I hælene på Mogensen & Kristiansen

REPORTAGE: Det politiske magasin Mogensen & Kristiansen er blevet en seer-succes. Altinget.dk har været med bag kameraet.
Optagelserne er i gang med Mogensen & Kristiansen.
Optagelserne er i gang med Mogensen & Kristiansen.Foto: Linea Sanderbo Kürstein/ Altinget.dk
Anders Agner PedersenLinea Sanderbo Kürstein

Det politiske magasin Mogensen & Kristiansen har i løbet af det forgangne år taget danskerne med storm.

Dynamikken mellem Nyrups gamle spindoktor Peter Mogensen og Foghs ditto Michael Kristiansen har weekend efter weekend fået tusindvis af danskere til at tænde for TV 2 News for at se, hvordan de to herrer giver den forgangne uge i dansk politik en tur i vridemaskinen.

En råkold torsdag morgen mødes de to herrer på en café i det indre København. Det er blevet en fast tradition, at de over en brunch gennemgår, hvad fredagens program skal handle om.

Torsdags-brunch
Peter Mogensen er første mand, der ankommer til caféen. Første kop kaffe bliver sat til livs, mens dagens udgave af hans egen avis, Politiken, bliver læst igennem.

Kort tid efter dukker Mikkel Thormann op. Han er uddannet journalist og har til opgave at lave de indslag, som skal vises i løbet af programmet.

Derefter ankommer produceren Henriette Marienlund. Hun skal hjælpe dem med denne uges program, da den normale producer Ulla Østergaard har ferie. Men det skal nok gå, forsikrer Peter Mogensen. "Henry", som han kalder hende, var producer på programmet, før Ulla Østergaard kom til, så der er ingen problemer der.

Michael Kristiansen er ikke dukket op endnu. Det undrer Mogensen en smule, for Kristiansen plejer at være nogenlunde til at passe tiden. Og nu, da den øvrige forsamling sidder bænket, klar til at gå i gang, griber Mogensen knoglen.

"Hva' så, Kristiansen? Hvor er du henne? Vi sidder her alle sammen og venter på dig." Et øjebliks stilhed, hvor Kristiansen får svaret på, hvorhenne i verden han befinder sig.

"Hvad mener du om den sviner, som Simon Emil (Ammitzbøll, red.) har været ude med? Jeg talte med Margrethe Vestager her til morgen. Helt glad er hun bestemt ikke. Nå, men du kommer bare ind af døren, Kristiansen. Vi sidder klar til at modtage dig," siger Mogensen.

To minutter efter ankommer Kristiansen. Lynhurtigt bestiller han en cafe latte, mens han prøver at få varmen. Det er tydeligt, at det ikke passer ham, at Vorherre har skruet ned for varmen.

Stille og roligt indleder de to herrer deres politiske ping-pong. Det er nu, at idéerne til programmet skal på bordet. Men inden de for alvor kommer i gang, skal der lige bestilles. De vipper mellem en Avignon- og en Yorkplatte. Valget ender med at falde på Yorkplatten, hvor æg, pølser og bacon får selskab af et par skriver melon og en friturestegt pandekage med hvid creme ovenpå. Det indledende formalia er overstået, og den store brainstorm kan begynde.

Morskab over Brian Mikkelsen
"Vi skal helt sikkert have noget med Brian Mikkelsen!" indleder Peter Mogensen. "Det er simpelthen for morsomt." Kristiansen nikker begejstret, mens han klukker af grin.

"Vores nye justitsminister har været undercover på Nørrebro. Så I ikke indslaget? Det var SÅ morsomt," griner Kristiansen. Mikkel Thormann noterer på sit papir, at det pågældende klip skal findes frem.

"Finanskrisen kommer vi altså heller ikke uden om," indleder Mogensen. Meget videre når han ikke, før Kristiansen sukker dybt. For er der noget, som de to herrer ikke deler syn på, så er det økonomisk politik.

