Hvem bliver den nye Ritt?

SPEKULATIONER: Ritt Bjerregaards exit fra Københavns Rådhus betyder, at nye mulige kandidater vejrer morgenluft. Men hvem står egentlig til at blive den næste overborgmester i hovedstaden?
Der foregår i øjeblikket store spekulationer om, hvem der skal træde i Ritt Bjerregaards fodspor.
Der foregår i øjeblikket store spekulationer om, hvem der skal træde i Ritt Bjerregaards fodspor.

Ritt Bjerregaards farvel til politik åbner op for mange overvejelser omkring, hvem der skal overtage hendes plads som overborgmester.

Med tanke på, at Københavns Kommune i over hundrede år har været socialdemokratisk ledet, må man anse det som sandsynligt, at den næste overborgmester også vil komme fra det gamle arbejderparti - men bortset fra det, er spillet åbent, og de mulige kandidater til titlen som spidskandidat for Socialdemokraterne er mange.

Altinget giver her et bud på mulige kandidater til jobbet som overborgmester.

Den unge
<img align="left" src="@nyimg=4639@" />Den 25-årige statskundskabsstuderende Anne Vang Rasmussen sidder i en vigtig position som politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation. Hun sidder på nuværende tidspunkt i teknik- og miljøudvalget samt økonomiudvalget.

I Politiken vurderer man i dagens leder, at Anne Vang Rasmussen er "intelligent, men for ung", og man anser det ikke for sandsynligt, at hun kan overtage den vigtige post.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra den unge socialdemokrat.

Den erfarne
<img align="left" src="@nyimg=4640@" />Den 35-årige antropolig Jakob Hougaard er på nuværende tidspunkt den eneste officielle kandidat til posten som overborgmester. På nuværende tidspunkt sidder han som borgmester for beskæftigelses- og integrationsområdet.

Politiken.dk anser dog Hougaard for at være en svag erstatning for Ritt Bjerregaard. Han er "(...) hverken lykkedes som borgmester eller trængt igennem som en personlighed, der favner København," skriver avisen.

Resten af gruppeledelsen
Udover Anne Vang og Jakob Hougaard sidder Ikram Sarwar og Jesper Christensen også i socialdemokraternes gruppeledelse på Københavns rådhus. Alle disse betegnes af Ritt Bjerregaard som værende "fremragende borgmesterkandidater", men de to sidstnævnte synes ikke at få meget opmærksomhed i eksperternes spekulationer.


Den venstreorientede 
<img align="left" src="@nyimg=4641@" />Den tidligere SF'er, Christine Antorini, der har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne siden 2005, nævnes af flere socialdemokrater som en mulig kandidat til posten. Hun er skolepolitisk ordfører, og anses på grund af hendes tidligere fortid i SF, som en del af den røde fløj i partiet.

Selvom hun ikke har nogen kommunalpolitisk erfaring, vil hun ifølge formanden for den socialdemokratiske kreds i Københavns Indre By, Eskild Dahl Pedersen, være "den ypperste kandidat", og han "håber, at hun vil melde sig som kandidat indenfor de kommende uger", skriver Berlingske.dk.

Antorini selv er overrasket over smigret over den pludselige interesse, men har endnu ikke taget stilling til et fremtidigt kandidatur.

Kandidaten kan komme udefra
Udover Antorini, som til dagligt ikke er en del af borgerrepræsentationen, peges der fra flere sider, at kandidaten kan komme ude fra. Jarl Cordua nævner på sin blog den tidligere næstformand i LO Tine Aurvig-Huggenberger som mulig kandidat. Hun afviser dog umiddelbart at ville stille op til posten:

"Nej, det havde jeg ikke tænkt mig. Ritts afgang er enormt overraskende, og jeg tror, at partiet i københavn er en smule chokeret. Men jeg har fået et dejligt liv med et godt job, så nej, jeg forestiler mig ikke at skulle stille op," siger hun til Information.

Flere fremtrædende socialdemokrater har også været nævnt, herunder Mette Frederiksen, Karen hækkerup og Frank Jensen. De har dog alle klart afvist spekulationerne.  

Afgøres først til maj 
Det blev på et møde hos Socialdemokraterne i går aftes afgjort, at den nye spidskandidat først vil blive udpeget omkring d. 1. maj, hvor det hele afgøres ved urafstemning. Fristen for denne er d. 15. april og først to uger efter vil resultatet være klar. For at blive valgt som spidskandidat skal man dog have halvdelen af stemmerne, og det hele kan derfor trække yderligere ud med endnu en afstemning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ritt Bjerregaard

Fhv. minister (S) & MF, fhv. EU-kommissær, fhv. overborgmester, København
lærer (Emdrupborg 1964)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Anne Vang

Rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00