Flertallet glæder sig over Ritts exit

OVERBORGMESTER: Da hun kom til, var begejstringen stor blandt mange. Men stemningen er vendt – og i dagens medier hilses Ritts afgang velkommen.

Konklusionen er, at der næsten intet bliver at huske fra Ritt Bjerregaards knap fyrre år i politik på trods af, at hun i næsten alle årene har bevæget sig på netop de niveauer, hvor det faktisk er muligt at gøre en forskel.

Niels Krause-Kjær
Politisk kommentator
Ritt Bjerregaard (S) vandt overbevisende titlen som overborgmester tilbage i 2005. Med over 60.000 personlige stemmer var hun ikke alene vælgernes darling, også aviserne var glade for den nye overborgmester.

Nu er billedet vendt - og Ritt Bjerregaards eftermæle bliver af lederskribenter, politiske kommentatorer og bloggere malet med dystre farver.

Den rigtige overborgmester
Det startede ellers med en bred vifte af lovprisninger af den nyvalgte overborgmester i 2005. Selv Berlingske Tidendes forhenværende chefredaktør, Niels Lunde, var begejstret over den socialdemokratiske veterans tiltræden:

"København fik den rigtige overborgmester. Ritt Bjerregaard blev en suveræn vinder, og det er godt," skrev han.

Men i dagens avis har piben fået en noget anden lyden:

"Hun og Socialdemokraterne står til en historisk øretæve ved kommunalvalget til november, og årsagen til dette dyk i borgernes agtelse kan ikke ene og alene tilskrives de politiske og administrative strukturer i København. Ritt Bjerregaard bærer som overborgmester siden 2006 et væsentligt personligt ansvar for, at København i al for høj grad har stået stille i denne periode."

En parentes
Og Berlingske Tidende står ikke alene med kritikken - langt de fleste af dagens aviser ser positivt på overborgmesterens farvel.

Information roser Ritt Bjerregaards timing, men leverer samtidig en sønderlemmende kritik af hendes tid som leder af hovedstaden i en leder med overskriften "En parentes".

"Det var et ualmindeligt klogt valg om ikke at genopstille, som overborgmester Ritt Bjerregaard i går meddelte offentligheden. Klogt for hende selv, klogt for hendes parti og ikke mindst klogt for København," kan man læse i dagens leder, skrevet af medredaktør Bent Winther.

På trods af kritikken har avisen dog også ros til overs for Bjerregaard som politisk person og forbillede:

"Hun kan trække sig fra politik og se tilbage på en helt ekstraordinær politisk karriere, hvor hun har stået som forbillede for en hel generation socialdemokratiske kvinder."

End ikke en parentes
Hårdere i mælet er politisk kommentator Niels Krause-Kjær, der på sin blog ræsonnerer, at Ritt Bjerregaards eftermæle nærmest er ikke-eksisterende:

"Konklusionen er, at der næsten intet bliver at huske fra Ritt Bjerregaards knap fyrre år i politik på trods af, at hun i næsten alle årene har bevæget sig på netop de niveauer, hvor det faktisk er muligt at gøre en forskel. Intrigerne, magtkampene, de sporadiske debatter og provokationerne bliver hurtigt glemt. Tilbage er ... intet."

Ritt har skuffet
Kristeligt Dagblad er også harsk i kritikken af overborgmesteren. Chefredaktør Erik Bjerager peger i dagens leder på, at særligt sagen om de lovede billige boliger har sat sit præg på Bjerregaards eftermæle:

"Som overborgmester har hun skuffet. Hendes uindfriede valgløfte om lavprisboliger til hovedstadens indbyggere blev symbol på politisk vælgersvigt, som hun ikke har kunnet ryste af sig. Hendes popularitet er styrtdykket, og hvis hun havde besluttet at stille op til kommunalvalget i november, ville hun løbe den risiko at miste overborgmesterposten."

Ritt består på ét punkt
Kommunikationsrådgiver og blogger på berlingske.dk, Joachim Sperling, giver Ritt Bjerregaard karakterer - og ender med et par bundkarakterer, men også et par på det jævne. Kun i én kategori høster overborgmesteren topkarakter, nemlig spin og snak. Men består, det gør hun:

"Jeg mener faktisk, at Ritt har bestået, selvom det ikke har været prangende," skriver han.

Ritt har skabt fornyet interesse for kommunalpolitik
Eneste avis, der ikke hilser overborgmesterens exit velkommen, er Politiken.

"Ritt Bjerregaard har fyldt meget i de seneste fire år. Med sin kontroversielle personlighed har hun skabt fornyet interesse for kommunalpolitik. Ritt Bjerregaard vil som én af de få politikere - som alle danskere er på fornavn med - blive savnet for sin evne til at mobilisere vælgerne ved at gøre sig selv til centrum for vigtige debatter om for eksempel folkeskolen eller billigere boliger."

Selvgode kommentarer
Tilbage sidder Søren Pind (V), medlem af Folketinget og Ritts modkandidat i 2005, og undrer sig over kommentarerne i medierne:

"Jeg bliver lidt gal over alle disse selvgode kommentarer, vi ser i medierne i disse dage. Ja, jeg bliver også sur på egne vegne i relation til 2005. Men egentlig gør jeg det også på hendes vegne (...). For hun har aldrig lagt skjul på sine arbejdsmetoder, hun har altid sag hvad hun ville gøre, og hun har altid - ALTID - været kendt for at så splid hvor hun var," skriver Søren Pind på sin blog.
Dokumentation

BLÅ BOG:

Jytte Ritt Bjerregaard

Født 19. maj 1941, København.

Lærereksamen fra statsseminariet på Emdrupborg, København,1964.

Gift med historikeren Søren Mørch, 1966.

Valgt til Folketinget i Otterupkredsen, 1971.

Undervisningsminister, 1975-1978.

Socialminister, 1979-1981.

Formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, 1981-82 / 1987-1992.

EU-kommissær for miljø, 1995-1999.

Fødevareminister, 2000­2001.

Valgt til spidskandidat til overborgmesterposten i København.

Overborgmester i København 2006-2009.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ritt Bjerregaard

Fhv. minister (S) & MF, fhv. EU-kommissær, fhv. overborgmester, København
lærer (Emdrupborg 1964)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Niels Lunde

Chefredaktør, Dagbladet Børsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1988)

0:000:00