfører, medieordfører og indfødsretsordfører samt ordfører for post og distribution. Medlem af Retsudvalget, Kulturudvalget og Indfødsretsudvalget.

Folketingsmedlem for Det Radikale Venstre i Sjællands Storkreds fra 13. nov. 2007 og i Storstrøms Amtskreds 8. feb. 2005 - 13. nov. 2007.

Det Radikale Venstres kandidat i Næstvedkredsen fra 2003 og i Vordingborgkredsen 2004-2006.

Uddannelse og erhverv
Bachelor i socialvidenskab, Roskilde Universitetscenter, 2000 - 2003
Højskoleophold, Krogerup Højskole, 1999
Student, Marie Kruses Skole, 1993 - 1996
Grundskole, Marie Kruses Skole, 1983 - 1993

Redaktør af »Radikal Politik« fra 2004 til 2005.

Tillidshverv
Formand for Krogerup Højskoles bestyrelse fra 2007, næstformand 2004-2007, medlem af bestyrelsen fra 1999. Medlem af styrelsen for Dansk Ungdoms Fællesråd 2003-2005. Medlem af Det Radikale Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse 2000-2004. Landsformand for Radikal Ungdom 2000-2003.

Publikationer og andet
Redaktør af jubilæumsbogen »Tidens Tanker«, 2001, og medredaktør (sammen med Erik Boel) af antologien »Europa i alle palettens farver«, 2007.

Modtaget prisen som »Årets politiker« af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i 2006.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00