"Man bliver så træt," lyder det fra Kristiansen. Men Mogensen kører videre. Den gamle økonom fra Finansministeriet mener ikke, at man kommer uden om det faktum, at verdensøkonomien er i krise. Ja, det kunne hele programmet faktisk handle om, hvis det stod til ham.

Kristiansen vil dog godt gå med på, at det naturligvis skal nævnes, men det skal ikke være det dominerende tema i programmet. Kristiansen prøver at komme videre til et andet emne, men Mogensen er ikke helt klar til at forlade emnet endnu. For det er virkelig noget, som optager ham. Og forarger ham.

Middelbegavede egern
"Tænk engang. Selv et middelbegavet egern kan forstå, at man er nødt til at samle forråd ind til koldere tider. Det er sgu da utroligt, at den ikke rigtig er trængt ind hos almindelige mennesker," funderer Mogensen.

Ideen har fra starten været, at vi er i hvert vores ringhjørne. Peter er ekspert i den røde blok, og jeg er ekspert i den blå blok. Derfor er vi altid meget opmærksomme på, at der skal være en kant imellem os. Programmet lever af, at vi er uenige.

Michael Kristiansen
Kommunikationsrådgiver
Kristiansen morer sig over klaphatten fra DBU.
Kristiansen morer sig over klaphatten fra DBU. Foto: Anders Agner Pedersen/ Altinget.dk

Hans alternative billedsprog giver anledning til stor morskab blandt de andre. Især Henriette Marienlund ler højlydt over Mogensens analyse, mens hun skriver den ned. For det er en god pointe, som passer godt ind i programmets generelle tone, så den skal med.

Kristiansen har også et emne, som han meget gerne vil have med i programmet. Hans tidligere arbejdsgiver, Anders Fogh Rasmussen, har været en tur i Afghanistan, hvilket ifølge Michael Kristiansen er et af de bedste spin, han længe har set.

Godt spin af Fogh
"Det er helt ude af proportion. TV 2-korrespondenten, der var med på turen, gik helt i selvsving. Han nærmest roste statsministeren for hans heltemod, fordi han havde været så tæt på fronten. Det er positiv journalistik af værste skuffe, men det er godt gået af Ulveman (Foghs nuværende spindoktor, red.)," siger Kristiansen.

Tænk engang. Selv et middelbegavet egern kan forstå, at man er nødt til at samle forråd ind til koldere tider. Det er sgu da utroligt, at den ikke rigtig er trængt ind hos almindelige mennesker.

Peter Mogensen
Redaktionschef, Politiken
Redaktionsmøde inden optagelserne.
Redaktionsmøde inden optagelserne. Foto:

Mogensen er enig. Det er så godt spin af Statsministeriet, at der i Mogensens terminologi bør være otte flasker Barolo rødvin på vej til den pågældende korrespondent som tak for et godt indslag. Men Mogensen stopper ikke her. Han har nemlig nogle vildere planer med indslaget end Kristiansen.

"Vi skal have hjelme på, når vi fortæller om det! Kan du ikke se det for dig, Kristiansen?" spørger Mogensen begejstret. Det kan Kristiansen ikke helt, men han kan godt se den generelle komik i situationen. Og han mener bestemt, at den skal have fuld hammer.

"Fogh har været overcover i Helmand, mens Brian Mikkelsen har været undercover på Nørrebro," gnækker han, mens Mikkel Thormann flittigt noterer.

Som et gammelt ægtepar
Et kort øjeblik går der en engel gennem caféen, og stilheden sænker sig omkring bordet. Den bliver dog hurtigt brudt af Peter Mogensen.

"Sig mig lige en gang, hvad er det her for noget hvidt snask, der ligger oven på min pandekage?" spørger han med slet skjult undren i stemmen.

"Det er en eller anden form for fromage. Det har du altså fået mange gange før," svarer Kristiansen. Et kort øjeblik lyder de som et gammelt ægtepar. De finder dog hurtigt tilbage på det politiske spor.

