Tvangsudsættelser udløser kritik af Karen Jespersen

TVANGSUDSÆTTELSE: Siden velfærdsminister Karen Jespersen (V) lovede at begrænse tvangsudsættelser af lejere, er tallet steget markant. Partifælle Eyvind Vesselbo finder udviklingen "fuldstændig uacceptabel".
Antallet af lejere, der bliver sat på gaden, stiger - selv om velfærdsministeren har bebudet det modsatte.
Antallet af lejere, der bliver sat på gaden, stiger - selv om velfærdsministeren har bebudet det modsatte.Foto: www.colourbox.com

Af Øjvind Hesselager og Ida Skytte 

På trods af, at velfærdsminister Karen Jespersen (V) i efteråret 2007 proklamerede i medierne, at tvangsudsættelser af blandt andre børnefamilier er "uacceptabelt i et moderne samfund, og det skal ikke forekomme", er antallet af tvangsudsættelser steget markant.

Den negative udvikling har længe vakt vrede i oppositionen og får nu også Karen Jespersens partifælle Eyvind Vesselbo (V), som sidder i Folketingets Boligudvalg, til at bedrive selvkritik på regeringens vegne.

"Der er en stigning i antallet af tvangsudsættelser. Problemet er ikke løst. Det er blevet værre," siger Eyvind Vesselbo.

Fakta

Det nationale forskningscenter for velfærd, SFI, frigav i marts 2008 den første danske rapport om tvangsudsættelserne, og konkluderede blandt andet, at:

  • Lejere, der er blevet sat ud af deres bolig, tilhører samfundets lavindkomstgruppe.

Stigningen i tvangsudsættelser skyldes ikke mindst øget samfundsmæssig polarisering.

Konsekvenserne af tvangsudsættelse er blandt andet:

  • Familieopløsning
  • At børn skal skifte skole
  • Hjemløshed - op mod hver fjerde har ikke en bolig et år efter udsættelsen.


Hovedgrupper af udsatte:

  • Lønmodtagere
  • Unge og personer uden uddannelse
  • Enlige mænd og enlige mødre
  • Kontanthjælpsmodtagere
  • Arbejdsløse
  • Etniske minoriteter

Kilde: SFI

50 procent stigning
I perioden fra 2004 til første halvår 2008 er antallet af tvangsudsættelser steget med næsten 50 procent. Og ser man alene på perioden siden velfærdsministerens løfte, er godt 1900 blev sat på gaden de første seks måneder af 2008. Holder den udvikling, vil tallet være steget 13 procent det seneste år.

"Det er fuldstændigt uacceptabelt, at folk skal sættes på gaden. Det er ikke en løsning. Ud over de menneskelige konsekvenser, så tror jeg også, at det er dyrere for samfundet," siger Eyvind Vesselbo og understreger, at der allerede er sat nye initiativer i gang, og at regeringen langt fra er ene om ansvaret.

Det er fuldstændigt uacceptabelt, at folk skal sættes på gaden. Det er ikke en løsning. Ud over de menneskelige konsekvenser, så tror jeg også, det er dyrere for samfundet.

Eyvind Vesselbo
Medlem af Boligudvalget for Venstre

Karen Jespersen påpeger i en skriftlig kommentar til Altinget.dk, at hun holder sit løfte gennem det lovforslag, som Folketinget i øjeblikket behandler:

"Lovforslaget koster cirka 50 millioner kroner årligt, fordi det forpligter kommunerne til at hjælpe borgerne på et tidligere tidspunkt. Desuden er vi også enige om at følge problemet tæt med henblik på at gribe tidligere ind," lyder det.  

S: Regeringen mangler strategi
Tonen i oppositionen er hård over for velfærdsministeren.
"Det er en social katastrofe at blive sat ud af sin lejebolig. I et velfærdssamfund som det danske skal og bør vi forhindre det," siger boligordfører Thomas Jensen (S), der påpeger, at en tredjedel af de tvangsudsatte er på kontanthjælp, og næsten 40 procent ryger på gaden, fordi de er blevet ledige.

Thomas Jensen har stillet en række samrådsspørgsmål til velfærdsministeren i Folketingets Boligudvalg om problemet. Han er skuffet efter mødet, der fandt sted tirsdag den 20 januar.

"Velfærdsministeren har overhovedet ingen forebyggende strategi på området. Hun vil ingenting gøre for at vende udviklingen," sammenfatter Thomas Jensen, der især peger på, at børn bliver uskyldige ofre, når de voksne ikke har styr på økonomien.

"Tvangsudsættelser har meget store konsekvenser for børnene. De skal skifte skole og finde nye kammerater."

Velfærdsministeren er enig i, at man kan undgå udsættelser af børnefamilier - det skal ske ved at inddrage kommunerne tidligere:

"Men det er klart, at man ikke kan forvente en kommunal indsats, hvis kommunen ikke er bekendt med, at en udsættelsessag er under udvikling. Det er netop af denne grund, at vi nu sikrer, at kommunen underrettes om udsættelsessager senest, når sagen går til fogedretten."

K: Styr på familiernes økonomi
Boligordfører Knud Kristensen (K) afviser, at det alene er politikernes ansvar, at så mange bliver tvangsudsat.

"Den pågældende spiller skal også med," siger han med henvisning til, at de ramte familier i højere grad selv skal tage ansvar for deres økonomi.

"Kommunen kan hjælpe familierne med at gennemregne økonomien, så familien kan se, om den bor det rigtige sted. De pågældende skal have en lejeudgift, der passer til den indtægt, de har," siger Knud Kristensen.

Han peger blandt andet på, at det er meget dyrere at bo i byernes centrum end i udkanten.

"Folk må flytte derhen, hvor de har råd til at bo," siger han.

Du mener ikke, at det kunne være en løsning for nogle af familierne, at de kunne få øget økonomisk støtte?

"Nej, det løser ikke noget. De har for mange udgifter i forhold til deres indtægter," siger han - og affejer dermed også Thomas Jensens kritik af velfærdsministeren.

"Mange mennesker køber forkert ind og har for store tv-pakker og for stort forbrug. Det er det, man skal se på."

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, vil gerne understrege, at partiets holdning er, at der i høj grad bliver taget hånd om problemet.

"Ingen denne regering kom til, blev det ikke opgjort, hvor mange der blev sat ud. Det var slet ikke på dagsordenen," hun.

"Vi har sat SFI til at lave en rapport på baggrund af det her, og vi har taget det med i sats-puljeforhandlingerne, fordi vi synes, at det er et utrolig vigtigt område. Og et af de centrale punkter i rapporten viser, at det ikke har noget at gøre med økonomi - 40 procent af de udsatte er lønmodtagere," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Knud Christensen

Fhv. adm. direktør, Amagerbanken
Statsaut. revisor

Karen Jespersen

Redaktør, Den Korte Avis, fhv. minister (S og V), fhv. MF (S og V)
cand.mag. i historie og arkæologi (Københavns Uni. 1977)

0:000:00