Partier: Pris på medicin kan ikke blive for høj

MEDICIN: Folketingspolitikerne afviser, at prisen på kræftmedicin kan blive for høj. De er imod, at medicin skal vurderes ud fra prisen per leveår.
Det skal ikke være op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, om medicin er for dyrt at bruge.
Det skal ikke være op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, om medicin er for dyrt at bruge.Foto: Colourbox.com
Maria Dalby
Sundhedsstyrelsen varsler nyt kursskifte, når det handler om at godkende nye lægemidler til kræftbehandling. Et udvalg skal vurdere, om den medicin, der skal godkendes til behandling, også giver nok leveår for pengene. Men det vil Folketingets sundhedspolitikere ikke være med til.

"Min vurdering er, at det her ikke skal handle om leveår. Medicin skal gives til dem, der har brug for det," siger Birgitte Josefsen, der er sundhedsordfører for Venstre.

Politikerne skal bestemme
Heller ikke hos DF er Liselott Blixt begejstret over udsigten til, at Sundhedsstyrelsen kan afvise en medicin, fordi den er alt for dyr i forhold til det, man får for den.

"Jeg mener ikke, at fordi en medicin er for dyr, så skal man ikke hjælpe. Det er som at sætte værdi på et menneskeliv."

Heller ikke SF går ind for, at det skal være prisen per leveår, der afgører, om en medicin er for dyr.

Fakta

Ifølge Amgros bruger de danske sygehuse ca. 1 mia. kr. på kræftmedicin. Mens de samlede danske sundhedsudgifter løb op i ca. 80 mia. kr. (kun offentlige udgifter).

I alt bruger danskerne ca. 13. mia. kr. på medicin på recept. Det vil sige, at udgifterne til kræftmedicin udgør 8 pct. af det samlede forbrug.

Hver tredje dansker rammes af kræft, og hver fjerde dør af kræft. Kræft er den sygdom, der dræber flest danskere, det har tidligere været hjerte-kar-sygdomme.

Avastin:
Det har indtil videre taget Sundhedsstyrelsen 14 måneder at afgøre, om Avastin skal bruges til standard behandling af danske lungekræftpatienter. Avastin koster ca. 57 mio. kr. om året. Et ekstra leveår vil således løbe op i 852.000 kr. Avastin forbedrer overlevelsen for ca. 60 pct. af lungekræftpatienterne med to måneder.

I Tyskland er 1500 i behandling med medicinen. Der er ca. 80 millioner tyskere, og det ville svare til, at 90-100 danskere skulle være i behandling med Avastin til lungekræft. Men ind til videre er der ingen i behandling med Avastin.


Kilde: Altinget/Dagens Medicin

"Det er helt i orden, at Sundhedsstyrelsen laver de her beregninger. Men når de er lavet, så må det altså være politikernes afgørelse, hvad der skal prioriteres. Og så må vi finde pengene til den behandling," siger Karl Bornhøft.

Og det synspunkt bakkes op af Dansk Folkeparti.

Vi er ikke blevet orienteret. Det er lidt mærkeligt, at vi skal høre om den her sag gennem medierne. Generelt mener jeg, at godkendelsen af lægemidler tager al for lang tid i Danmark.

Birgitte Josefsen
Sundhedsordfører for Venstre

"Det må være op til politikerne at bestemme det her, det er dem, der er valgt. I DF er vi garant for, at de, der er syge, kan få de tilbud, som der er."

Hun undrer sig over, at Folketingets Sundhedsudvalg ikke er blevet orienteret om Sundhedsstyrelsens arbejde.

"Vi er ikke blevet orienteret. Det er lidt mærkeligt, at vi skal høre om den her sag gennem medierne. Generelt mener jeg, at godkendelsen af lægemidler tager al for lang tid i Danmark," siger Birgitte Josefsen.

Vil vide at det sker
Alle tre sundhedspolitikere mener, at de skal inddrages, hvis der skal sættes nye kriterier op for, hvornår en medicin kan tages i brug, og de er utilfredse over, at de altså ikke er blevet hørt i den konkrete sag om Avastin, som Dagens Medicin skrev om i torsdags.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, har bedt sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) om at svare på, om han vidste, at det indtil videre har taget 14 måneder at få godkendt Avastin, og om han bakker op om tankegangen om, at prisen på et leveår kan være for høj.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar hverken fra sundhedsministeren eller Jens Peter Vernersen.

Dokumentation
Mundtligt § 20-spørgsmål til sundhedsministeren

Af Jens Peter Vernersen

Ministeren bedes oplyse, hvem der har ansvaret for en sagsbehandlingstid på over 14 måneder for godkendelse af den nye kræftmedicin Avastin, når medicinen allerede blev godkendt af det europæiske lægemiddelagentur i august 2007.

Finder ministeren ikke, at danske kræftpatienter skal have den bedste medicin, når medicinen kan forbedre overlevelsesmulighederne eller sikre en sygdomsfri overlevelsesperiode, og finder ministeren, at prisen pr vundne leveår kan være for høj.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00