Lægerne vil have behandlingsgaranti til alle

BEHANDLINGSGARANTI: Hurtigere forundersøgelser og garanti for rettidig behandling. Sådan lyder Lægeforeningens udspil, der gør op med det udvidede frie sygehusvalg.
Maria Dalby

Lægeforeningen benytter pausen i det udvidede frie sygehusvalg til at sætte gang i en debat om, hvordan en rigtig behandlingsgaranti kunne se ud.

Foreningen har lavet et konkret forslag til et sæt garantier, der skal sættes i stedet for den ene måneds ventetidsgaranti. Forslaget kommer for at gøre op med den skævvridning, som de mener, at den nuværende ordning skaber.  

De skriver blandt andet: 
"Lægeforeningen foreslår garantier, der gælder for alle patienter i modsætning til én måneds garantien, der reelt kun kan bruges til at blive behandlet for de lidelser, hvor der tilfældigvis er et tilbud i det private eller i udlandet."

Et andet vigtigt fokus for Lægeforeningen er, at hele sygdomsforløbet skal dækkes af en garanti, så det ikke er muligt for systemet at sylte patienterne ved eksempelvis at have lange ventelister til forundersøgelser.

"Vi er helt klar over, at gennemførelse af garantier til alle vil lægge et ekstra pres på sundhedsvæsenet, ikke mindst for at få patienterne hurtigt gennem forundersøgelser. Men vi mener ikke, at det er holdbart, at garantier er noget, der gælder nogle grupper med bestemte sygdomme, og ikke andre," siger Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen.

"Patienterne skal have rettigheder i alle faser, så der er garantier for at få stillet en hurtig diagnose, en såkaldt udredningsgaranti, en garanti for rettidig behandling og efterfølgende genoptræning eller rehabilitering. Garantierne skal være graduerede efter symptomernes og sygdommens alvor. Det skal være muligt at klage over manglende opfyldelse i et nyt klagesystem med en patientombudsmand," skriver foreningen.

"Vi har hele tiden ment, at det var helt galt med den firkantede én måneds garanti, fordi den dels mest har været til fordel for grupper med banale lidelser, dels kun har været brugbar, hvis der var et tilbud uden for det offentlige, og det er altså stadig begrænset, hvad det private kan tilbyde. Vil man have et sundhedsvæsen i verdensklasse mener vi, at det bl.a. skal omfatte garantier til alle om rettidig udredning og behandling og genoptræning, og så muligheder for at få afprøvet rettighederne i et klagesystem med en patientombudsmand," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Winther Jensen

Direktør, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, fhv. koncerndirektør, Region Syddanmark
cand.med. (Aarhus Uni. 1996), speciallæge i anæstesiologi og intensiv medicin (Aarhus Universitetshospital 2004), Master of Public Health (Harvard University 2021)

0:000:00