Rigsrevisionen snart klar med notat om nationale test

FOLKESKOLEN: Få dage før de nationale test sættes i gang til næste år, vil Rigsrevisionen fremlægge en omfattende undersøgelse af testene.
Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Efter svære børnesygdomme, flere års udsættelser og masser af modstand skal de nationale test efter planen sættes i gang på landets skoler mandag den 15. februar næste år.

Men blot fem dage før, den 10. februar, kan de nationale test løbe ind i alvorlige vanskeligheder. På netop den dag klokken 13.00 vil Rigsrevisionen nemlig offentliggøre en større undersøgelse af testene, og efterfølgende er det så op til statsrevisorerne at komme med større eller mindre kritik af regeringen og Bertel Haarders håndtering af projektet med de nationale test.

Det var Statsrevisorerne, der i marts bad Rigsrevisionen om at vurdere, om der var grundlag for at lave en egentlig undersøgelse af testene på baggrund af de mange afvigelser fra tidsplanen og om budgettet vil kunne holde sig inde for rammen på 110 millioner kroner.

De nationale test er et højrisikoprojekt
Og rigsrevisor Henrik Otbo besluttede kort efter at gennemføre en større undersøgelse af forløbet omkring de nationale test. Beslutningen blev truffet på baggrund af, at "projektet stadig må vurderes som et højrisikoprojekt - særligt hvad angår tid, bevilling og kvaliteten af testene. Jeg finder derfor, at det er væsentligt, at Rigsrevisionen undersøger projektet for derved bl.a. at kunne vurdere, om Undervisningsministeriet varetager dets opgaver i forbindelse med projektet tilfredsstillende," skrev Henrik Otbo i et notat til statsrevisorerne om sin undersøgelse.

Fakta

Sådan en "næse" kan Bertel Haarder og de nationale test få:

Det er Statsrevisorerne, der afgiver bemærkninger om Rigsrevisionens undersøgelser, og det kan være kritik af ministre, ministerier og styrelser.

Sådan ser Statsrevisorernes karakterskala ud:

-finder det meget/særdeles positivt
-finder det positivt
-finder det tilfredsstillende/er tilfredse med
-påpeger/ understreger/ henstiller/ forventer
-beklager/ finder det bekymrende/ foruroligende
-finder det utilfredsstillende/ er utilfredse med/ og indskærper
-kritiserer/ finder kritisabelt/ kritiserer skarpt/ og indskærper
-påtaler/ påtaler skarpt
-påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på


Kilde: Statsrevisionen

Det var især socialdemokraternes statsrevisor Mogens Lykketoft, der pressede på for en undersøgelse og partifællen og uddannelsesordfører Christine Antorini var også godt tilfreds med, at der blev sat ekstra kritisk lys på de nationale test.

"Vi er temmelig bekymrede for, at dette projekt ryger af sporet. Det skal kigges efter i sømmene. Målet er at få et overblik over, om projektet er helt urealistisk, eller hvad der skal til, for at det bliver gennemført," sagde Christine Antorini den gang.

Projektet må stadig vurderes som et højrisikoprojekt - særligt hvad angår tid, bevilling og kvaliteten af testene.

Henrik Otbo
Rigsrevisor

Haarder skal forholde sig til kritikken 
Rigsrevisionen vil blandt andet undersøge, om Undervisningsministeriets styring af projektet har været tilfredsstillende, ligesom undersøgelsen vil indeholde vurderinger af, om Undervisningsministeriet vil kunne overholde den nuværende tidsramme og budgettet for de nationale test.

Uanset udfaldet skal Bertel Haarder forholde sig til Rigsrevisionens bemærkninger, og inden for to-fire måneder skal han sige, hvad han vil gøre ved det, som Rigsrevisionen måtte kritisere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00