Samfundet sparer millioner på parallelimport

MEDICIN: Knap 200 millioner kroner sparede det danske samfund sidste år ved at parallelimportere medicin, men Lif undrer sig over parallelimportørernes retorik.
Maria Dalby
Det danske samfund sparer penge på parallelimport af medicin. Sidste år blev det til en besparelse på 196,4 mio. kr., viser en beregning foretaget af Medica-Consult for Parallelimportørforeningen af Lægemidler.

"Parallelimport betyder, at forbrugerne får præcis den samme medicin, når de går på apoteket - bare billigere. Det er vores berettigelse i det danske samfund. Derfor er vi meget tilfredse med, at besparelserne er så store og støt stigende," siger Anders Norstrand, der er formand for Parallelimportørforeningen af Lægemidler.

Men det synspunkt kan Lif (Lægemiddelindustriforeningen) ikke helt følge.

"Det er ikke første gang, foreningen kommer med den her slags selvretfærdige beregninger, men faktum er bare, at danskerne får billigere medicin som følge af den frivillige aftale, som vi har indgået med regeringen om et prisloft på medicin," siger Henrik Vestergaard, der er viceadm. direktør ved Lif.

Prisloftet er vejen frem
Han mener, at parallelimportørerne burde tilslutte sig den aftale, fordi der er områder, hvor der kun er kopiprodukter på markedet, og der kan prisen stige, da der ikke længere er konkurrence.

"Det er rigtigt, at der spares penge ved parallelimport, men dem, der tjener flest penge, det er parallelimportørerne selv. Især fordi der jo er statsgaranti for, at deres produkter udleveres, hvis blot de er marginalt billigere."

Det er ikke første gang, foreningen kommer med den her slags selvretfærdige beregninger, men faktum er bare, at danskerne får billigere medicin som følge af den frivillige aftale, som vi har indgået med regeringen om et prisloft på medicin.

Henrik Vestergaard
Viceadm. direktør

Medicin kan købes billigere i andre EU-lande og derefter sælges billigere i Danmark. Konkurrencen fra parallelimporten betyder, at også originalproducenterne må sætte deres priser ned. Det gav i 2007 en besparelse på 45,1 millioner kroner.

Dokumentation

Om parallelimporteret medicin

Parallelimport står i dag for ca. 12 pct. af det samlede salg af medicin i Danmark. Parallelimporterede lægemidler er de samme som de direkte importerede lægemidler. Men parallelimportørerne udnytter producenternes uensartede prisfastsættelse i forskellige EU-lande og importerer lægemidler fra lande med lavere priser. Derved sikres forbrugerne - og samfundet, som bærer langt den største del af udgifterne til lægemidler - en betydelig besparelse.

Samfundsbesparelser afledt af parallelimporteret medicin - siden 2001

Ingen danske myndigheder har nogensinde beregnet besparelserne præcist. Derfor beregnede Parallelimportørforeningen af Lægemidler i Danmark i 2001 og 2004 samfundsbesparelserne som følge af parallelimport af lægemidler. Denne beregning er nu foretaget igen for 2007.

 

2007

2004

2001

Samfundsmæssig besparelse

196,4 mio. kr.

105,5 mio. kr.

 

125 mio. kr.

 

Om undersøgelsen
Undersøgelsen udregner prisforskellen mellem de aftalte maksimalpriser på medicin og de reelle salgspriser. De aftalte priser er priserne på originallægemidler, som blev fastfrosset ved en aftale mellem Lægemiddelindustriforeningen og Sundhedsministeriet i august 2006. For parallelimporteret medicin ligger priserne markant lavere end maksimalgrænsen. Ved at gange prisforskellen med mængden, der blev solgt af hvert enkelt medicinalprodukt i 14-dages-perioderne for Specialitetstaksten for Lægemidler i 2007, udregner analysen den samlede årlige besparelse.

Ved forskel i pakningsstørrelse (fx 95 stk. ift. 100 stk.) er der sket en forholdsmæssig omregning af besparelsen. Besparelsen er beregnet på baggrund af apotekets udsalgspris, dvs. den pris, forbrugeren og det offentlige totalt set må betale for varen (inkl. moms, ekskl. recepturgebyr). I undersøgelsen er der kun medtaget pakninger, der er i direkte konkurrence med hinanden, dvs. pakninger med næsten samme stk. antal.

Besparelsen er den samlede direkte besparelse for forbrugere og den offentlige sygesikring som følge af prisfaldene i løbet af 2007 i forhold til de fastfrosne maksimalpriser i august 2006.

Undersøgelsen omfatter ikke medicin, hvor der også findes generiske produkter (kopimedicin). Det er altså kun den prissænkende effekt fra parallelimporten, der er undersøgt.

Hvem står bag undersøgelsen?
Undersøgelsen er foretaget for Parallelimportørforeningen af Lægemidler af Medica-Consult, som ejes af direktør Carsten Hansen, tidligere direktør i Dansk Lægemiddel Statistik nu Dansk Lægemiddel Information (DLI MI). Medica-Consult er en konsulentvirksomhed med speciale i analyser af lægemiddeldata til medicinindustrien og med et omfattende kendskab til det danske lægemiddelmarked. Medica-Consult leverer blandt andet også analyser til Industriforeningen for Generiske Lægemidler.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Vestergaard

Viceadm. direktør, Lægemiddelindustriforeningen
MSc, økonomi (Aalborg Uni. 1995)

Anders Norstrand

Ejer, Casmacare, fhv. formand, Parallelimportørforeningen af Lægemidler
cand.merc.int. (SDU 1991)

0:000:00