Uenighed i Venstre om GDA

GDA: Mens regeringen officielt går ind for nyt EU-ernæringsmærke, har partiets egen europaparlamentariker Niels Busk stillet forslag om at fjerne det.
Europaparlamentariker Niels Busk (V) kan se frem til en henvendelse fra fødevareministeren, efter at han har stillet forslag om at fjerne det nye ernæringsmærke GDA fra EU-forslag.
Europaparlamentariker Niels Busk (V) kan se frem til en henvendelse fra fødevareministeren, efter at han har stillet forslag om at fjerne det nye ernæringsmærke GDA fra EU-forslag.
Ida Skytte

Europaparlamentariker Niels Busk (V) har i strid med regeringens linje foreslået at fjerne GDA-mærket fra EU-Kommissionens forslag.

Han skriver i et nyhedsbrev fra januar, at han bliver mere og mere skeptisk over for mærkningen, og at han derfor har stillet et ændringsforslag til miljøudvalget om, at det helt udgår.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen under sig over partifællens initiativ. For hvad nu, hvis hans forslag rent faktisk går igennem?

"Det vil være rigtig ærgerligt," lyder hendes reaktion.

Jeg var ærlig talt ikke klar over, at han havde stillet det ændringsforslag, så det vil jeg nu tage op til en drøftelse og høre hans argumentation.

Eva Kjer Hansen (V)
Fødevareminister

"Det er et spørgsmål om, hvorvidt man synes, at det er bedst ikke at regulere på portionsstørrelserne i GDA, eller om man slet ikke vil have en regulering. Uanset hvad er GDA'en der," siger ministeren, der understreger, at hun går ind for regulering - for forbrugerens skyld.

Tager sagen op med Busk
Niels Busk kan nu se frem til en henvendelse fra fødevareministeren.

"Jeg synes, at jeg har gjort en del for at give udtryk for, hvad regeringens holdning er i den her sag - nemlig at GDA skal være frivillig - men at der er behov for regulering," siger Eva Kjer Hansen.

"Jeg var ærlig talt ikke klar over, at han havde stillet det ændringsforslag, så det vil jeg nu tage op til en drøftelse og høre hans argumentation."

Forslaget har allerede været til afstemning i forbrugerudvalget (læs mere i dette nyhedsbrev), men her var der ikke konkret stillet ændringsforslag om helt at fjerne GDA-mærkningen fra EU-Kommissionens udspil - så først med Niels Busks initiativ får parlamentarikerne en chance for at dømme den ude.

Det er dog ikke kun Busk, der har stillet forslaget - blandt andre har også de danske socialdemokrater foreslået at tage GDA helt ud af forslaget.

Dokumentation

Uddrag fra Niels Busks nyhedesbrev fra uge 2: 

Jeg har fremsat en del forslag i landbrugsudvalget, hvor der er fremsat knapt 300 ændringsforslag og valgte at fremsætte yderligere 3 i miljøudvalget. Dels ønsker jeg, at der skal være produktionsdato på fødevarer og dels bliver jeg mere og mere skeptisk over for GDA-mærkningen, som Kommissionen forslår skal være obligatorisk. Jeg har fremsat et ændringsforslag om, at det helt udgår.

DET DREJER SIG OM, AT FØDEVARER skal mærkes i forhold til en portionsstørrelse, hvor der mærkes ud fra det daglige indtag for en 40-årig kvinde med et moderat fysisk aktivitetsaktivitetsniveau. Og så kan alle andre bare gisne om, hvad deres behov er. Idéen om at man kan se, hvor stor en portion er, og dermed regne ud at man spiser for meget, hvis man spiser mere end det, er udmærket, men jeg bliver mere og mere overbevist om, at denne mere opdragende rolle ikke skal ske via mærkning.

EKSEMPELVIS ER EN HALV LITER COLA fastsat til to portioner, men stort set alle halv liters flasker konsumeres af en person, og spørgsmålet er, om man kan ændre på det ved at skrive på flasken, at det svarer til to portioner. Jeg tror det ikke. Derimod tror jeg, at forbrugeren kigger på tallene og drikker hele colaen, som de plejer. Hvis man så sidestiller tallene for en cola med tallene for mælk, vil det fremstå som om cola er lige så sundt eller endda endnu sundere end mælk - og så er det jo vildledning, vi er ude i. Forslaget forventes vedtaget i plenum i maj, som det sidste inden Parlamentet går til valg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00