Minister beskyldes for at sylte borgerret

BORGER-RET: Den grænseoverskridende sundhedsbehandling gælder også i Danmark. Oppositionen anklager regeringen for bevidst at gemme EF-dom.
Tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har glemt at fortælle danskerne om EF-dom, der giver ret til sundhedsbehandling i andre EU-lande.
Tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har glemt at fortælle danskerne om EF-dom, der giver ret til sundhedsbehandling i andre EU-lande.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Maria Dalby
Tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har glemt at informere danskerne om, at de havde ret til behandling i andre EU-lande. Den ret blev slået fast ved en EF-dom i 2004.

Men ministeren valgte at lade et notat gå ubemærket hen over for Folketinget, da han vurderede, at der manglede et opklarende direktiv fra EU. Sådan forklarer den nuværende sundhedsminister sagen om EF-dommen, der giver danskerne ret til at få behandling i et andet EU-land.

Forkert vurdering
Flere oppositionspolitikere undrer sig over den forklaring, ikke mindst set i lyset af, at den tidligere sundhedsminister har givet flere svar i Folketingssalen om dommen.

"Det virker som om, at den nuværende sundhedsminister godt ved, at den her sag har sejlet under den tidligere minister. Han har ikke reageret på notatet. Men faktum er, at danskerne har haft ret til behandling fra dommen faldt. Det virker meget besynderligt, at ministeren ikke selv har henvendt sig til EU-systemet, hvis de har været så usikre på, hvad den dom ville betyde," siger Jonas Dahl fra SF.

Men selvom Jakob Axel Nielsen (K) flere gange forsøgte at forklare, at ministeriet havde ventet i god tro, så var det ikke nok til at tilfredsstille oppositionspolitikerne.

"Det er uacceptabelt og utilstrækkeligt. Den tidligere minister har afgivet svar i 2005, som viser, at de har valgt systemets interesse frem for patienternes," siger Jens Peter Vernersen, som er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Det er uacceptabelt og utilstrækkeligt. Den tidligere minister har afgivet svar i 2005, som viser, at de har valgt systemets interesse frem for patienternes.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for S

En dårlig sag
Men selvom det var en ærlig minister, der godt vidste, at han ikke havde den bedste sag i verden, så mente han, at der ikke var meget at komme efter, når det handler om, hvorvidt danskerne er blevet snydt for nogle rettigheder.

"Det er velkendt at en dom giver flere spørgsmål end svar. Jeg tror ikke, at det er et problem på hospitalsområdet, da danskerne allerede har bedre rettigheder end det, EF-dommen giver. Den handler jo kun om rettidig behandling. Vi har villet være sikre på, hvilke rettigheder det her giver, inden vi implementerer dommen," siger Jakob Axel Nielsen.

Han forklarede, at han, da han blev minister, besluttede, at der skulle gøres noget, og at regeringen ikke kunne blive ved med at vente på sundhedsdirektivet, som ville give den sidste afklaring på dommens konsekvenser.

Regeringen vil nu iværksætte en informationsindsats om danske borgeres EU-rettigheder, lover Jakob Axel Nielsen. Men sundhedsministeren vil først i forbindelse med økonomiforhandlingerne kompensere Danske Regioner, hvis det betyder, at flere danskere tager til udlandet og bliver behandlet.

Forslaget er nu blevet sendt i høring og forventes vedtaget i løbet af dette folketingsår.

Dokumentation

Fra regeringens grundnotat:

I forbindelse med suspensionen af det udvidede frie valg, som ventes at træde i kraft primo november 2008 og løbe til 30. juni 2009, forventes det, at regionernes prioritering af ventelistepatienter vil indebære, at der kun undtagelsesvist vil være patienter, der som følge af suspensionen får ret til at søge behandling i andre EU-lande efter EU-retten. Erfaringen viser samtidig, at de fleste gerne vil undgå behandling i udlandet på grund af geografisk afstand og fremmedsprog mv. Det kan dog blive relevant for nogle flere patienter end hidtil, nemlig patienter, som vil stå lavt i regionernes prioritering.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Jens Peter Vernersen

Fhv. MF (S)
handelsuddannet (Skive Handelsskole 1966)

0:000:00