Foghs succes handler om gensidig tillid

VENSTRE: Han stoler på sine folk. Og de stoler på ham. Så kort er opskriften for Anders Fogh Rasmussens (V) syv års succes som statsminister.
Foto: Hasse Ferrold
Maria DalbyNiels Th. Dahl
En minister under Fogh kan regne med fuld støtte. Hun kan regne med at blive bakket 100 procent op af sin chef - lige ind til det punkt, hvor støttepartiet DF ikke vil være med længere. Og det er en del af forklaringen på Anders Fogh Rasmussens succes.

Anders Fogh Rasmussen, der møder sit partibagland i næste weekend ved Vensters landsmøde i Herning, har i sin tid som statsminister fyret 9 ministre. Under den forrige statsministers 9 år ved magten røg der 17 ministre. Nyrup udnævnte i alt 44 ministre mod Foghs 29.

Hinandens modsætninger
Mens Nyrup er blevet kendt som statsministeren alting klæbede til, så har Fogh nærmest haft et usynligt skjold mod skandaler. Selv når stort anlagte reformer som dagpengereformen alligevel ikke lykkedes, så styrer Fogh udenom. Kritikken af ham bliver sjældent særlig insisterende. Det er som om, at hans modstandere godt ved, at det ikke kan betale sig at komme med kritik.

En embedsmand beskriver tiden under Nyrup som fustrerende. Ministrene blev fyret ved den første sag, og som minister kan man ikke undgå sager. Ens evne som politiker handler om, hvordan man tackler dem. Og på det punkt er Fogh væsentlig anderledes end Nyrup. Han stoler 100 procent på de folk, som han udnævner til ministre. Når en sag kører, så ved ministeren, at han har opbakning fra chefen, og det gør det lettere at ride stormen af. Sådan så det ud for både Birthe Rønn Hornbech og Lars Løkke Rasmussen det forgangende år.

Men Venstre går tilbage
Til trods for, at Venstres meningsmålinger viser et markant fald, og partiet kun ligger lige over 22 procent i vælgeropbakning, så er Anders Fogh fortsat danskernes foretrukkende minister. Manden er urørlig.

"Han er en enestående dygtig statsminister. Det tror jeg, vælgerne erkender. Han er en helt ekstraordinært dygtig politiker," siger Claus Hjort Frederiksen, beskæftigelsesminister, som bud på Foghs fortsatte succes.

"Anders følger jo med i alt. Han holder øje med at regeringsgrundlaget følges til punkt og prikke. Han har et overblik, og han har et projekt. Han repræsenterer Danmark på en god måde, og det tror jeg, at vælgerne er tilfredse med," siger Claus Hjort Frederiksen.

Arbejd arbejd
Anders Fogh Rasmussen er en helt igennem arbejdsom statsminister, men han formår også at få folk til at arbejde hårdt for sig.

"Der er ingen detailstyring fra statsministeren over for fagministerene. Han udstikker retningen, og så passer jeg ministeriet på min måde. Det giver en stor frihed," siger skatteminister Kristian Jensen. En frihed, som ministrene gerne vil leve op til ved at skaffe de resultater, som statsministeren beder om.

Kristian Jensen er en af de ministre, der ikke mangler rosende ord om sin chef. Anders Fogh er en dygtig leder, fordi han ligesom over for vælgerne lader sine minister vide, hvilken vej Venstre skal.

Ministerene trives under systemet, fordi Anders Fogh også er loyal over for deres beslutninger. Men man skal ikke tage fejl. Han er en hård leder, der kræver meget af sit ministerhold. Akkurat som han kræver meget af sig selv.

Usynlige fløjkampe
Det er ikke kun Anders Foghs fortjeneste, at Venstre er rykket fri af de værste fløjkampe. Venstre har en tradition for at fordele tingene lige, i hvert fald når det kommer til posterne i partiet. En minister beskriver det som en bevidst proces; hvis formanden er fra Jylland, så skal næstformanden være fra Sjælland.

Og et punkt, hvor det også er lykkedes for Anders Fogh at skabe ro, er spørgsmålet om hans arvtager.

"Det ligger helt fast, at Lars Løkke Rasmussen er partiets næste leder. Hans finansministertid vil vise, at han er kompetent til at løfte opgaven," siger Claus Hjort Frederiksen.

Og sådan har det været i mange år i Venstre, siden Uffe Ellemann-Jensen sad i formandsstolen og havde sin kronprins Anders Fogh Rasmussen klar.

Men roen i Venstre gælder ikke kun ministerrækkerne, også de menige folketingspolitikere forstår at gå stille med dørene. De ved, at kritik af partiets linje ikke får dem frem i geledderne.

Fogh forfremmer ikke uromagere eller folk, der forsøger at ruske op i tingene. Et generationsskifte skal komme som en naturlig ting.

Frygt eller respekt
Spørgsmålet er, om roen kommer af respekt for Fogh eller frygt for Fogh, spørger et medlem af Venstres folketingsgruppe retorisk.

Respekten kommer af, at Fogh har givet Venstre noget, som de aldrig har prøvet før - tre valgsejre i træk, ro i partiet og et støtteparti, der er med hele vejen, når blot deres indsats værdsættes. Spørgsmålet er så, om den ro kan vare evigt, for det er helt sikkert, at der er akkurat lige så mange ambitiøse folk i Venstres folketingsgruppe som i alle de andre, og de står på spring, hvis lederen skulle dumme sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00