Spliden i R bliver vendt én gang mere, den nye tænketank CEVEA får et par ord med på vejen, og også ombudsmanden bliver rundet. Sidstnævnte emne finder Kristiansen dog ikke så relevant. Han har svært ved at se, hvad der er af nyt, som kan interessere seerne. Og så gider han snart ikke tærske mere rundt i EF-domstolen.

Ikke et ord mere om Metoc-dommen
"Jeg kan ikke holde ud at høre dig sige Metoc-dommen én gang til i vores program," siger han til Mogensen.

Derfor enes de to makkere om, at det ikke er værd at nævne, og at CEVEA bare skal have en hurtig bemærkning med på vejen. Det er ikke de vigtigste begivenheder i denne uge. Uroen i den radikale gruppe får lov til at komme med. Men det er mest, fordi de begge finder det komisk, at Simon Emil Ammitzbøll sender en sviner afsted mod sin partiformand og derefter rejser til New York.

"Det er en festlig salut til den radikale leder på vej op i flyveren," smiler Mogensen og ryster på hovedet over angrebet, som han synes virker temmelig malplaceret.

Så langt, så godt
Henriette Marienlund opsummerer. De forskellige brikker skal sættes sammen, så de kan blive klargjort til næste morgen, hvor programmet skal optages.

"Det har været en fantastisk uge i dansk politik," indleder Mogensen. "Ja, vi er vist ved at være i hus," istemmer Kristiansen og går over for at betale regningen. Kvartetten bryder op og aftaler at mødes den næste morgen klokken 9.00 på Teglholmen, hvor TV 2 News har til huse.

De sidste forberedelser og to klaphatte
Nøjagtigt som om torsdagen er Peter Mogensen første mand på pinden, da det lille team fredag morgen mødes i News-studierne i det sydlige København. Han hyggesnakker lidt med Henriette Marienlund om en analyse, han har skrevet i dagens Politiken.

Kort tid efter dukker Michael Kristiansen op. Han bladrer to minutter i dagens aviser, inden han går i sminken. Mogensen slutter sig til ham, og få minutter efter er de to herrer klar til den sidste gennemgang af dagens program, før de går i studiet.

Det uformelle møde finder sted i sofaarrangementet uden for studiet, hvor programmet optages. Michael Kristiansen er meget koncentreret. Han gider ikke spilde tiden. Det gider Mogensen for så vidt heller ikke, men han lader sig alligevel distrahere af et par sms-beskeder, som flittigt tikker ind på mobilen. Få øjeblikke efter lader de sig begge distrahere. Der er nemlig kommet pakker til dem fra Dansk Boldspil Union, som de i det foregående program har haft under behandling i forbindelse med spillernes boykot af pressen.

Kasserne viser sig at indeholde et par klaphatte samt et to sider langt brev fra DBU's kommunikationschef Lars Berendt, som ønsker at slå et par ting fast over for de to studieværter. De tager dog kritikken med ophøjet ro. Selv om det næppe var hensigten, så finder de det ganske komisk, at deres bemærkninger har givet anledning til, at DBU har brugt tid på at skrive et to sider langt brev til dem.

Det hele skal dog ikke gå op i klaphatte. De sidste finjusteringer af manuskriptet bliver foretaget, inden de er klar til optagelser. Henriette Marienlund giver dem besked fra redigeringslokalet om, at de skal holde sig klar.

I studiet
"Væk med brillerne, Kristiansen," lyder det kækt fra Mogensen. "Ellers tror folk bare, at du er svagtseende," griner han. Og sådan skulle det jo nødigt gå, så brillerne ryger tilbage i inderlommen.

Et øjeblik senere lyder den indledende jingle, som indleder programmet. Mogensen lægger for.

"Nørrebro bløder, økonomien brænder, og..." Længere når han ikke, før han bliver stoppet. Mogensen har byttet om på ordene. Det er Nørrebro, der brænder, og økonomien, der bløder.

