Danske Skoleelever vil afskaffe eksamen

FOLKESKOLEN: Eksamen i 9. klasse skal afskaffes og erstattes med et halvt års projektarbejde, mener Danske Skoleelever. Fremragende ide, mener SF. Interessant, siger K, mens DF dumper ideen.
Væk med eksaminer i folkeskolen, som vi kender det i dag. Og ind med et halvt års projektarbejde, mener Danske Skoleelever.
Væk med eksaminer i folkeskolen, som vi kender det i dag. Og ind med et halvt års projektarbejde, mener Danske Skoleelever.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Alle landets folkeskolelever skal fremover ikke længere gå op til den normale eksamen i 9. klasse, men til gengæld bruge det sidste halve år af skolen på målrettet projektarbejde.

Det mener Danske Skoleelever, der i et markant opgør med den nuværende eksamen i folkeskolen vil "revolutionere" afgangsprøverne, skriver formanden Troels Boldt Rømer i et debatindlæg i Altinget.dk i dag tirsdag.

Eksamen i dag er forbundet med stor usikkerhed, fordi nervøsitet hæmmer præstationen, og desuden resulterer afgangsprøverne i, at det sidste halve år i 9. klasse ikke har noget reelt indhold, men udelukkende fokuserer på eksamen, mener elevorganisationen.

Afskaf de utidssvarende prøver
"Derfor lyder vores budskab nu: Få afskaffet de gamle utidssvarende afgangsprøver og indfør i stedet et projektforløb, der kan sikre eleven en brugbar evaluering og dygtiggørelse inden for både selvstændigt arbejde og gruppearbejde, samt sikre, at eleven får den fornødne viden til at kunne vælge den rigtige ungdomsuddannelse og komme videre efter grundskolen," skriver Troels Boldt Rømer.

Det er kreativt og godt tænkt, og det er en interessant kobling til ungdomsuddannelserne.

Charlotte Dyremose
Uddannelsesordfører for De Konservative

Det sidste halve år i 9. klasse skal derfor erstattes med projektorienterede afgangsprøver med forløb inden for de humanistiske/samfundsfaglige fag, de musiske/praktiske fag og de naturvidenskabelige fag. Desuden skal eleven fremlægge en sprogopgave over for en klasse i det land, der taler det pågældende sprog.

Radikal ændring
Og for at bygge bro til ungdomsuddannelserne skal 25 procent af projektforløbet foregå i samarbejde med en ungdoms- eller videregående uddannelse.

"Med denne radikale ændring af afgangsprøvesystemet kan vi sikre en mere sandfærdig og brugbar afgangsprøve, der kan forbedre vores uddannelsessystem drastisk," skriver Troels Boldt Rømer i debatindlægget.

Nytænkende og positivt
Pernille Vigsø Bagge, uddannelsesordfører for SF, er begejstret for ideen fra Danske Skoleelever.

"Det lyder rigtigt, rigtigt spændende og som noget nytænkende, og det er især positivt, at det kommer fra eleverne selv. Det er oplagt, at det er noget, som en uddannelseskommission vil kunne undersøge," siger Pernille Vigsø Bagge.

"Mere projektarbejde vil være positivt, fordi det afspejler den måde, som arbejdsmarkedet er indrettet på. Desuden vil bogligt svage børn kunne få gavn af det," siger Pernille Vigsø Bagge, der henviser til Aalborg Universitet, som med udpræget projektarbejde har en stor del mønsterbrydere.

Interessant med forbehold
De Konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose betegner ideen som kreativ og interessant.

"Det er kreativt og godt tænkt, og det er en interessant kobling til ungdomsuddannelserne. Det er jo det, vi forsøger med brobygningsforløb i 10. klasse. Men som jeg ser det, mister man et halvt års undervisning, og det kan vores læseplaner nok ikke klare. Så spørgsmålet er, om ideen kan bære, men det kan man få kloge folk til at undersøge," siger Charlotte Dyremose.

Livet er hårdt - lær det
Til gengæld er Martin Henriksen, DF's uddannelsesordfører, ikke vild med ideen om at afskaffe de nuværende eksaminer.

"Det bliver ikke med Dansk Folkepartis stemmer, for det lyder som genindførelse af gruppeeksamen og tværfaglige forløb, og det har vi dårlige erfaringer med på ungdomsuddannelserne," siger Martin Henriksen, der understreger, at folkeskolen også skal afspejle livets hårde sider.

"Vi laver ikke folkeskole for at være søde, men fordi eleverne skal lære noget. Desuden er det en af livets realiteter at være nervøs før en eksamen, og så er det måske meget godt, hvis eleverne lærer det i folkeskolen," siger Martin Henriksen, der dog gerne ser Danske Skoleelever til et møde på Christiansborg for at uddybe ideen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00