Besværlige b'er
"Det er sgu også besværligt med alle de b'er," forsvarer Mogensen sig over for Kristiansen, der griner af makkerens ordkvaler.

Efter et par forsøg lykkes det dog at få indledningen i kassen, og programmet kan køre videre. Og så går det ellers stærkt. Nærmest uden pauser bliver resten af programmet optaget, og i løbet af 40 minutter er det 25 minutter lange program i kassen. Næsten i hvert fald. Afslutningen skal lige tages én gang til. Det korte ophold i optagelser giver anledning til et øjebliks spontanitet. Klaphattene skal med i afslutningen.

"Det har været en fantastisk uge i dansk politik. Den gode nyhed er som altid, at næste uge bliver langt bedre. Det var alt fra Mogensen." "Og Kristiansen."

Rulleteksterne kører over skærmen, og klaphattene bliver hevet frem og får et par bemærkninger med på vejen. Inden programmet går i sort, når Mogensen at få sendt en hilsen ind til Statsministeriet om, at de meget gerne modtager gaver, og at Barolo-rødvin vil være velset.

Man skal aldrig tage hat på
Optagelserne er overstået. Mogensen står og smågriner af klaphattene, som altså fik lov til at komme med i programmet, men som dog ikke blev taget i brug af de to værter.

"Man skal aldrig tage hat på," siger Kristiansen med henvisning til, at Mogensens gamle chef, Poul Nyrup Rasmussen, i sin tid optrådte med en cykelhjelm, der ikke helt passede ham.

Med et veloverstået program i kassen sætter Mogensen og Kristiansen sig til rette i kantinen, hvor de over en kop kaffe funderer over programmet i sin helhed.

Vi er i hver vores ringhjørne
"Idéen har fra starten været, at vi er i hvert vores ringhjørne. Peter er ekspert i den røde blok, og jeg er ekspert i den blå blok. Derfor er vi altid meget opmærksomme på, at der skal være en kant imellem os. Programmet lever af, at vi er uenige," indleder Kristiansen.

"Det er dog ikke sådan, at vi skal være uenige for enhver pris. Det er ikke det, der er pointen. Pointen er, at vi skal se en problemstilling blive foldet ud fra to sider på en pædagogisk og behagelig måde," supplerer Mogensen og uddyber:

Uventet stor succes
"Det sjove er, at de ting, som Michael og jeg siger i programmet, er noget, som der bliver spekuleret i den efterfølgende uge på Christiansborg. Men vi kan vist roligt fastslå, at der ikke var nogen af os, der havde regnet med, at der ville være så mange, der ville se det her program," siger Peter Mogensen og henviser til, at der i den forgangne weekend var 250.000 danskere, der så programmet.

"Det er helt vildt, når man tænker på, at TV 2 News havde sat en overligger på 100.000 seere for, hvad der ville være en succes," fortsætter Kristiansen.

Legen er stadig ganske underholdende
Hvor længe, de bliver ved med at lave programmet, har de endnu ikke taget stilling til - eller fået nogen viden om fra TV 2's ledelse. Men det er dog sikkert, at der ikke er noget, der hedder Mogensen & Kristiansen om ti år.

"Nu kører vi foreløbig året ud, som vi har kontrakt på," starter Mogensen, og lader Kristiansen tage over:

"Vi bliver ved så længe, vi synes, det er sjovt. Men der er en grænse for alt. Kunsten er at stoppe, mens legen er god, men indtil videre er legen ganske underholdende, så mon ikke, at vi bliver ved lidt endnu?" smiler Kristiansen, mens han rejser sig fra bordet for at smide det tomme kaffekrus i skraldespanden. Endnu en uge i dansk politik er overstået for Mogensen og Kristiansen. Og skal man tro Peter Mogensen, så bliver næste uge langt bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mogensen

Direktør, Kraka & Kraka Advisory
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991)

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00